ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ … ΜΑΛΛΙΩΝ!

Πολλοί άνθρωποι σήμερα στις διακοπές τους θεωρούν δεδομένη την επίσκεψή τους σε ένα μουσείο, πόσο μάλλον σε ένα μουσείο πρωτότυπο και διαφορετικό. Για αυτόν τον λόγο άμα επισκεφτείς τον Άβανο της Καππαδοκίας μην ξεχάσεις να επισκεφτείς το Μουσείο των Μαλλιών.

Screenshot_27Το μοναδικό αυτό στον κόσμο μουσείο και επίσης ένα από τα πιο περίεργα βρίσκεται στον Άβανο και αποτελεί έναν από τους πιο παράξενους τουριστικούς προορισμούς. Από το 3.000 π.Χ. η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τον υψηλής ποιότητας πηλό, που παράγεται από την πλούσια σε ορυκτά, λάσπη του κόκκινου ποταμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι του Αβάνου ήταν αγγειοπλάστες. Ένας από αυτούς είναι και ο ιδρυτής του Μουσείου Μαλλιών, ο Gallip Köruku. Πίσω από το Μουσείο όμως αυτό κρύβεται μια προσωπική ιστορία του ιδρυτή.

Η ιστορία ξεκινάει 30 χρόνια πριν, όταν μια πολύ αγαπημένη φίλη του  Calip, έπρεπε να φύγει από τον Άβανο. Τότε γεμάτος λύπη, την παρακάλεσε να του δώσει κάτι, ώστε να μην τον  ξεχάσει ποτέ. Η γυναίκα έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της και του την έδωσε. Εκείνος κράτησε το κομμάτι από τα μαλλιά της στο μαγαζί του και διηγούταν την ιστορία τους σε κάθε επισκέπτη ή τουρίστα που περνούσε από εκεί. ΌσεςScreenshot_28 γυναίκες άκουγαν αυτή την ιστορία συγκινούταν. Έτσι και αυτές με την σειρά τους άφηναν μια τούφα από τα δικά τους μαλλιά, μαζί με ένα χαρτάκι με τα στοιχεία τους. Περίπου 30 χρόνια αργότερα, το Μουσείο Μαλλιών συγκέντρωσε πάνω από 16.000 δείγματα μαλλιών.

Το μουσείο του Gallip, βρίσκεται σε ένα σπήλαιο κάτω ακριβώς από το παλιό κατάστημα κεραμικών. Οι τοίχοι, η οροφή και όλες η υπόλοιπες επιφάνειες του σπηλαίου, εκτός από το έδαφος, καλύπτονται από τούφες μαλλιών. Μάλιστα, κάποιες αφήνουν και φωτογραφίες τους εκεί, για να μείνουν αθάνατες μέσα από αυτή την εκκεντρική έκθεση.

Δημιουργώντας αυτό το μουσείο ο Gallip θυμάται και θα θυμάται για πάντα την αγαπημένη του φίλη που έφυγε από τον Άβανο και του έδωσε ένα κομμάτι από τα μαλλιά της για να μην την ξεχάσει ποτέ!

Καλλίτση Σοφία Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης