Χριστουγεννιάτικες νοστιμιές…

Κάθε λαός έχει τα δικά του ήθη και έθιμα όπως και τις δικές του παραδοσιακές συνταγές. Για παράδειγμα η Γερμανία έχει μία ποικιλία από χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα όπως το Stolen πού είναι αρτοσκεύασμα σαν κέικ με ζαχαρωμένα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή αμυγδαλόπαστα και επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη. Αποτελεί παραδοσιακό γερμανικό έδεσμα που τρώγεται την περίοδο των Χριστουγέννων στη Γερμανία συγκεκριμένα στην Σαξονία. Τα υλικά για το Stolen δίνονται παρακάτω.

STOLEN

 Stollen_Header
ΥΛΙΚΑ-        ένα φακελάκι μαγιά-        160 γραμμάρια χλιαρό γάλα-        1 αυγό

-        ένας κρόκος αυγού

-        ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι

-        80 γρ. ζάχαρη

-        ½ κ.γ. αλάτι κοφτό

-        ½ κ.γ. κανέλα

-        2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο

-        100 γρ. βούτυρο μαλακό

-        350 γρ. αλεύρι σκληρό ή γ.ο.χ.

-        λίγο ζάχαρη άχνη

 Για την πάστα αμυγδάλου:-        200 γρ. αμυγδαλόψυχα-        200 γρ. ζάχαρη ψιλή

-        3-4 κ.σ.νερό

 

Για την γέμιση:

-        100 γρ. ανάμεικτα μαύρη και ξανθή σταφίδα και κράνμπερι

-        λίγο κονιάκ

-        150 γρ. κοντιτα

 

Εκτέλεση: https://www.youtube.com/watch?v=dGESFge_Coc

 Ένα άλλο έδεσμα είναι το Lebkuchen το οποίο είναι γνωστό ως κέικ με μέλι ή κέικ πιπεριάς. Παραδοσιακά τα μπισκότα είναι αρκετά μεγάλα.

LEBKUCHEN

 Lebkuchen
ΥΛΙΚΑ-        220 γρ. μέλι-        50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη-        85 γρ. βούτυρο

-        ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού

-        250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

-        85 γρ. αμύγδαλα ωμά τριμμένα

-        1 κ.γ. baking powder

-        ½ κ.γ. μαγειρική σόδα

-        100 γρ.αποξηραμένα φρούτα

 Για το γλάσο:-        1 κ.γ. κανέλα-        ½ κ.γ.πιπέρι καγιέν

-        ¼ κ.γ.τριμμένο μοσχοκάρυδο

-        ¼ κ.γ.γαρύφαλλο

-        20 γρ. βούτυρο

-        100 γρ. κουβερτούρα

 

Εκτέλεση: https://www.youtube.com/watch?v=KWpbQno_NvA

Το Μarzipan έχει γερμανική προέλευση, καθώς και ιταλική και παρασκευάζεται από μία εύπλαστη ζύμη που αποτελείται κυρίως από αμύγδαλο. Ωστόσο μπορούν να προστεθούν και άλλα υλικά όπως φυστίκι αιγίνης ή ροδόνερο.

MARZIPAN

ΥΛΙΚΑ-        200 γρ. αμυγδαλόψυχα-        200 γρ. ψιλή ζάχαρη-        3-4 κ.σ. νερό

 

 

 

 Marzipan

Εκτέλεση: https://www.youtube.com/watch?v=XEKhAEgKdYE

 

ZIMTSTERNE (Μπισκότα Αμυγδάλου)

ΥΛΙΚΑ-        τρία ασπράδια-        250 γρ. άχνη ζάχαρη-        250 γρ. αμύγδαλα σε πούδρα

-        2 κ.σ. κανέλα

-        100 γρ. ζάχαρη

 

 Zimsterne

Εκτέλεση: https://www.youtube.com/watch?v=IyI5WeePr2U

Τέλος το Vanillekipferl! Έχουν προέλευση από την Αυστρία και τη Γερμανία και είναι σαν τους κουραμπιέδες μας με επικάλυψη ζάχαρης.

VANILLEKIPFERL

ΥΛΙΚΑ-        200 γρ. αγελαδινό βούτυρο-        80 γρ. ζάχαρη άχνη-        100 γρ. αμύγδαλα

-        280 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

-        μία βανίλια

-        μία κουταλιά ανθόνερο

 

Για την επικάλυψη:

-        100 γρ. ζάχαρη άχνη

-        2 βανίλιες

 Vannilekipfe

Εκτέλεση: https://www.youtube.com/watch?v=cb2AVN1wxF4

Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στην κα. Μ. Τιλκερίδου που έδωσε τις πληροφορίες για τα εκπληκτικά αυτά εδέσματα

Φαίη Ξηρόκωστα, Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης