Η οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου

images

megasalexandrosagalmaΗ οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γιαννιτσά πήρε το όνομά της από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας τον Ιούλιο του έτους 365π.Χ. Οι γονείς του ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος Β” και η πριγκίπισσα Ολυμπιάδα της Ηπείρου.

Ως βασιλιάς της Μακεδονίας συνέχισε το έργο του πατέρα του , Φίλιππου Β’, και του παππού του Αμύντα Γ” , ικανών στρατηγών , πολιτικών και διπλωματών , οι οποίοι διαδοχικά αναμόρφωσαν το μακεδονικό βασίλειο και το εξέλιξαν σε σημαντική δύναμη του Ελληνικού κόσμου, και με τη σειρά του ο Αλέξανδρος το διαμόρφωσε σε παγκόσμια δύναμη.

 Ως Μακεδόνας είχε συνείδηση της Ελληνικής του καταγωγής. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στρατηγούς στην ιστορία και κατά την περίοδο των 13 ετών της βασιλείας του (336-323π.Χ.) κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου προς την Ανατολή (Μικρά Ασία, Περσία. Αίγυπτο κλπ), φτάνοντας και χωρίς να ηττηθεί σε μάχη που ο ίδιος συμμετείχε. Οι Αλεξανδρινοί χρόνοι αποτελούν το τέλος της κλασικής αρχαιότητας και την απαρχή της περιόδου της παγκόσμιας ιστορίας , γνωστή ως Ελληνιστική.

Η συνολική επικράτεια της αυτοκρατορίας του, στη μεγαλύτερη έκταση κατά το 323π.Χ.,  υπολογίζεται σε 5.200.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλάμβανε κομμάτια από 26 σημερινές χώρες ( Ελλάδα, Αλβανία, Σκόπια, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Κύπρος, Αίγυπτος, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ισραήλ, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λίβανος, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Σαουδκή Αραβία, Συρία, Τατζικιστάν και Τουρμεκιστάν).

Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα, στο παλάτι του Ναβουχοδονόσορα Β” , στις 10 Ιουνίου του 333π.Χ.  σε ηλικία 32 ετών . Το σύνολο της επιρροής του , συχνά τον κατατάσσει μεταξύ κορυφαίων παγκόσμιων προσωπικοτήτων όλων των εποχών με τη μεγαλύτερη επιρροή, μαζί με τον δάσκαλό του Αριστοτέλη.

Αβραμίδης Γιώργος

Σχολιάστε

Top