Η Καστοριά

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Δεκ• 21•16

Η πόλη της Καστοριάς βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Δυτικής Μακεδονίας και συνορεύει με την Αλβανία. Έχει 13.387 κατοίκους. Είναι χτισμένη στη χερσόνησο της λίμνης «Ορεστειάδας» σε υψόμετρο 703 μέτρα και ανάμεσα στα βουνά «Βίτσι» και «Γράμμος». Διατηρεί μέχρι σήμερα σημαντικό αριθμό βυζαντινών εκκλησιών, κειμηλίων και αρχοντικών ως τεκμήρια της κατά καιρούς ακμής της, λόγω της επιτυχημένης εμπορίας και διακίνησης των γουναρικών σε σημαντικά κέντρα της Ευρώπης. Η Καστοριά είναι μια πόλη, γεωργική και κτηνοτροφική αλλά η σημαντικότερη πηγή εσόδων της είναι η δημιουργία γούνινων παλτών.

 

 

Το Απόζαρι και το Ντολτσό είναι οι παλιές γειτονιές της πόλης. Εκεί στέκονται μεγαλόπρεπε τα Καστοριανά αρχοντικά που χρίστηκαν τον 17ο και 18ο αιώνα. Όταν η γουνοποιία επέκτεινε τις δραστηριότητες της έξω από τα σύνορα της χώρας. Τα αρχοντικά ήταν παραλίμνια και έφταναν μέχρι τη λίμνη με τις αυλές τους.

kastoria-page-001 - Αντιγραφή           kastoria-page-001

Η λίμνη μας έχει έκταση 164 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βάθος μεγαλύτερο από 30 μέτρα. Υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε πριν 10.000.000.Τρέφει πολλά είδη ψαριών όπως τα σαζάνια, τους γουλιανούς και τα πρικιά. Η λίμνη μας είναι το μοναδικό καταφύγιο που έχει ο αργυροπελεκάνος στηνΕυρώπη.

 kastoria-page-002 - Αντιγραφήkastoria-page-002 - Αντιγραφή (2)

Η πόλη μας έχει μεγάλη ποικιλία σε μουσεία. Ενας τουρίστας μπορεί να επισκεφθεί το λαογραφικό μουσείο, το αρχαιολογικό μουσείο Άργους Ορεστικού, το βυζαντικό μουσείο, τη σπηλιά του δράκου, τον λιμναίο οικισμό Δισπηλιού αλλά και το μοναδικό ενυδρείο με ψάρια γλυκού νερού στα Βαλκάνια.

Όπως αναφέραμε οι κάτοικοι της Καστοριάς εργάζονται κυρίως κατασκευάζοντας γούνινα παλτά.

kastoria-page-002

Αλλά υπάρχουν πολλές γεωργικές δραστηριότητες. Η μεγαλύτερη είναι η καλλιέργεια των φασολιών. Με αφορμή λοιπόν την πληροφορία αυτή σας παρουσιάζουμε τη συνταγή για να τα μαγειρέψετε.

Φασόλια Καστοριάς 

Υλικά που θα χρειαστείτε

1-2 κιλά φασόλια πλακέ

2-3 φλιτζάνια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι φρέσκια σάλτσα ντομάτας

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι

2 καρότα

1 ματσάκι σέλινο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα φασόλια και τα αφήνουμε να μουλιάσουνε για 8-12 ώρες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια με νερό περίπου 1 προς 3 νερό. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλινο(μόνο 4 κλωνάρια) και τη σάλτσα ντομάτας. Τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν, ελέγχουμε το νερό. Προς το τέλος προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι και το υπόλοιπο σέλινο ψιλοκομμένο. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Αυτές ήταν οι πληροφορίες που θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας, για την πόλη μας. Πιστεύουμε ότι σας δώσαμε αρκετά κίνητρα ώστε να μας επισκεφτείτε. Ετσι θα μπορέσουμε να συναντηθούμε και από κοντά.

Τα Χρυσά μολύβια του 9ου Δημοτικού σχολείου Καστοριάς
Γ., Π., Θ., Χ., Ν., Κ.

Σχολιάστε

Top