Περί αριστείας
ΠΕΡΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ – ΔΥΟ ΑΡΙΣΤΕΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ
Γράφει η Τρουμούκη Μαρία Β4
Τρουμπούκη Μαρία: «Καλησπέρα Κατερίνα, χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ σήμερα και που μου δόθηκε η ευκαιρία να σε ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με την άριστη επίδοσή σου»
Μπαλαντίνα Κατερίνα: «Καλησπέρα Μαρία, κι εγώ χαίρομαι που βρίσκεσαι εδώ σήμερα, περιμένω τις ερωτήσεις σου»
Τ.Μ.: «Αρχικά, πώς νιώθεις ως σημαιοφόρος και παράλληλα η καλύτερη μαθήτρια του σχολείου μας;»
Μ.Κ.: «Είμαι πολύ περήφανη που κατάφερα και έβγαλα την υψηλότερη βαθμολογία στο σχολείο μας μετά από τόσο κόπο και προσπάθεια. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου ξέρω ότι θεωρούμαι η καλύτερη μαθήτρια του σχολείου μας και με τιμά ιδιαιτέρα αυτός ο τίτλος, ωστόσο δεν μου αρέσει να με βλέπουν οι συμμαθητές μου ως ανώτερη, οπότε δεν το αναφέρω στην καθημερινότητα μου»
Τ.Μ.: «Πώς τα κατάφερες να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο; Είχες βοήθεια;»
Μ.Κ.: «Για να φτάσει κανείς σε ένα υψηλό επίπεδο πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια από το δημοτικό. Προσωπικά αυτό που με βοήθησε πραγματικά ήταν οι καλές βάσεις μου από το δημοτικό και η όρεξη για διάβασμα. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να φτάσω σε αυτό το επίπεδο αλλά με όσα προανέφερα και την συμπαράσταση των γονιών μου, πίστεψα στον εαυτό μου και τα κατάφερα. Εσύ είχες καλές βάσεις από το δημοτικό που σε βοήθησαν να έχεις μια άριστη απόδοση στο γυμνάσιο;»
Τ.Μ.: «Ναι, είχα κι εγώ καλές βάσεις από το δημοτικό και πιστεύω με βοήθησαν πολύ ώστε να διατηρήσω αυτή την απόδοση στα μαθήματα του γυμνασίου. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είχα προτεραιότητα τα μαθήματα και το σχολείο. Θεωρούσα από μικρή το διάβασμα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου και δεν μου φάνηκε πολύ δύσκολη η αλλαγή από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Το μόνο που με ζόρισε ήταν πως αυξήθηκαν κατά πολύ οι ώρες που αφιερώνω για να τελειώσω το διάβασμα. Αλλά με την πειθαρχία και τις καλές βάσεις που είχα αποκτήσει από μικρή ηλικία, κατάφερα να διατηρήσω μια εξίσου καλή επίδοση στο γυμνάσιο. Εσένα ήταν ο αρχικός σου στόχος να αριστεύσεις ή απλά να βρίσκεσαι σε ένα ικανοποιητικό μαθησιακό επίπεδο;»
Μ.Κ.: « Όσο περνάνε τα χρόνια, τα μαθήματα δυσκολεύουν και είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσει κανείς μια άριστη βαθμολογία. Από μικρή ηλικία θυμάμαι να θέλω να αριστεύσω οπότε θα έλεγα πως ναι, ήταν ο αρχικός μου στόχος. Εσένα είναι ο στόχος σου να αριστεύσεις και φέτος;»
Τ.Μ.: «Να πω την αλήθεια, φέτος θέλω να αριστεύσω περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Ήταν ο στόχος που έθεσα στον εαυτό μου από τότε που πρωτοπάτησα το πόδι μου στο γυμνάσιο. Ήθελα να αριστεύσω στη Δευτέρα γυμνασίου, με σκοπό να έχω την ευκαιρία να κρατήσω τη σημαία μας στην παρέλαση και να εκπροσωπήσω το σχολείο μας. Θα πιεστώ πολύ περισσότερο από πέρυσι, αλλά πιστεύω είμαι αρκετά δυνατή και στο τέλος θα τα καταφέρω. Εσένα σου ήταν εύκολο ή χρειάστηκε κόπο και χρόνο;»
Μ.Κ.: «Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για μένα, γιατί ο περσινός χρόνος ήταν πιεστικός και εξαντλητικός. Έπρεπε και πρέπει να συνδυάζω άριστη απόδοση στο σχολείο, στο μπαλέτο και στο πιάνο. Χρειάστηκε υπερβολική υπομονή και χρόνος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να καταφέρω να βγάλω την υψηλότερη βαθμολογία και να γίνω σημαιοφόρος του σχολείου μας. Όπως ανέφερα και παραπάνω, με βοήθησε πολύ η υποστήριξη της οικογένειάς μου, η οποία όταν με έβλεπε να πιέζομαι με παρηγορούσε. Και εσύ αρίστευσες πέρυσι. Πόσο δύσκολο ήταν για σένα να φτάσεις σε ένα τόσο υψηλό μαθησιακό επίπεδο;»
Τ.Μ.: «Προσωπικά πιστεύω πως για να φτάσει κανείς σε ένα υψηλό επίπεδο σε οποιονδήποτε τομέα, χρειάζεται αμέτρητη προσπάθεια, κόπο και χρόνο. Δεν το θεωρώ καθόλου εύκολο και θαυμάζω τους ανθρώπους που το καταφέρνουν αυτό. Όπως και για σένα, έτσι και για μένα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να το καταφέρω. Πιεζόμουν από το άγχος και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας. Έπρεπε και εγώ να συνδυάζω την άριστη επίδοσή μου στο σχολείο, την κολύμβηση και το πτυχίο που έδωσα στα αγγλικά. Δεν είχα βοήθεια από κανέναν. Αντιθέτως, η συμβουλή που μου έδιναν όλοι ήταν να σταματήσω να πιέζομαι, γιατί δε θα μου έβγαινε σε καλό. Ωστόσο το πείσμα μου κι η τελειομανία μου δεν το επέτρεψαν αυτό και εν τέλει κατάφερα να αριστεύσω. Είπες πως σου ήταν δύσκολο να συνδυάζεις την άριστη επίδοσή σου σχολείο και στο μπαλέτο, πώς τα κατάφερες;»
Μ.Κ.: «Ασχολούμαι με το μπαλέτο από 4 χρονών οπότε έχω μεγαλώσει με αυτό και δεν έχω σκοπό να το παρατήσω. Από κει και πέρα, πρέπει να συνδυάζω καθημερινά τις πολλές και πιεστικές προπονήσεις με το πολύωρο διάβασμα. Χρειάζεται να διατηρώ μία ισορροπία στον χρόνο που αφιερώνω και στις δύο υποχρεώσεις μου, κάτι που είναι πολύ δύσκολο. Ευτυχώς όμως έχω μάθει πλέον να τον διαχειρίζομαι σωστά και υπεύθυνα, χωρίς να παραμελώ τα μαθήματα μου και το μπαλέτο. Και εσύ ασχολείσαι με το κολυμβητήριο σωστά; Εσύ πώς συνδυάζεις την άριστη επίδοσή σου στο σχολείο με το κολυμβητήριο;»
Τ.Μ.: «Ναι σωστά. Ασχολούμαι με το κολυμβητήριο από 4 χρονών και γενικά έχω αφιερώσει όλα μου τα χρόνια σε αυτό. Η κολύμβηση θεωρείται ως ένα από τα δυσκολότερα αθλήματα, καθώς απαιτεί χρόνο και περιλαμβάνει κούραση, είτε ψυχική είτε σωματική. Όμως μου έχει διδάξει πολλά περισσότερα εκτός από το να μάθω να κολυμπάω σωστά. Όπως για παράδειγμα την πειθαρχία και την αφοσίωση. Με την πάροδο των χρόνων έχω μάθει πλέον να διαχειρίζομαι τις εξαντλητικές προπονήσεις του αθλήματος που αγαπώ με το διάβασμα του σχολείου και μέχρι τώρα καταφέρνω τον συνδυασμό και των δύο. Κλείνοντας, ήθελα να σε ρωτήσω κάτι τελευταίο. Τι συμβουλές θα έδινες στους μαθητές μικρότερης ηλικίας οι οποίοι επιθυμούν να σηκώσουν τη σημαία του χρόνου;»
Μ.Κ.: «Φαντάζομαι πως όλα αυτά τα παιδιά είναι αποφασισμένα και προετοιμασμένα, οπότε θα τους συμβούλευα απλώς να πιστεύουν στον εαυτό τους και να συνεχίσουν να θέτουν υψηλούς στόχους. Να μην πτοούνται από τις τυχόν αποτυχίες, αλλά να μαθαίνουν από αυτές. Το καλοκαίρι στις εξετάσεις να μην έχουν άγχος και να πάνε με αυτοπεποίθηση, για να γράψουν άριστα. Εύχομαι τα παιδιά που έχουν αυτόν τον στόχο, να τον πετύχουν και να εκπροσωπήσουν το σχολείο μας στην παρέλαση του χρόνου. Ανάμεσά τους και εσύ, φυσικά.»
Τ.Μ.: «Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου Κατερίνα, ήταν χαρά μου που μου δόθηκε η ευκαιρία να σου κάνω αυτές τις ερωτήσεις, καλή συνέχεια.»
Μ.Κ.: «Εγώ σε ευχαριστώ Μαρία μου, καλό απόγευμα.»
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.