Χριστουγεννιάτικα δρώμενα!!!

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Δεκ• 21•16

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Θα σας παρουσιάσουμε δυο απλές αλλά όμορφες κατασκευές για τα Χριστούγεννα. Εμείς τις κάναμε και το καταχαρήκαμε.

Χριστουγεννιάτικο δεντράκι κώνος.

Υλικά που θα χρειαστούν:

το πατρόν για τον κώνος, πράσινο χαρτόνι, κόλα, μαρκαδόροι.

Οδηγίες για την κατασκευή:

Εκτυπώστε το πατρόν του κώνου και κόψτε το περίγραμμα. Στη συνέχεια το σχεδιάστε το πάνω στο πράσινο χαρτόνι. Κόψτε το πράσινο χαρτόνι και τυλίξτε το ώστε να γίνει ένας κώνος και κολλήστε το βάζοντας κόλλα στο περιθώριο. Τέλος ζωγραφίστε το ή κολλήστε πάνω του στολίδια.

15542268_1291431394254190_5506549307464718172_n15589992_1291432140920782_7465658395486022877_n  15590343_1291431200920876_248215209536739627_n1111111

Τσόχινο στολίδι για το δέντρο σε σχήμα μπότας.

Υλικά που θα χρειαστούν: το πατρόν της μπότας, τσόχα, μαλλί, ψαλίδι και μια μεγάλη βελόνα.

Οδηγίες για την κατασκευή: Εκτυπώστε το πατρόν της μπότας και κόψτε το περίγραμμα. Στη συνέχεια το σχεδιάστε την μπότα πάνω στην τσόχα. Κόψτε την τσόχα και ράψτε την γύρω γύρω. Κολλήστε ένα διακοσμητικό στο μπροστινό μέρος.

15492481_1291435470920449_8403200409073808439_n 15541582_1291438357586827_1786133344637061216_n

1111

Τα Χρυσά μολύβια του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

«Τα ταξίδια του Χιονάνθρωπου»


Οι σοφές κουκουβάγιες είναι και συγγραφείς παραμυθιών!!! Συνεργάστηκαν λοιπόν και έφτιαξαν το δικό τους Χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Σας το παρουσιάζουνε παρακάτω κι ελπίζουνε να το απολαύσετε όπως κι αυτές!!

«Τα ταξίδια του Χιονάνθρωπου»

 

 Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε ένας χιονάνθρωπος στην Καβάλα που τον φώναζαν όλοι «Χιονάνθρωπο». Του άρεσε πολύ να ταξιδεύει. Την άνοιξη, μια ωραία μέρα, εκεί που καθόταν στον κήπο του, του ήρθε μια ιδέα. Κάθε εποχή, θα επισκεπτόταν κι ένα διαφορετικό μέρος!! 

1

 

Όταν ήρθε το καλοκαίρι, αποφάσισε να πάει κατασκήνωση στην Θάσο. Η Θάσος, είναι ένα νησί πολύ κοντά στην Καβάλα. Μπήκε λοιπόν μέσα στο πλοίο και μετά από περίπου μιάμιση ώρα έφτασε στο νησί. Μόλις κατέβηκε από το πλοίο, πήρε ένα ταξί και πήγε στην κατασκήνωση. Όλο το καλοκαίρι έπαιζε παιχνίδια, έτρωγε παγωτά και φυσικά έμαθε κολύμπι! Ο Χιονάνθρωπος ήταν πάρα πολύ χαρούμενος!!!!

2

 

Το Φθινόπωρο, ήθελε να πάει στην Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι δίπλα στην Καβάλα. Για να πάει εκεί, μπήκε στο λεωφορείο και μετά από μιάμιση ώρα έφτασε. Πήγε κατευθείαν στο ξενοδοχείο, τακτοποιήθηκε, πήρε το πορτοφόλι του και βγήκε στο κέντρο της πόλης για να αγοράσει τα σχολικά είδη που χρειαζόταν. Ήταν πολύ ευτυχισμένος επειδή σε λίγο καιρό θα άρχιζαν τα σχολεία!!!

3

 

Όταν έφτασε ο χειμώνας, ο Χιονάνθρωπος αποφάσισε ότι ήθελε να κάνει σκι. Έφτιαξε λοιπόν την βαλίτσα του και έβαλε μέσα: την ειδική στολή του σκι, τις μπότες του σκι, σκουφιά, γάντια και κασκόλ και ξεκίνησε για το χιονοδρομικό κέντρο της Καστοριάς. Η Καστοριά βρίσκεται πιο μακριά από τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν τον ένοιαζε αυτό καθόλου. Ήθελε μόνο να περνάει καλά!! Μόλις έφτασε εκεί, πήγε στο ξύλινο σπιτάκι του, άφησε την βαλίτσα του, φόρεσε τη στολή του και βγήκε για σκι στο βουνό!!!

4

 

Ο Χιονάνθρωπος σκεφτόταν πως γέμισε τον χρόνο του με όμορφα πράγματα!!! Σκεφτόταν του χρόνου να πάει και σε άλλα μέρη!! Ίσως και έξω από την Ελλάδα!!!

ΤΕΛΟΣ…

Κουραμπιεδοσυνεντεύξεις!!!

 Οι σοφές κουκουβάγιες τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ήθελαν πολύ να μάθουν για τους κουραμπιέδες!! Έτσι, επισκέφτηκαν γνωστό «κουραμπιεδοκατάστημα» της Καβάλας και πήραν συνέντευξη από την υπάλληλο!! Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τις ερωτήσεις που προετοίμασαν οι σοφές κουκουβάγιες καθώς και το βίντεο της συνέντευξης!!

 Ερώτηση 1η: Ποιά είναι η προέλευση του κουραμπιέ;

 Ερώτηση 2η: Ποιό είναι το βασικό συστατικό του κουραμπιέ;

Ερώτηση 3η: Μπορείτε να μας πείτε πώς φτιάχνετε τους κουραμπιέδες;

Ερώτηση 4η: Έχετε δικό σας εργαστήριο για να φτιάχνετε κουραμπιέδες; 

Ερώτηση 5η: Πόσα ταψιά κουραμπιέδες την ημέρα βγάζετε;

Ερώτηση 6η: Πόσο κάνει ένα κιλό κουραμπιέδες;

Ερώτηση 7η: Οι πελάτες σας είναι πιο πολύ από Καβάλα ή ξένοι;

Ερώτηση 8η: Από ποια ώρα μπορεί να έρθει κάποιος στο μαγαζί σας για να αγοράσει ζεστούς κουραμπιέδες; Τι ώρα δηλαδή τους βγάζετε;

1

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί!!!

Κουραμπιεδοσυνταγή!!!

Οι σοφές κουκουβάγιες, μετά από την επίσκεψή τους στο μαγαζί με τους κουραμπιέδες, όπου έμαθαν πολλά πράγματα για αυτούς και δοκίμασαν ακόμη περισσότερους, είπαν να ψάξουν και να σας γράψουν μια κουραμπιεδοσυνταγή!!!

Υλικά:

• 500 γραμμάρια βιτάμ
• 500 γραμμάρια αμύγδαλα καθαρισμένα
• 10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
• 2 αυγά(μόνο τους κρόκους)
• Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα και γαρύφαλλο
• 1,5 κιλό αλεύρι
• 100 γραμμάρια ζάχαρη
• Άχνη ζάχαρη
• 2 βανίλιες
• Λίγο κονιάκ

Καβουρντίζετε τα αμύγδαλα και τα κόβετε σε μικρά κομματάκια. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το βούτυρο. Προσθέτετε τα αμύγδαλα, όλα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ (κοσκινισμένα). Ζυμώνετε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά. Πλάθετε τους κουραμπιέδες και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Πασπαλίζετε με τη ζάχαρη άχνη όταν είναι χλιαροί.

Τι σημαίνουν τα Χριστούγεννα για μας. . . (για τους μαθητές του Ευόσμου)

(άρθρο από το μαθητή Α.Μ.)
Τα παιδιά και οι μεγάλοι συνηθίζουν να με στολίζουν μια βδομάδα πριν τα χριστούγεννα.
Από κάτω μου ο Αη Βασίλης αφήνει τα δώρα, όμως όμως δεν είμαι ένα σκέτο δέντρο.
Με στολίζουν με μπάλες, γλυκά, κορδέλες, αγγελάκια, παιχνίδια, φωτάκια, γιρλάντες και στην κορυφή είναι ένα μεγάλο, λαμπερό αστέρι και από κάτω από μένα η φάτνη του Ιησού.

1

 

(από το μαθητή Θ.Κ.)
Τα παιδιά στα Χριστούγεννα αφήνουνε ένα μπισκότο και γάλα σε ένα τραπεζάκι για να φάει και να πιεί ο Άη-Βασίλης γιατί θα έχει κουραστεί και να κάτσει σπίτι μας και να ξεκουραστεί και να συνεχίσει να μοιράζει και τα άλλα δώρα.

2

 

(άρθρο από το μαθητή Π.Ν.)

Ο Άγιος Βασίλης γεννήθηκε στην Καισάρεια, μεγάλωσε και έζησε στα βάθη της Καππαδοκίας. Ύστερα έγινε Άγιος από τους 3 Ιεράρχες. Η μνήμη του τιμάται στις 30 Νοεμβρίου. Επίσης τα μικρά παιδιά και όχι μόνο γράφουνε γράμματα και ο Άγιος φέρνει τα δώρα την Πρωτοχρονιά ή τα Χριστούγεννα.

3

 

(άρθρο από το μαθητή Π.Μ.)
Αρχικά ο τάρανδος είναι ένα ζώο. Επίσης κουβαλά ένα έλκηθρο, ένα σακί γεμάτο με τα δώρα όλων των παιδιών και βέβαια τον γνωστό και ξακουστό Άη-Βασίλη. Ο τάρανδος με τον Άη-Βασίλη ταξιδεύουν σ’ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

4

 

Τι κατασκευές κάναμε τα Χριστούγεννα. . .

Φτιάξαμε έναν απλό, αλλά φανταστικό φάκελο με διάφορες φιγούρες Χριστουγεννιάτικες.
Παρακάτω (σε ένα αρχείο) σας δίνουμε το πατρόν για να το φτιάξετε κι εσείς εάν θέλετε!

86 57

Επίσης φτιάξαμε και δωροκουτάκια … Όταν ρωτούσαμε τις δασκάλες μας τι ακριβώς θα τα κάναμε, δε μας απαντούσαν, το καταλάβαμε όμως την επόμενη μέρα..

9

 

Χριστουγεννιάτικο δέντρο – στολίδι

Υλικά:

1 κουκουνάρα

Πράσινο και καφέ χρώμα σε σπρέι

Χρυσόσκονη

1 κόλλα

1 χρυσό χαρτόνι

πιστόλι σιλικόνης

1 φελλό

1 μάσκα προσώπου

 

Οδηγίες κατασκευής:

1)      Πρώτα βάφουμε με πράσινο σπρέι την κουκουνάρα φορώντας πάντα τη μάσκα προσώπου και αφήνουμε να στεγνώσει.

2)      Βάφουμε με καφέ σπρέι τον φελλό και τον αφήνουμε να στεγνώσει.

3)      Με το πιστόλι σιλικόνης κολλάμε τον φελλό στη βάση της κουκουνάρας.

4)      Βάζουμε λίγη κόλλα στην κουκουνάρα και μετά ρίχνουμε χρυσόσκονη.

5)      Κόβουμε δύο μικρά αστεράκια με το χρυσό χαρτόνι και τα κολλάμε μεταξύ τους.

6)      Τέλος κολλάμε τα αστεράκια στην κορυφή της κουκουνάρας.

Καλή επιτυχία!

(γράφει η μαθήτρια Σ.Α.)

1

 

Σήμερα Τρίτη 20/12/2016 μία μεγάλη έκπληξη περίμενε τους μαθητές των Τμημάτων Ένταξης του 1ου και του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου… Ένα γράμμα από πολύ μακριά! Οι μαθητές Α., Κ. και Τ. παρέλαβαν το γράμμα από τους διευθυντές των σχολείων μας και τι να δούνε; Αποστολέας Άγιος Βασίλης!

1 2

Ανοίξαμε το φάκελο, διαβάσαμε το γράμμα του… Ήθελε τη βοήθειά μας καθώς είχε χάσει τα δωροκουτάκια μας! Μαζί με το γράμμα του, ένας χάρτης από το σχολείο μας και ένα στοιχείο! Ακολουθήσαμε τα στοιχεία ένα ένα… Πρώτα στο έλατο του σχολείου μας, έπειτα στο τμήμα ένταξης, την αίθουσα των υπολογιστών, το γυμναστήριο,το γραφείο των δασκάλων, τη βιβλιοθήκη, το κυλικείο και τέλος πάλι στο Τμήμα Ένταξης! Όλα τα είχε σκεφτεί ο Άη Βασίλης! Μέσα από τους γρίφους του , πολύ τρέξιμο και γέλιο καταφεραμε να βρούμε τα δωροκουτάκια που είχε ετοιμάσει για μας με πολλή αγάπη! Α! Βρήκαμε και το χαμένο σκούφο του! Περάσαμε πολύ όμορφα! Και του χρόνου!

Καλές γιορτές!

1

 

Το γράμμα του Άη Βασίλη και ο χάρτης!

Διαβάζοντας και ακολουθώτας τα στοιχεία….

1 2 3

Φτάσαμε στα δωροκουτάκια μας!

45

Στην ίδια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα βρίσκονται και οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Θάσου, οι Σούπερ Ήρωες!!! Υπάρχει πυρετός εργασιών!!!

Οι μαθητές Α. και Μ. μας περιγράφουν δύο πολύ γνωστά έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το χριστόψωμο

Το χριστόψωμο είναι ένα ψωμί που το φτιάχνουν οι νοικοκυρές παραμονή των Χριστουγέννων. Φτιάχνουν πάνω σε αυτό ένα σταυρό και το στολίζουν με διάφορα σχέδια με ζύμη.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. γλυκάνισο
3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
λίγο σουσάμι
λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί μας

Εκτέλεση

Βράζουμε το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα. Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λιγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς για μια ώρα.

Το έθιμο του ποδαρικού με την πέτρα

Το έθιμο του ποδαρικού έχει συμβολική σημασία. Οι νοικοκύρηδες πιστεύουν ότι αν ένας τυχερός μπει στο σπίτι τους μόλις αλλάξει ο χρόνος και ευχηθεί όλα τα αγαθά, τότε θα πάει καλά όλη η χρονιά. Συνήθως προτιμούν ένα μικρό παιδί γιατί είναι αθώο. Αυτός που κάνει το ποδαρικό μπαίνει με το δεξί στο σπίτι λέγοντας «μέσα καλό και όξω κακό, σιδερένιο και στέρεο το σπίτι σας». Μετά πιάνει στο χέρι του την πέτρα και λέει «όσο βάρος έχει τούτη εδώ η πέτρα, τόσο χρυσάφι να μπει στο σπιτικό σας». Οι νοικοκύρηδες κερνούν γλυκά σε αυτόν που κάνει το ποδαρικό και ανταλλάσσουν ευχές.
Ακολουθεί ακόμη μία παραλλαγή του εθίμου:
Στην αρχή παίρνουμε ένα ρόδι και το βγάζουμε έξω για να το δει το φεγγάρι. Μετά παίρνουμε νερό από τρεις διαφορετικές βρύσες από έξω. Παίρνουμε μία γερή πέτρα για να σπάσουμε το ρόδι. Όταν έρχεται η Πρωτοχρονιά βάζουμε την πέτρα, μετά ρίχνουμε το νερό στην πέτρα, σπάμε το ρόδι και λέμε ευχές.

15541409_10208235486346813_183058856090180888_n  1.png

Η Χ. μας περιγράφει με απλά βήματα πώς μπορούμε να φτιάξουμε στολίδια με αλατοζύμη!

 

Συνταγή για την αλατοζύμη

1 φλιτζάνι αλάτι

2 φλιτζάνια αλεύρι

1 φλιτζάνι νερό

1.png

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε καλά. Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, ρίχνουμε λίγο νερό. Αν η ζύμη είναι πολύ μαλακή, ρίχνουμε αλεύρι. Κάνουμε όλη τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη. Παίρνουμε κουπ ατ και φτιάχνουμε τα σχέδια. Αφήνουμε τα στολίδια να στεγνώσουν. Μετά τα βάφουμε. Περνάμε κορδονάκια και είναι έτοιμα!!!

2 3

Η Ν. και η Ο. έλυσαν ένα χριστουγεννιάτικο σταυρόλεξο. Το διασκέδασαν πολύ!!!

Αν θέλετε κι εσείς να το λύσετε, μπορείτε να το εκτυπώσετε από τη στήλη Γενικά!!!

15541691_10208235487986854_274958095892255799_n

Οι μαθήτριες Ο., Α. και Β. έπαιξαν ένα παιχνίδι με εικονογράμματα. Κύκλωσαν στη χριστουγεννιάτικη αλφαβήτα τα γράμματα Α, Γ, Ε, Ι, Κ, Λ, Ο, Ρ, Τ, Σ και έγραψαν ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ χρησιμοποιώντας χριστουγεννιάτικα σχέδια αντί για γράμματα. Τους άρεσε πολύ αυτή η δραστηριότητα!!!

1.png2 34

Μπορείτε κι εσείς, αν θέλετε, να εκτυπώσετε το χριστουγεννιάτικο αλφάβητο από τη στήλη Γενικά.

Στη συνέχεια, έφτιαξαν ημερολόγια ακούγοντας το αγαπημένο τους τραγούδι τον Ρούντολφ, το ελαφάκι.

  5

Θέλετε να ακούσετε κι εσείς το αγαπημένο τους τραγούδι;

 

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η Μ., η Γ. και η Ο. άκουσαν την αφήγηση από δύο πολύ ωραία χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Μπορούν να κρατήσουν και σε εσάς υπέροχη συντροφιά στις διακοπές σας!!!

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip11/Default.html

15589974_10208235488946878_6357129811492945792_n

 

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip41/Default.html

15590602_10208235485066781_1445508299791327811_n

Καλές γιορτές σε όλους!!!

 

Σχολιάστε

Top