Το καλοκαίρι η Αβδέλλα αλλάζει όψη. Οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι που καταφθάνουν από νωρίς την άνοιξη, αρχίζουν να δίνουν ζωή στο χωριό, που το υψόμετρό του και κατά συνέπεια οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν εδώ, το αναγκάζουν την περίοδο του χειμώνα να ακολουθεί την άγρια ζωή, όπως αυτή π. χ. της Αρκούδας που κι αυτή τους ίδιους μήνες αποσύρεται για τον χειμερινό της ύπνο. Ο πληθυσμός του χωριού ξεπερνά τους καλοκαιρινούς μήνες τα 3.000 άτομα, κυρίως επισκέπτες, υλοτόμοι και κτηνοτρόφοι που επιστρέφουν από τον κάμπο, καθώς και καταστηματάρχες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Παράλληλα, η συνάντηση αυτή, παίρνει πανηγυρικό χαρακτήρα έτσι που ο χρόνος να μοιράζεται ανάμεσα στις επαγγελματικές ασχολίες και στις εκδηλώσεις που διοργανώνει είτε η Κοινότητα είτε ο Σύλλογος Αβδελλιωτών «η Βασιλίτσα» και οι οποίες δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στην καθημερινότητα του χωριού.
Σύμφωνα με το νόμο Καποδίστρια, το χωριό παραμένει Κοινότητα και το Κοινοτικό Γραφείο εδρεύει και λειτουργεί στην Αβδέλλα (το καλοκαίρι), ενώ στεγάζεται και στον Τύρναβο, όπου λειτουργεί τους υπόλοιπους μήνες του έτους.
Στο χωριό λειτουργεί ξενώνας και ο επισκέπτης αξίζει να γευθεί τα ψητά κρέατα στις ψησταριές του χωριού, καθώς και να αγοράσει γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί φέτα) και κτηνοτροφικά προϊόντα (πρόβειο κρέας και ζυγούρι) από τους καταστηματάρχες του χωριού. Το χειμώνα στο χωριό παραμένουν 2-3 φύλακες.