Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων
Γράφει ο Κρητικάκης Νεκτάριος Β1
Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων
Με τον όρο Ολοκαύτωμα περιγράφεται ο συστηματικός διωγμός και η γενοκτονία διαφόρων εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή/και πολιτικών ομάδων κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου. Οι διωγμοί αυτοί ήταν υποκινούμενοι από το κράτος της Ναζιστική Γερμανία και από τους συνεργάτες της. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων ξεκίνησε με πογκρόμ (επίθεση πολιτών εναντίον μιας άλλης κοινότητας που μπορεί να περιλαμβάνει δολιοφθορές και καταστροφές σε σπίτια ή και επιχειρήσεις), ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε στα τάγματα θανάτου και στα στρατόπεδα εξόντωσης και συγκέντρωσης. Αυτή ήταν μία μαζική και κεντρικά οργανωμένη προσπάθεια για την εξόντωση κάθε μέλους των κοινοτήτων που αποτελούσαν στόχο των Ναζί.
Οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν τα κύρια θύματα του Ολοκαυτώματος. Ο αριθμός των θυμάτων του εβραϊκού πληθυσμού συνήθως προσδιορίζεται στα έξι εκατομμύρια, ενώ εκτιμήσεις από τους ιστορικούς για το εύρος των θυμάτων κυμαίνονται από πέντε εκατομμύρια ως και πάνω από έξι εκατομμύρια.
Αίτια εξόντωσης των Εβραίων
Ο αντισημιτισμός, δηλαδή το μίσος για τους Εβραίους υπήρχε και πριν τη Ναζιστική ιδεολογία, αλλά οι Ναζί τον ενίσχυσαν. Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είχε ως βάση την αντίληψη των Ναζιστών ότι οι Εβραίοι ήταν κατώτερα πλάσματα ή υπάνθρωποι, που θεωρούνταν κατώτεροι βιολογικά ή και πιθανή απειλή στην ανωτερότητα και την κυριαρχία των Aρίων, της τέλειας φυλής που πίστευαν οι Γερμανοί ότι ήταν. Αυτοί που το διέπραξαν, το έβλεπαν ως την δημιουργία μιας καλύτερης φυλής μέσω της εξαφάνισης όσων θεωρούνταν «ακατάλληλοι».
Η πραγματική αιτία του Ολοκαυτώματος των Εβραίων ήταν η οικονομική κυριαρχία των τελευταίων στο γερμανικό εμπόριο. Όμως, επειδή χρειαζόταν και ένα ιδεολογικό κίνητρο για να πειστεί ο λαός ότι αυτό που έκαναν ο Χίτλερ και οι Ναζιστές ήταν σωστό, αυτοί διέδωσαν την αντίληψη ότι οι Εβραίοι είναι κατώτερα όντα και πρέπει να εξοντωθούν.
Τρόποι εξόντωσης των Εβραίων
Το Ολοκαύτωμα χαρακτηρίστηκε από την αποτελεσματική και συστηματική προσπάθεια για τη συγκέντρωση και δολοφονία όσο το δυνατόν περισσότερων Εβραίων, και το πραγματοποίησαν χρησιμοποιώντας όλους τους πόρους και την τεχνολογία που ήταν διαθέσιμα στο ναζιστικό κράτος.
Επιπλέον, γινόταν σημαντική προσπάθεια καθ” όλη τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος για να ανακαλυφθούν όλο και αποτελεσματικές μέθοδοι δολοφονίας μεγάλων αριθμών ανθρώπων. Οι πρώτες μαζικές δολοφονίες χιλιάδων Εβραίων στην Πολωνία από στρατιώτες προκάλεσαν, σύμφωνα με πολλές στρατιωτικές αναφορέςπτώση του ηθικού και δυσάρεστα συναισθήματα στους Γερμανούς στρατιώτες. Οι διοικητές τους παραπονέθηκαν στους ανωτέρους τους ότι οι δολοφονίες που οι στρατιώτες διέπρατταν είχαν έντονα αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία τους. Έχοντας αποφασίσει να εξοντώσει τον Εβραϊκό πληθυσμό, οι Γερμανοί αποφάσισαν να αναζητήσουν μεθόδους δολοφονίας που θα ήταν πιο απρόσωπες.
Αρχικά, αυτοί δοκίμασαν να τους σκοτώσουν με όπλα, παρατάσσοντάς τους σε ευθεία, έτσι ώστε μια σφαίρα να σκότωνε όσο το δυνατόν περισσότερους, για οικονομία στο χρόνο και τα πυρομαχικά, αλλά η μέθοδος αυτή αποδείχτηκε πολύ χρονοβόρα. Κατόπιν δοκίμασαν το δυναμίτη, όμως λίγοι σκοτώθηκαν και οι περισσότεροι ακρωτηριάστηκαν χωρίς να πεθάνουν, αναγκάζοντας τους Γερμανούς να τους αποτελειώσουν με πολυβόλα. Τον Οκτώβριο του 1941 δοκίμασαν φορτηγά που είχαν μετατρέψει σε κινητούς θαλάμους αερίων. Χρησιμοποιώντας αρχικά τα καυσαέρια από την εξάτμιση ενός μικρού στρατιωτικού οχήματος, χρειάστηκε περίπου μισή ώρα για να πεθάνουν οι επιβαίνοντες. Όταν χρησιμοποιήθηκε η εξάτμιση ενός φορτηγού, χρειάστηκαν μόνο οκτώ λεπτά. Η αποτέφρωση σε μεγάλη κλίμακα θεωρούνταν αρχικά ανέφικτη, μέχρι που ανακαλύφθηκε ότι από τη στιγμή που οι φούρνοι ανέπτυσσαν μια ικανή θερμοκρασία, η καύση θα μπορούσε να αυτοσυντηρείται από το λίπος των πτωμάτων και μόνο. Χωρίς άλλα τεχνικής φύσης εμπόδια, οι Ναζί εφάρμοσαν σε πλήρη κλίμακα το σχέδιό τους για μαζικές δολοφονίες.
Η σχέση των εταιρειών με το Ολοκαύτωμα έχει επίσης αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης τα τελευταία χρόνια. Ο διοικητής του στρατοπέδου του Άουσβιτς είπε ότι μεγάλες Γερμανικές εταιρείες με δική τους πρωτοβουλία ζήτησαν από τις διοικήσεις των στρατοπέδων να εκμεταλλευτούν την καταναγκαστική εργασία των κρατουμένων. Κάποιες από τις εταιρείες αυτές είναι ενεργές και σήμερα. Τέλος, τεχνολογία που ανέπτυξε η IBM, εταιρία υπολογιστών και λογισμικού, χρησιμοποιήθηκε στην κατηγοριοποίηση των κρατούμενων με τη χρήση μηχανών ταξινόμησης.
Γεωγραφική κλίμακα
Το Ολοκαύτωμα εξαπλώθηκε και διαπράχθηκε με μεθοδικό τρόπο σχεδόν σε όλες τις περιοχές που κατείχαν οι Ναζί, που σήμερα αποτελούν 35 ευρωπαϊκές χώρες. Σε όλες αυτές τις περιοχές, οι Εβραίοι κυνηγήθηκαν και στάλθηκαν σε στρατόπεδα εργασίας ή, σε άλλες χώρες, σε στρατόπεδα εξόντωσης. Οι χειρότερες μαζικές δολοφονίες έγιναν στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στην οποία πριν το 1939 ζούσαν περισσότεροι από 7 εκατομμύρια Εβραίοι. Εκεί δολοφονήθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια Εβραίοι, με τα 3 εκατομμύρια να είναι Πολωνοί και το ένα εκατομμύριο Σοβιετικοί. Εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονήθηκαν επίσης στην Ολλανδία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα.
Οι Ναζί σκόπευαν να συνεχίσουν το Ολοκαύτωμα στη Βρετανία, τη Βόρεια Αμερική και την Παλαιστίνη, σε περίπτωση που τις κατακτούσαν. Οι δολοφονίες συνέχισαν σε διάφορα μέρη της επικράτειας των Ναζί μέχρι και τα τελευταία στάδια του πόλεμου, όταν οι Σύμμαχοι και οι Σοβιετικοί εισέβαλλαν στη Γερμανία, κατέκτησαν από μισή και ανάγκασαν τους Γερμανούς να παραδοθούν τον Μάιο του 1945.
Η Αγριότητα του Ολοκαυτώματος
Οι Γερμανοί πραγματοποίησαν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων χωρίς κανένα έλεος, δεν υπήρχε εξαίρεση για τα παιδιά ή τα μωρά, ενώ τα θύματα συχνά βασανίζονταν πριν τελικά δολοφονηθούν. Οι πρώτοι διεξήγαγαν σαδιστικά και θανατηφόρα πειράματα με το πρόσχημα της ιατρικής έρευνας, χρησιμοποιώντας κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. Ο Γιόζεφ Μένγκελε, στρατιωτικός γιατρός στο Άουσβιτς, ήταν γνωστός ως «ο Άγγελος του Θανάτου» για τα σαδιστικά και ανορθόδοξα πειράματά του. Πολλά από αυτά τα πειράματα είχαν σκοπό να παραγάγουν «φυλετικά αγνά» μωρά ή να διερευνήσουν τις αντοχές του ανθρώπινου σώματος στον πόνο, τον ακρωτηριασμό, την πίεση ή τη θερμοκρασία. Υπάρχουν, μεταξύ άλλων, μαρτυρίες για κρατούμενους που βυθίζονταν ζωντανοί σε καζάνια με βραστό ή παγωμένο νερό. Οι περισσότεροι από τους κρατούμενους που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα αυτά δεν επέζησαν.
Το ίδιο σκληρή και βάναυση ήταν και η καθημερινή ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τους ξυλοδαρμούς, τα βασανιστήρια και τις ομαδικές εκτελέσεις από τους Ναζί να είναι στην ημερήσια διάταξη.
ΠΗΓΕΣ:
https://el.wikipedia.org/wiki/Ολοκαύτωμα
https://www.athinorama.gr/cinema/3001223/51-kathilotikes-tainies-gia-to-olokautoma/
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.