ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, από την Σαββατούλα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, από την Σαββατούλα

χριστουγεννιάτικες  συνταγές

 

Ριζότο με παντζάρι ,ρόκα και γιαούρτι

500g ρύζι  Καρολίνα ,800g παντζάρια βραζμένα.600ml ζωμό κότας ,100ml λευκό κρασί.1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,2 σκελίδες  σκόρδο  ψιλοκομμένες .60ml  εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ,ξύσμα από  ½ λεμόνι.1 φλιτζάνι  παρμεζάνα  φεσκοτριμμένη.150g γιαούρτι ,20 φυλλαράκιά  άγριας  ρόκας . 45ml  ελαιόλαδο ,αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

        ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα παντζάρια. Τα αφήνετε στην  άκρη . Σε μια  μέτρια λεπτά .Προσθέστε το ρύζι και το σκόρδο και ανακατεύετε, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του ρυζιού.  Ρίχνετε το κρασί και περιμένετε να το πει εντελώς. Προσθέστε τα 200ml ζωμό[τον οποίο διατηρείτε  καυτό] και σιγοβράζετε, μέχρι να εξατμιστεί , οπότε  προσθέτετε και το δεύτερο. Ανακατεύετε σχεδόν  συνέχεια και περιμένετε  κάθε  φορά να πει το υγρό[αλλά όχι να στεγνώσει τελείως],πριν  προσθέσετε άλλο. Σε 20  λεπτά περίπου το ρύζι  θα   είναι   al  dente  και  χυλωμένο. Δεν  πρέπει  να  το  παραβράσετε. Προσθέστε  τον  πολτό των παντζαριών και ανακατεύετε  καλά .Αφήνετε  ακόμα 1-2 λεπτά στη  φωτιά και  αποσύρετε . Λίγο πριν  το σερβίρισμα , προσθέστε στο  ρύζι  την  παρμεζάνα, το ξύσμα  λεμονιού  και 1 κουταλάκι  της σούπας  ελαιόλαδο  και ανακατεύετε  καλά . Δοκιμάζετε  το αλάτι και ρίχνετε αρκετό  φρεσκοτριμμένο  πιπέρι .Σερβίρετε  στα  πιάτα  βάζοντας  επάνω γιαούρτι και φυλλαράκια  ρόκα

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΟΥΠΑ ΜΕ  ΚΑΡΟΤΟ,ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΛΕΒΑΝΤΑ

 

50g ελαιόλαδο ,1kg καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες .1 κρεμμύδι ψιλοκομένο,700ml  ζωμό λαχανικών,40g τζίντζερ ψιλοκομμένο.3g λεβάντα  αποξηραμένη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι .

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Σε μια μέτρια κατσαρόλα  σοτάρετε για 2-3 λεπτά στο λάδι τα καρότα, το κρεμμύδι και το τζίντζερ. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τον ζωμό και την λεβάντα , αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για περίπου30 λεπτά,  μέχρι τα καρότα να μαλακώσουν. πολτοποιείτε το μείγμα στο μπλέντερ και σουρώνετε σε λεπτό σουρωτήρι.

Σχολιάστε

Δήλωση προσβασιμότητας
Top