Επιστήμη – Έρευνα

ΜΙΑ ΔΥΝΗΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Το 2012, ο Ιάπωνας βιολόγος Σίνια Γιαμανάκα κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής. Ήταν για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ανακάλυψη μιας σειράς πρωτεϊνών ικανών να αναδιαμορφώσουν τα συνηθισμένα μας κύτταρα, μετατρέποντάς τα σε εξαιρετικά ευέλικτα βλαστοκύτταρα, τα οποία σχεδόν σίγουρα έχουν πολύ περισσότερες θεραπευτικές χρήσεις από ό,τι έχουμε μέχρι σήμερα ανακαλύψει.

Πάνω από μια δεκαετία αργότερα, δύο ομάδες από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν διαδικασίες που χρησιμοποιούσαν αυτά τα πρωτεϊνικά κοκτέιλ, γνωστά ως “Γιαμανάκα factors”, σε γονιδιακές θεραπείες, οι οποίες αποδείχθηκε ότι είχαν πολύ ενδιαφέρουσα επίδραση πάνω σε ποντίκια.

“Αυτές οι μελέτες”, εξήγησε ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Ματ Κάμπερλιν στο περιοδικό Science, “χρησιμοποιούν παράγοντες επαναπρογραμματισμού για να αντιστρέψουν τις επιγενετικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της γήρανσης”. Αυτό μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα να παρατείνει κάποτε δραματικά τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων ή ακόμα και να γυρίσει εντελώς πίσω το ρολόι.

 

ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Το 2012, φυσικοί ανέφεραν την ανίχνευση ενός νέου τύπου σωματιδίου που ονομάζεται «Higgs Boson». Το σωματίδιο Higgs Boson έχει το ψευδώνυμο «σωματίδιο του Θεού» επειδή προσδίδει μάζα στην ύλη. Είναι στοιχειώδες σωματίδιο, δηλαδή δεν έχει εσωτερική δομή και δεν αποτελείται από άλλα, συστατικά σωματίδια. Οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ασταθές και όταν σχηματιστεί καταρρέει σχεδόν ακαριαία και δίνει άλλα υποατομικά σωματίδια. Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ένα σωματίδιο σαν το Higgs Boson έπρεπε να υπάρχει- αλλιώς τίποτα στο σύμπαν δεν θα είχε μάζα και δεν θα υπήρχε- αλλά δεν είχαν καταφέρει να το βρουν μέχρι τότε.

 

ΕΝΑΣ ΝΑΝΟΪΑΤΡΙΚΟΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Μια πρόσφατη ανακάλυψη έδειξε ότι οι νανοσωλήνες – ένα πολύ μικρό σωματίδιο από άνθρακα που είναι πάνω από 10.000 φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα – μπορούν να εισέλθουν σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, να ταξιδέψουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να εισχωρήσουν στους όγκους ως δούρειος ίππος. Αυτοί οι νανοσωλήνες μπορούν να μεταφέρουν οτιδήποτε οι ερευνητές τοποθετούν πάνω τους, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και απεικονιστικών σκιαγραφικών παραγόντων. Επιπλέον, η χορήγηση φαρμάκου σε συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα μειώνει τον κίνδυνο παρενεργειών.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μεταφέρουν τους νανοσωλήνες εισέρχονται φυσικά στους όγκους μέσω της φλεγμονώδους αντίδρασης. Δεδομένου ότι ο καρκίνος και η αθηροσκλήρωση είναι και οι δύο φλεγμονώδεις ασθένειες, η ερευνητική ομάδα του Μπράιαν Σμιθ μελετά κατά πόσο τα ανοσοκύτταρα που μεταφέρουν τους νανοσωλήνες μπορούν επίσης να μεταφέρουν τις πλάκες.

 Μ.Μ.Μ. (μαθήτρια του Β4)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης