Αρχαία Ηλώνη Αργυροπουλίου

ηλωνηΜια από τις σπουδαίες πόλεις της αρχαιότητας που ήκμασαν στον τόπο τούτο είναι και η αρχαία ΗΛΩΝΗ (1500 π.Χ.). Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης σώζονται στο Καστρί Αργυροπουλίου

Για την αρχαία ΗΛΩΝΗ, τη σπουδαία αυτή πόλη της αρχαιότητας, μας μιλεί ο Όμηρος στο Β μέρος του έργου του ΗΛΙΑΔΑ. Ο ποιητής περιγράφει πως η αρχαία Ηλώνη ήταν χτισμένη στους φυσικούς στρατηγικούς οχυρούς λόφους και πρόποδες του κάτω Ολύμπου και πως τα πόδια της έγλυφε ο ΕΥΡΩΠΟΣ ποταμός (= μεγάλο Μάτι), εξ ου και η σημερινή ονομασία.

Ο Όμηρος μας λέει ότι η Ηλώνη δεν έμεινε αμέτοχη στο Τρωικό Πόλεμο αλλά ο βασιλιάς της, ο ξακουστός Πολυπίτης με αρκετό στρατό έλαβε μέρος στον πόλεμο και προσέφερε τις υπηρεσίες του για την άλωση της φημισμένης Τροίας.

Η αρχαία Ηλώνη καθώς και οι άλλες θεσσαλικές πόλεις παρουσίαζαν τότε τις πιο βελτιωμένες μορφές ατομικής και κοινωνικής ζωής, ώστε να φθάσουν σε επίπεδο ζηλεμένου πολιτισμού.

Επόμενο ήταν το εύφορο και πολιτισμένο αυτό μέρος να θελήσουν να το κατακτήσουν πολλές φυλές. Μεταξύ αυτών ήταν και οι Θεσσαλοί, οι οποίοι ξεκίνησαν από τη Θεσπρωτία της Ηπείρου και ύστερα από πολλές συγκρούσεις κυρίεψαν την πεδιάδα και έδωσαν το όνομα Θεσσαλία .Το γεγονός αυτό έγινε μετά την άλωση της Τροίας γύρω στο 1100 π.Χ. Οι κάτοικοι της περιοχής της Ηλώνης και ιδιαίτερα οι Περαιβοί αντιστάθηκαν αλλά υποτάχθηκαν στους Θεσσαλούς.

Οι Ηλωνήτες, όπως και υπόλοιποι Θεσσαλοί, βοήθησαν το Φίλιππο και το Μέγα Αλέξανδρο. Αργότερα υποτάχθηκαν από τους Μακεδόνες και παρέμειναν κάτω από τη Μακεδονική Δυναστεία μέχρι το 197 π.Χ.

Αρχισυντάκτης: Παιδής Δημήτρης

Συντάκτες : Μπλάκου Φρειδερίκη, Κοντοθανάσης Νίκος, Ψωφάκας Παναγιώτης

Πηγή: Βικιπαίδεια

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης