Διατροφή και καλές επιδόσεις στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Ήρθε η εποχή που όλοι λατρεύουμε να μισούμε! Η εποχή των πανελλήνιων εξετάσεων! Όσοι έχουμε εφήβους είτε στο σπίτι μας είτε στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον ξέρουμε ότι αυτό μεταφράζεται σε μια περίοδο έντονων συναισθημάτων με κυρίαρχο το άγχος για την απόδοσή τους στις εξετάσεις.

Η απόδοση των μαθητών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλά είναι διαβασμένοι. Το μυστικό είναι να έχουν καλή μνήμη και να είναι συγκεντρωμένοι την ώρα των εξετάσεων. Και σε αυτό θα τους βοηθήσει η σωστή και πλήρης διατροφή.

Έτσι, οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν να:

  • Ξεκινούν την ημέρα των εξετάσεων με ένα καλό πρωινό που θα τους βοηθήσει στη μνήμη, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο οι μαθητές να ζαλιστούν και να μην μπορέσουν να αποδώσουν τα μέγιστα. Την ημέρα των εξετάσεων, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει οι μαθητές να ξεκινήσουν τις εξετάσεις τους με άδειο στομάχι. Ένα καλό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι), ένα αμυλούχο τρόφιμο (δημητριακά ολικής άλεσης, κουάκερ, ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές σικάλεως, σπιτικό κέικ), οπωσδήποτε κάποιο φρούτο εποχής ή φυσικό χυμό.
  • Μην παραλείπουν γεύματα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ροή από «καύσιμα», για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά. Τα καύσιμα αυτά προέρχονται από την τροφή αλλά και από αποθήκες ενέργειας του οργανισμού. Για να μπορεί ο οργανισμός να τροφοδοτεί τον εγκέφαλο, ο μαθητής θα πρέπει να τρώει ένα γεύμα ή σνακ κάθε 2-3 ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καλές επιλογές για σνακ είναι τα ωμά φρούτα, τα αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, το γιαούρτι, τα λαχανικά (πχ αγγούρια + καρότα), οι ξηροί καρποί και κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, καθώς και το δημητριακά.
  • Πίνουν αρκετά υγρά και κυρίως νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από το φαγητό, σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία του εγκεφάλου παίζει και η κατανάλωση υγρών. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πνευματική λειτουργία.
  • Προσέχουν το κυρίως τους γεύμα. Η ημέρα που προηγείται των εξετάσεων είναι πολύ σημαντική για την επίδοση των μαθητών. Είναι προτιμότερο η προηγούμενη ημέρα να περιλαμβάνει κάποιο οικείο και μάλιστα αγαπητό στους μαθητές φαγητό, που θα τους προσφέρει ευχαρίστηση και θα τους ανεβάσει τη διάθεση.
  • Δίνουν έμφαση στις πηγές ωφέλιμου λίπους και στις πηγές σιδήρου! Η πρόσληψη λίπους, ειδικότερα των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, είναι αναγκαία για την πνευματική ανάπτυξη των μαθητών. Η κατανάλωση ψαριών, κατά προτίμηση λιπαρών, όπως σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός, τόνος και θαλασσινά, 2 φορές την εβδομάδα, αλλά και μικρών ποσοτήτων ξηρών καρπών και σπόρων, όπως αμύγδαλα καρύδια, πασατέμπος ή ηλιόσποροι καλύπτει τις ανάγκες αυτές. Επίσης, καθώς η έλλειψη σιδήρου στα παιδιά σχετίζεται με χειρότερη μνήμη και οδηγεί σε προβλήματα με την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη μάθηση, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται και στις πλούσιες σε σίδηρο τροφές, όπως το κόκκινο κρέας και κυρίως το συκώτι, τα ψάρια και τα θαλασσινά, αλλά και τα όσπρια, οι  ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Δίνουν προτεραιότητα στα φρούτα για σνακ! Τα φρούτα είναι η ιδανική επιλογή για σνακ, παρουσιάζοντας πολλά θρεπτικά οφέλη: παρέχουν γλυκόζη στον οργανισμό, πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών στοιχείων, φυτικές ίνες και νερό, ενώ παράλληλα καλύπτουν ικανοποιητικά το αίσθημα για γλυκό.
  • Δίνουν προσοχή στο δείπνο τους, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση των μαθητών και κατ’ επέκταση την απόδοσή τους την επόμενη ημέρα. Καλές επιλογές για βραδινό είναι: μία τονοσαλάτα, μία σαλάτα με κοτόπουλο, 1 κεσεδάκι γιαούρτι με κομμένες φέτες από κάποιο φρούτο εποχής + λίγο μέλι, μία ομελέτα με λαχανικά, 1 τοστ με 1 φλιτζάνι γάλα.
  • Προτιμούν από τα γλυκίσματα όσα παρασκευάζονται με βάση το γάλα ή όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, όπως τα διάφορα είδη μαύρης σοκολάτας. Η τελευταία αναφέρεται συχνά ως «ενισχυτικό» τρόφιμο κατά την περίοδο εξετάσεων, καθώς η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Επιπλέον, έχει υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών, σιδήρου και καφεΐνης για να προσφέρει τόνωση και ενέργεια στους μαθητές. Το καλύτερο είναι να τρώνε μια μικρή ποσότητα (2 πλάκες πχ) 2-4 φορές/εβδομάδα παρά να καταναλώσουν μία ολόκληρη σοκολάτα μέσα σε μία ημέρα.

Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα

  • Tα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα ή τα συμπληρώματα βιταμίνης C (για ενέργεια και τόνωση του οργανισμού) βοηθούν στην πνευματική λειτουργία, όμως ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε κάποια που εμπεριέχουν καφεΐνη, διότι μπορεί να υπερδιεγείρουν το νευρικό σύστημα.
  • Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή των ημερών των εξετάσεων, να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος. Η ισορροπία και το μέτρο στην επιλογή των φαγητών συμβάλλουν σημαντικά στην απόδοση των μαθητών στο διάβασμα, ενώ η σωστή κατανομή των γευμάτων συμβάλλει στην καλύτερη διάθεση, απομνημόνευση και αυτοσυγκέντρωση.
  • Τέλος, συνοδεύοντας μια ισορροπημένη και ενισχυμένη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, η φροντίδα για επαρκή ποσοτικά και καλής ποιότητας ύπνο, είναι υψίστης σημασίας.

Θάρρος, δύναμη και καλή επιτυχία στα παιδιά μας!

 

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης