Διδακτική επίσκεψη του ομίλου «Ελιά» του 14ου γυμνασίου Λάρισας

316298301_581549237303922_3693371246106312204_n

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΡΙΑΝΟΣ Β3

Η επίσκεψη του σχολείου μας  πραγματοποιήθηκε στις 25/11/22. στο πλαίσιο του ομίλου «Ελιά», στον οποίο συμμετέχουν 35 μαθητές και μαθήτριες της Α’, Β’ καθώς και της Γ’ Γυμνασίου.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Θα ήθελα πρώτα πρώτα να αναφερθώ στους έξι αξιότιμους καθηγητές μας που είχαν την καλοσύνη να μας συνοδεύσουν, εκ των οποίων η μια ήταν η Διευθύντρια του σχολείου μας. Ο πρώτος μας σταθμός ήταν το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, που βρίσκεται έξω από την Λάρισα στο χωριό Ελάτεια. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου, η οικογένεια Συρμακέζη. Στη συνέχεια μας έδωσαν λίγο χρόνο να ξεκουραστούμε και να φάμε, καθώς οι υπεύθυνοι του μουσείου ετοίμαζαν τον χώρο στον οποίο θα μας μιλούσαν για να μας δώσουν κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ελιά. Έπειτα από λίγο, ο χώρος ήταν έτοιμος και η παρουσίαση μπορούσε να ξεκινήσει. Πρώτα μας μίλησαν για τις ιδιότητες που έχει η ελιά και το λάδι. Έπειτα μας είπαν για τον τρόπο με τον οποίο μάζευαν παλιά την ελιά από το δέντρο, για να την πουλήσουν. Αργότερα μας μετέφεραν σε έναν άλλο χώρο που περιείχε διάφορα σκεύη της εποχής που τα χρησιμοποιούσαν για να αποθηκεύουν το λάδι και τις ελιές. Ύστερα μας πήγαν στο ελαιοτριβείο της περιοχής για να μας δείξουν από την αρχή μέχρι το τέλος την διαδικασία παραγωγής λαδιού.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και εξωτερικοί χώροι

Τέλος, μας ανακοίνωσαν ότι θα οδηγηθούμε στον χώρο που ποτίζονται, φροντίζονται και καλλιεργούνται οι ελιές, δηλαδή σε έναν ελαιώνα. Μόλις φτάσαμε, αντικρίσαμε ένα υπέροχο τοπίο γεμάτο με ελαιόδεντρα που ασήμιζαν στον μεσημεριάτικο ήλιο. Ήταν ένα μοναδικό θέαμα, χαρακτηριστικό του ελληνικού τοπίου. Οι υπεύθυνοι μας είπαν ότι ήρθε η ώρα να μαζέψουμε τις ελιές από τα δέντρα. Τα παιδιά καθώς και οι καθηγητές με το που το ακούσαμε χαρήκαμε πολύ και αρχίσαμε το μάζεμα. Οφείλω να ομολογήσω πως αυτή η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη. Αφού μαζέψαμε μια ικανοποιητική ποσότητα ελιών, ήταν πια η ώρα να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους του μουσείου για την τόση ωραία εμπειρία που μας επιφύλαξαν και τον χρόνο που περάσαμε μαζί τους. Αυτή η δράση ήταν πολύ ωραία, σημαντική και ιδιαίτερη, καθώς είχαμε την χαρά να γνωρίσουμε την ιστορία και την διαδικασία παραγωγής της ελιάς που εδώ και χιλιετηρίδες καλλιεργούμε στον τόπο μας. Ανυπομονούμε για την επόμενη επίσκεψη!

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα, δέντρο και εξωτερικοί χώροι

 

                                                                                                             

 

Σχολιάστε

Top