Μπατζίνα και Σπανακόπιτα

8909194166302

 

 

Για να φτιάξετε  μια μπατζίνα ή μια σπανακόπιτα

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ:ΥΛΙΚΑ

1ΚΙΛΟ ΣΠΑΝΑΚΙ

10 ΦΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΓΔΙΑ

1 ΚΡΕΜΜΥΔΙ

½ ΦΙΝΤΑΝΗ ΤΣΑΓΙΟΥ ΑΝΗΘΟΣ

250 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΦΕΤΑ

2 ΑΥΓΑ

ΑΛΑΤΙ

ΠΙΠΕΡΙ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

  • Παίρνουμε μια μεγάλη λεκάνη και ρίχνουμε μέσα το σπανάκι χοντροκομμένο.
  • Το αλατίζουμε και αρχίζουμε και το πιέζουμε με την παλάμη σας μέχρι να μαλακώσει και να κατεβάσει τα ζουμιά του.
  • Το στύβουμε με το χέρι και το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να σουρώσει καλά για περίπου 15 λεπτά.
  • Μέσα σε μια λεκάνη βάζουμε το σουρωμένο σπανάκι και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
  • Ρίχνουμε μέσα τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά.
  • Θρυμματίζουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
  • Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται, προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι.
  • Ρίχνουμε πιπέρι και αν θέλουμε ρίχνουμε μέσα τα 2 αυγά χτυπημένα.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα μια τελευταία φορά και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες, τη μια λίγο μικρότερη από την άλλη.
  • Παίρνουμε τη μεγάλη μπάλα, πασπαλίζουμε με νισεστέ μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη μπάλα σε φύλλο μεγέθους τέτοιου που να καλύπτει τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.
  • Το λαδώνουμε καλά και βάζουμε μέσα το φύλλο.
  • Το περνάμε με ένα πινέλο με λίγο λάδι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα σπανακιού.
  • Αναδιπλώνουμε τα περισσεύματα του κάτω φύλλου να ακουμπήσουν στη γέμιση και ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και το τοποθετούμε από πάνω στο ταψί να σκεπάσει καλά τη γέμιση.
  • Χαράζουμε τη πίτα με ένα κοφτερό μαχαίρι σε μερίδες και τη ψήνουμε στο φούρνο στους 170°C για 45-60 λεπτά και μέχρι τα φύλλα να ροδοκοκκινίσουν.

 

αρχείο λήψης

ΥΛΙΚΑ ΜΠΑΤΖΙΝΑ

  • 1 κιλό κολοκύθα (ή κολοκύθια χοντρά)
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 τρυφερά πράσα ψιλοκομμένα
  • 4-5 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 700 γραµ. αλεύρι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 φλ. νερό
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γραµ. τρίμματα σκληρής φέτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ βούτυρο (για την επιφάνεια της πίτας)
  • 4 κ.σ αλεύρι ή σιμιγδάλι(για το ταψί)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την τραγανή μπατζινα με κολοκύθι ή κολοκυθόπιτα μπατζινα η κολοκυθομπατζίνα όπως τη λένε στην Θεσσαλία, θα χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου (ή στρογγυλό ρηχό ταψί για πίτα, 42 εκατοστά. Δοκιμάστε την μπατζινα με γλυκιά κολοκύθα ή με κολοκύθι σαν μια κολοκυθόπιτα μπατζινα.

Κόβουμε κατά μήκος, στα δύο την κολοκύθα και αφαιρούμε ίνες και σπόρους με ένα κουτάλι. Κόβουμε σε φέτες την κολοκύθα και καθαρίζουμε τη φλούδα. Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη. Τη βάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί και να ιδρώσει για 15′. Στύβουμε με τα χέρια να αφήσουμε έξω τα υγρά της. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε κολοκύθι. (κολοκυθόπιτα μπατζινα).

Για την μπατζινα με γλυκιά κολοκύθα, βάζουμε την ψίχα κολοκύθας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα τρίμματα φέτας και αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το νερό και το λάδι με το σύρμα. Ρίχνουμε μέσα στα υγρά το αλεύρι. Ανακατεύουμε να δημιουργηθεί χυλός μέτριος σε πυκνότητα. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό ώστε να αραιώσει το μείγμα. Ρίχνουμε τον αλευρόμυλο στην κολοκύθα κι ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. Μόλις ανακατευτεί ο χυλός με τα υλικά, θα αραιώσει λίγο η πυκνότητά του.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι ή με σιμιγδάλι το λαδωμένο ταψί. Να κάνει μια στρώση. Αδειάζουμε τη μπατζίνα. Ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να είναι παντού ισοπαχή. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή με σιμιγδάλι τη επιφάνεια της μπατζίνας. Μπήγουμε εδώ κι εκεί κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, με το ταψί στην κάτω σχάρα, στους 180-200º C, για περίπου 50′. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδοκοκκινίσει Για την τραγανή μπατζινα με κολοκύθι ή κολοκυθόπιτα μπατζίνα η κολοκυθομπατζίνα όπως τη λένε στην Θεσσαλία, θα χρησιμοποιήσουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου (ή στρογγυλό ρηχό ταψί για πίτα, 42 εκατοστά), λαδωμένο. Αυτη η συνταγη για μπατζινα απο την Αργυρω ειναι συγκονιστική. Δοκιμάστε την μπατζινα με γλυκια κολοκυθα ή με κολοκύθι σαν μια κολοκυθοπιτα μπατζινα.

Κόβουμε κατά μήκος, στα δύο την κολοκύθα και αφαιρούμε ίνες και σπόρους με ένα κουτάλι. Κόβουμε σε φέτες την κολοκύθα και καθαρίζουμε τη φλούδα. Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη. Τη βάζουμε σε σουρωτήρι. Αλατίζουμε κι ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθεί και να ιδρώσει για 15′. Στύβουμε με τα χέρια να αφήσουμε έξω τα υγρά της. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε κολοκύθι. (κολοκυθοπιτα μπατζινα).

Για την μπατζινα με γλυκια κολοκυθα, βάζουμε την ψίχα κολοκύθας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τα τρίμματα φέτας και αλατοπιπερώνουμε.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το νερό και το λάδι με το σύρμα. Ρίχνουμε μέσα στα υγρά το αλεύρι. Ανακατεύουμε να δημιουργηθεί χυλός μέτριος σε πυκνότητα. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό ώστε να αραιώσει το μείγμα. Ρίχνουμε τον αλευροχυλό στην κολοκύθα κι ανακατεύουμε καλά με κουτάλι. Μόλις ανακατευτεί ο χυλός με τα υλικά, θα αραιώσει λίγο η πυκνότητά του.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι ή με σιμιγδάλι το λαδωμένο ταψί. Να κάνει μια στρώση. Αδειάζουμε τη μπατζίνα. Ισιώνουμε την επιφάνεια ώστε να είναι παντού ισοπαχή. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή με σιμιγδάλι τη επιφάνεια της μπατζίνας. Μπήγουμε εδώ κι εκεί κομματάκια βούτυρο σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, με το ταψί στην κάτω σχάρα, στους 180-200º C, για περίπου 50′. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ροδοκοκκινίσει, πάνω και κάτω.

Σχολιάστε

Top