ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ, από την Σοφία
ΕΘΙΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Τα έθιμα και οι παραδόσεις των Χριστουγέννων είναι μια κλωστή που μας συνδέει με τους προγόνους μας, η τήρηση τους και η δημιουργία νέων αναμνήσεων με βάση όσα μας έμαθαν οι παππούδες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Χριστουγέννων
ΣΠΑΝΕ ΡΟΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Στην πόλη της καβάλας ,πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη ,όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μίας πέτρας – συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας -στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στερεό και γερό το σπίτι και οι οικογένεια τη νέα χρονιά. Μαγειρεύουν για το χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό τραπέζι σπλήνα γεμιστή με κιμά και ρύζι και κουκουνάρια,το οποίο είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύοταν κυρίως απο τις νοικοκυρές στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στο Παγγαίο
Στη δημοτική κοινότητα Μυρτοφύτου του δήμου Παγγαιου, την παραμονή της πρωτοχρονιάς συνηθίζεται τα αγόρια που θα φύγουν στρατιώτες μέσα στη νέα χρονιά να συγκεντρώνουν μεγάλες στοίβες από ξύλα στην πλατεία.
Την παραμονή του νέου χρόνου θα ανάψουν μια εντυπωσιακή φωτιά ψέλνοντας τα κάλαντα. Στης δώδεκα ακριβώς, με το χτύπημα του ρολογιού της εκκλησίας, ξεκινάει ένα παραδοσιακό γλέντι με τσίπουρο και γλυκά.
Στην δημοτική κοινότητα Ποδοχωρίου του δήμου Παγγαίου, την πρώτη ημέρα κάθε νέου χρόνου διατηρούν ακόμα το έθιμο του <<ποδαρικού>>,όπου τα πιο μικρά παιδιά επισκέπτονται όλα τα σπίτια του οικισμού μπαίνοντας μέσα σε αυτά με το δεξί πόδι, λένε ευχές στους νοικοκύρηδες του σπιτιού και δέχονται γλυκά και δώρα.
Στα Άβδηρα
Στα Άβδηρα της Ξάνθης, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ορισμένες νοικοκυρές δε ζυμώνουν βασιλόπιτα, αλλά ανοίγουν φύλλο και παρασκυάζουν μία πίτα με πράσο, κιμά και μπαχαρικό κύμινο.Μέσαστην πρασόπιτα βάζουν το φλουρί.Η πίτα ψήνεται σε παραδοσιακό ταψί, που ονομάζεται σινί και τα παλιότερα χρόνια σερβίρονταν πάνω σε χαμηλό ξύλινο,το σορβά.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.