
Στις 18 και 19 Δεκεμβρίου και στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, το σύνολο των μαθητών, και των τριών τάξεων του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης, επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης και την έκθεση με τίτλο “Αποχαιρετούμε το 2024 και την παλιά έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου και υποδεχόμαστε το νέο έτος ανοίγοντας παράθυρα θέασης στη νέα έκθεση”
Η Β΄ Γυμνασίου, η τάξη μου, επισκέφτηκε το μουσείο νωρίς το πρωί. Μας υποδέχθηκε και μας ξενάγησε η κυρία Μαρία Τσούλη, Δρ.Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λακωνίας με έναν ιδιαίτερο και πολύ ενδιαφέρoντα τρόπο. Τολμώ να πω πως ήταν από τις λίγες φορές που μου άρεσε επίσκεψη σε μουσείο και μάλιστα σε μουσείο με αγάλματα, προσωπεία, και ό τι άλλο μπορείς να δεις σε έναν τέτοιο χώρο. Το πρώτο πράγμα που με εντυπωσίασε ήταν η πληροφορία πως το μουσείο μας, είναι το πρώτο μουσείο που χτίστηκε σε επαρχιακή πόλη (1874 – 1876), αλλά και η πληροφορία πως οι δύο στήλες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά στην είσοδό του και που μέχρι πριν από λίγο ούτε που είχα προσέξει, απεικονίζουν τον Ηρακλή. “Ένας ήρωας στην πόλη των ηρώων” σκέφτηκα, καθώς έμπαινα μαζί με τους καθηγητές και τους συμμαθητές μου στην πρώτη από τις αίθουσες.
Η ξενάγησή μας ξεκίνησε, και μαζί μάς δόθηκε η άδεια να χρησιμοποιήσουμε τα κινητά μας τηλέφωνα… για να σκανάρουμε σε ορισμένα εκθέματα ετικέτες που υπήρχαν στις προθήκες και μας καθοδηγούσαν στην δημιουργία παζλ με όσα είχαμε μπροστά μας!! Πώς να βαρεθείς λοιπόν όταν βλέπεις, παίζεις και μαθαίνεις μέσα σε ένα μουσείο!!
Η αίθουσα με τα ψηφιδωτά, αν και αρχικά φαινόταν αδιάφορη, εάν έδινες μια ευκαιρία, σε κέρδιζε και με το παραπάνω. Ειλικρινά δεν μπορούσα να πιστέψω ότι άνθρωποι που έζησαν τόσες χιλιάδες χρόνια πίσω μπορούσαν να βρουν τόσο δυνατά χρώματα και μάλιστα οι Σπαρτιάτες, που μέχρι τώρα πίστευα πως η άσκηση και ο πόλεμος ήταν το μόνο που τους ένοιαζε, είχαν να δείξουν τόσο ωραία πράγματα!
Δεν σας κρύβω ότι γέλασα- όχι δυνατά ελπίζω- όταν είδα το αγαλματίδιο της ωραίας Ελένης. Δεν είναι καθόλου ωραία. Απορώ γιατί αυτός που το έφτιαξε την έφτιαξε έτσι κοντή και άχαρη. Αν επισκεφτείτε το μουσείο της Σπάρτης, ζητήστε να σας το δείξουν. Θα δείτε πως έχω δίκιο.
Ο Βασιλιάς Λεωνίδας έχει την δική του αίθουσα, στους τοίχους το χρώμα μάλλον δεν είναι τυχαίο. Κόκκινο. Για κάποιους το χρώμα του αίματος των 300 που έδωσαν την ζωή τους στις Θερμοπύλες και για άλλους το χρώμα που φορούσαν μόνο οι βασιλιάδες. Στο κέντρο της και επάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο είναι τοποθετημένη η προτομή του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα που η γενναιότητα του και η τόλμη του ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να εμπνέουν. Και σε αυτή την αίθουσα μάς δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσουμε κάθε λεπτομέρεια των εκθεμάτων με την βοήθεια της δημιουργίας εικονικών παζλ.
Μην διστάσετε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Περιηγηθείτε στις αίθουσες και σκανάρετε τις πληροφορίες. Παίξτε και μάθετε με τρόπο που κάνει ακόμα και τους πιο αδιάφορους να θέλουν να μάθουν!
Νικόλας Άγγελος Μανιάτης.