Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων!

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαρτίου του 1925 στο Αθλητικό παλάτι του Βερολίνου από τον  Χάινριχ Τσίμερμαν. Όμως, καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου Screenshot_10με αφορμή την γιορτή του Άγιου Φραγκίσκου της Ασίζης, προστάτη της οικολογίας και των ζώων. Σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την εξαφάνιση των ζώων και όχι μόνο.

Παρόλα αυτά, χιλιάδες είναι οι άνθρωποι παγκοσμίως που κακοποιούν τα ζώα καθημερινά. Κάποιοι μάλιστα τα βλέπουν στον δρόμο και τα κλωτσάνε μέχρι θανάτου ή τα ρίχνουν στη θάλασσα και σε υπονόμους. Άλλοι πάλι τα σκοτώνουν για να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων που έχουν διαπράξει. Επιπλέον, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν τους δίνουν τροφή και νερό ή ακόμα χειρότερα δεν τους παρέχουν στέγη και τα αφήνουν αδέσποτα σε δύσβατα μέρη, ώστε κανείς να μην μπορεί να τα σώσει. Τέλος, ένα είδος εκμετάλλευσης των ζώων είναι και όταν τα χρησιμοποιούμε στο τσίρκο ή όταν τα κλείνουμε στους ζωολογικούς κήπους,  μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον.

Screenshot_11Όμως γιατί είναι αυτή η στάση πολλών από εμάς απέναντι στα ζώα; Προφανώς αυτή η αγάπη και η φροντίδα για τα ζώα δεν είναι για κάποιους αληθινή, αλλά απλώς μία μόδα που κάποτε θα τελειώσει. Επίσης, βλέποντας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλους συνανθρώπους μας να έχουν κάποιο κατοικίδιο ζωάκι, εντυπωσιαζόμαστε από το πόσο χαριτωμένο και όμορφο είναι, με αποτέλεσμα να παρασυρόμαστε και να αγοράζουμε και εμείς κάποιο ζώο, χωρίς να σκεπτόμαστε τις ευθύνες, τα άγχη και τις συνέπειες που μπορεί να φέρει ένα κατοικίδιο στη ζωή μας. Τέλος, παρακολουθώντας τα «αστεία» βίντεο με ανθρώπους που χτυπούν ζώα σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, πολλοί επηρεάζονται, κυρίως παιδιά-έφηβοι, και θεωρώντας το παιχνίδι, δρουν αντίστοιχα.

Ευτυχώς, υπάρχουν οργανώσεις και σύλλογοι σε όλες τις περιοχές της Αθήνας  που δραστηριοποιούνται κατά της κακοποίησης των ζώων. Μόνο μερικές από αυτές είναι οι φιλοζωικές Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Φιλαδέλφειας, Περιστερίου και άλλες πολλές. Σε αυτές, άνθρωποι που αγαπούν αληθινά τα ζώα, ταΐζουν τα αδέσποτα, τα βγάζουν βόλτες και κάποιοι τα υιοθετούν. Παρόλα αυτά, και χωρίς να είμαστε μέλος κάποιας φιλοζωικής οργάνωσης, μπορούμε να βοηθήσουμε παίρνοντας ζωοτροφή από το σουπερμάρκετ για να ταΐσουμε τα αδέσποτα της γειτονιάς μας. Επιπροσθέτως, όλοι θα μπορούσαμε, όταν βλέπουμε ένα κατοικίδιο που έχει χάσει τον ιδιοκτήτη του, να το βοηθήσουμε ψάχνοντάς τον.

Όλοι βοηθάμε τα ζώα για ένα καλύτερο αύριο!

                                                     Σοφία Κουβελιώτη  Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης