Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και κάλυψη κινουμένων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Αποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας σ’ όλο τον κόσμο.
Ο Σκωτσέζος μηχανικός John Logie Baird θεωρείται ο εφευρέτης της τηλεόρασης, καθώς κατόρθωσε ν’ αναμεταδώσει επιτυχώς εικόνες από ένα σημείο σ’ ένα άλλο.
Η πρώτη τηλεόραση το 1930, έδειχνε απλά κινούμενες εικόνες. Το 1940 οι τακτικές τηλεοπτικές εκπομπές διακόπηκαν λόγω του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Το 1946 το BBC, ξανάρχισε να εκπέμπει τηλεοπτικό σήμα και μάλιστα πολύ ισχυρό.
Το 1960 κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα ο πρώτος πειραματικός τηλεοπτικός σταθμός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της ΔΕΗ. Παρά την περιορισμένη εμβέλεια , περίπου 45 χλμ γύρω από τη Θεσσαλονίκη, ήταν ένα πολύ σπουδαίο βήμα για την εποχή. Ακολούθησαν το 1964 οι πειραματικές εκπομπές τεχνικών του Ε.Ι.Ρ. από το σταθμό της ΔΕΗ στο Ζάππειο κι ένα χρόνο αργότερα το 1965, πάρθηκε η απόφαση για αξιοποίηση του υπάρχοντος σταθμού και οι πρώτες πραγματικές τηλεοπτικές μεταδόσεις είναι γεγονός! Στις 23 Φεβρουαρίου 1966, ξεκινάει σ’ όλη την Ελλάδα η ασπρόμαυρη τηλεοπτική περιπέτεια!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 λειτουργούν στην Αμερική 1.300 τηλεοπτικοί σταθμοί και τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν πλέον έγχρωμες τηλεοράσεις. Από το 1990 επίσης ξεκινά η μετάδοση των πρώτων δορυφορικών καναλιών. Το 1994 εμφανίζεται το πρώτο συνδρομητικό κανάλι, το Filmnet, που πρόσφερε ταινίες και ζωντανούς αγώνες ποδοσφαίρου.
Στα σπίτια αρχίζουμε να προτιμάμε «ντιζαϊνάτες» συσκευές LCD, LED, plasma και home cinema για τέλειο αποτέλεσμα σε εικόνα και ήχο. 90 χρόνια μετά τη δημιουργία της τηλεόρασης, έχουμε πάψει να τη θεωρούμε μια απλή συσκευή αναπαραγωγής εικόνας και ήχου. Πλέον οι έξυπνες τηλεοράσεις,
Smart TV, έχουν δυνατότητα σύνδεσης στο Internet για πρόσβαση σ’ έναν ολόκληρο κόσμο απεριόριστων επιλογών ψυχαγωγίας, εύκολα κι απλά!…

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης