Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το γέλιο είναι ευχάριστο, αλλά συχνά υποτιμούμε τον σημαντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα και μόνο χαμόγελο στην ευεξία και στην αλλαγή της διάθεσής μας.

Παρόλο που το γέλιο μπορεί να μην θεραπεύει ή να επιλύει τα πάντα, διαθέτει τη δύναμη να βοηθήσει και να «ανακουφίσει», έστω και για λίγο, το ανθρώπινο μυαλό από τις πολλές ανησυχίες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου είναι ένα ετήσιο γεγονός που ξεκίνησε να γιορτάζεται στην Ινδία το 1998, με πρωτοβουλία του «γκουρού του γέλιου», γιατρό-παθολόγο, δρ. Μαντάν Κατάρια. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε πάνω από 105 χώρες και έκτοτε γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή κάθε Μαΐου.

Στόχος είναι να αναδείξει τα αξιοσημείωτα «θεραπευτικά» οφέλη του γέλιου και να αναγνωρίσει τις χιλιάδες κοινότητες παγκοσμίως -που αναφέρονται ως Λέσχες Γέλιου- οι οποίες ασκούν τακτικά προσιτές, σκόπιμες τεχνικές γέλιου που προάγουν την ευεξία και τη συνολική ευημερία.

Το γέλιο είναι μεταδοτικό, ακόμη και αν δεν γνωρίζει κανείς το λόγο για τον οποίο γελάει, εξηγεί ο ψυχίατρος Μίχαελ Τίτσε από το Τούτλινγκεν της Βάδης-Βυρτεμβέργης σε συνέντευξή του στην Ευαγγελικό Πρακτορείο Ειδήσεων (epd): «Το γέλιο είναι μια έκφραση καθαρής απελευθέρωσης, πλήρους χαλάρωσης».

Tι ακριβώς όμως συμβαίνει όταν γελάμε; Στον εγκέφαλο ενεργοποιείται η περιοχή που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των μυών του γέλιου στο πρόσωπο, εξηγεί ο Τίτσε, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος του θεραπευτικού χιούμορ στη Γερμανια και έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα. Δεκαεπτά μύες στο πρόσωπο τραβούν τις γωνίες του στόματος προς τα πάνω και εξασφαλίζουν μια χαρούμενη έκφραση.

Περίπου 300 μύες σε όλο το σώμα ενεργοποιούνται όταν γελάμε. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το σώμα είναι πολύ ενεργό, ο μεταβολισμός διεγείρεται και εκκρίνονται οι ορμόνες της ευτυχίας. Το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο στο αίμα. Σχηματίζονται αυξημένες ποσότητες ουσιών που εξυπηρετούν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ραντεβού λοιπόν την επόμενη μέρα γέλιου, μέχρι τότε γελάστε!!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης