ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

Ένα από τα σπουδαιότερα θαύματα του αρχαίου κόσμου είναι το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός, που βρισκόταν στον Ναό του Διός στην αρχαία Ολυμπία.

    Κατασκευάστηκε από τον διάσημο γλύπτη Φειδία το 430 π.Χ., προκειμένου να τιμηθεί ο Δίας, με ύψος δώδεκα μέτρα. Το κολοσσιαίο άγαλμα τον αναπαριστά να κάθεται στον θρόνο του. Μάλιστα ο θρόνος ήτανScreenshot_5 κατασκευασμένος από ελεφαντοστό, χρυσό και διακοσμημένος με πολύτιμους λίθους. Στο αριστερό του χέρι κρατάει ένα σκήπτρο, ενώ στο δεξί  στέκεται ένα άγαλμα της θεάς Νίκης. Το πάτωμα του ναού του από την μπροστινή πλευρά του αγάλματος λίγο βαθύτερο και γεμάτο με ελαιόλαδο, αντανακλώντας τα χρυσά τμήματα του Ζευς.

     Σύμφωνα με μια παράδοση, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καλιγούλας έδωσε εντολή να μεταφερθεί στη Ρώμη, όμως το πλοίο χτυπήθηκε από κεραυνό και κάηκε. Ωστόσο, το 390 μ.Χ. μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εξήντα χρόνια αργότερα καταστράφηκε μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά.

     Συμπερασματικά, το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός αποτελεί ένα πραγματικά σπουδαία μνημείο μέχρι και σήμερα και είναι στενόχωρο που δεν καταφέραμε να το διατηρήσουμε «ζωντανό».

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΚΟΤΣΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΖΑΦΕΙΡΗ Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης