Διάλεξε τη σχολή που σου ταιριάζει

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ποσοστό 50% – 70% των εισακτέων φοιτητών, δεν τους αρέσει η σχολή στην οποία έχουν εισαχθεί. Πολλοί έχουν αποφασίσει εξαρχής τι θα δηλώσουν, άλλοι βρίσκονται ανάμεσα σε ορισμένες σχολές ενώ άλλοι δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη. Σαφέστατα πρόκειται για μία αρκετά δύσκολη κίνηση και απόφαση. Η επιλογή της σχολής που θα ακολουθήσετε είναι από τις σημαντικότερες στην ζωή σας. Η σχολή θα ορίσει το αντικείμενο που θα ασχοληθείτε στο μέλλον για να βγάλετε τα προς το ζην και θα ορίσει την επαγγελματική σας καριέρα.

Μέσω αυτού του άρθρου λοιπόν σας δίνεται η ευκαιρία να απαντήσετε σε 5 ερωτήσεις που ίσως σας βοηθήσουν να ξεκαθαρίσετε στο μυαλό σας τον επαγγελματικό δρόμο που θα επιλέξετε.

 

1) ΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ;

Σου αρέσει να παίζεις μουσική, να εξερευνάς την φύση, να σχεδιάζεις; Πιθανότατα μπορεί να είσαι ένα ανερχόμενο αστέρι του αθλητισμού. Ίσως να σου αρέσει να μαγειρεύεις και να γράφεις άρθρα για αυτό. Μήπως λατρεύεις τα videogames; Ότι κι αν κάνεις, ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τι σε χαροποιεί και τι σε κάνει να νιώθεις γεμάτος από ζωή. Συνέχισε να εξασκείς αυτό που σου αρέσει με πείσμα και θέληση. Μπορεί να σε οδηγήσει σε πράγματα που ούτε είχες φανταστεί ποτέ σου.

 

2) ΣΕ ΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΟΣ;

Ξέρεις ότι είσαι καλός σε κάτι όταν καταλαβαίνεις πλήρως το νόημα του αντικειμένου με το οποίο ασχολείσαι. Έχεις την ικανότητα να αναγνωρίζεις το σωστό, καθώς και το λάθος. Κατέχεις το περιεχόμενο του τόσο καλά, που ξέρεις τον σωστό τρόπο να διορθωθεί. Όλοι ξέρουνε μέσα σε γενικά πλαίσια σε ποιους τομείς είναι καλοί. Διότι κατανοούν ότι δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν τόσο πολύ για να το κατανοήσουν ή να το φέρουν εις πέρας, νιώθουν άνετα με αυτό. Συνήθως, για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο άνεσης έχει προηγηθεί αρκετή επανειλημμένη προσπάθεια και εξάσκηση.

 

3) ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΟΥ;

Το πάθος είναι σαν μία φλόγα που έρχεται από μέσα σου κάθε φορά που ακούς, κάνεις ή σκέφτεσαι για αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, άψυχο, έμψυχο, άυλο ή υλικό. Το πάθος είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό συναίσθημα. Είναι η αγάπη και ο ενθουσιασμός που νιώθεις για κάτι. Είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς να κάνεις το πρωί που θα ξυπνήσεις και το τελευταίο που θα κάνεις πριν τελειώσει η μέρα σου. Το να ασχολείσαι με το πάθος σου θα σε γεμίζει πνευματικά και ποτέ δεν θα νιώσεις ότι κουράζεσαι όσες ώρες και να ασχολείσαι με αυτό. Θα νιώθεις ότι έχεις και να δώσεις, αντίστοιχα, πάρα πολλά. Είναι και θα είναι για εσένα μία αστείρευτη πηγή έμπνευσης, δημιουργίας, γνώσης και εξέλιξης.

4) ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ – ΧΑΡΙΣΜΑ ΜΟΥ;

Ταλέντο είναι αυτό που λέμε φυσικό χάρισμα. Νιώθεις ότι γεννήθηκες για αυτό, ότι το κατέχεις, ότι ήξερες πως να το διαχειριστείς και να το αντιμετωπίσεις από πάντα, χωρίς απαραίτητα να σε καθοδηγήσει κάποιος. Συνήθως είναι μία ικανότητα και επιδεξιότητα, πέρα από το συνηθισμένο, που παρουσιάζεις σε έναν τομέα. Αρκετά συχνά ήδη από τα πρώτα στάδια της ενασχόλησης σου με αυτό. Είναι μία έμφυτη και ακατέργαστη δυνατότητα, που όπως δηλώνει η λέξη “ακατέργαστος”, χρειάζεται ακόμη περαιτέρω επεξεργασία και προσπάθεια για το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως ο Μότσαρτ μπορεί να ήταν ένα παιδί – θαύμα και από πολύ μικρή ηλικία να έδειξε ότι έχει ταλέντο στην μουσική, αν όμως δεν εξασκούσε το ταλέντο του συστηματικά με υπομονή κι επιμονή, δεν θα υπήρχε ποτέ αυτό το τεράστιο έργο μουσικής που άφησε στην ανθρωπότητα. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να σε οδηγήσω στο τελευταίο βήμα, το σθένος.

 

5) ΣΘΕΝΟΣ

Όλα τα παραπάνω περιείχαν έναν κοινό παρονομαστή, το σθένος. Σθένος είναι το πάθος και η επιμονή για μακροπρόθεσμους στόχους. Είναι η αντοχή και η πίστη που έχεις σε αυτούς, δουλεύοντας σκληρά καθημερινά για μέρες, μήνες ή και χρόνια. Να διατηρείς το κίνητρο για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος σου . Σθένος είναι το κατά πόσο είσαι διατεθειμένος να κάνεις θυσίες για αυτό που αγαπάς και παθιάζεσαι. Σθένος είναι η δύναμη που έχεις να επιμένεις μετά από μία αποτυχία, είναι η επιθυμία να ξεκινήσεις ξανά και ξανά με νέα διδάγματα. Χωρίς αυτό κανένα από τα προηγούμενα βήματα δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρως.

Αυτό που θα σου ταιριάζει συνήθως, σχολή ή κατεύθυνση, είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω ή κάποιων από αυτά. Αν νιώθεις ότι έχεις χαθεί από τον στόχο σου ή από οτιδήποτε κι αν έχεις επιλέξεις που θεωρείς ότι σου ταιριάζει, απαντώντας αυτά τα ερωτήματα στον εαυτό σου, να ξέρεις ότι θα μπορείς να βρεις τον δρόμο σου ξανά.

Ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς του αιώνας μας ο Stephen Hawking έλεγε: «Δεν υπάρχουν όρια. Για αυτό να θυμάστε να κοιτάτε τα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια σας. Ορίστε ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν μπορεί να περπατήσει, να μιλήσει και να κουνηθεί με την δική του βούληση, παρόλα αυτά βρήκε τον δρόμο του. Όσο δύσκολη και αν φαίνεται η ζωή κάποιες φορές, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείς να κάνεις και να επιτύχεις σε αυτό. Σημασία έχει να μην τα παρατάς».

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης