ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από το 315 π.Χ., είναι η φυσική πύλη που οδηγεί στην ενδοχώρα της Βαλκανικής χερσονήσου και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η γεωγραφική του θέση είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας καθιστώντας το, πολύ συχνά στο παρελθόν, αντικείμενο πολιορκιών, επιθέσεων, καταλήψεων και ναυμαχιών.

 1

Έχει Γεωγραφικό πλάτος : 40° 38′ 20″  Βόρειο και ανατολικό
Γεωγραφικό μήκος  : 22° 56′ 53″. Δεσπόζοντας στο μυχό του Θερμαϊκού Κόλπου, διαδραματίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά την εμπορευματική κίνηση της ευρύτερης περιοχής. Εξυπηρετεί όχι μόνο την εγχώρια αγορά αλλά χρησιμοποιείται και ως κόμβος διανομής για τις κοντινές αγορές λόγω του διευρυμένου δικτύου μεταφορών που έχει καθώς και της εγγύτητάς του σε αυτές.

 2

Εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι κάθε είδους φορτίων, διακινούνται κάθε χρόνο μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με προορισμό τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας, της Σερβίας, του Κοσσόβου, των Σκοπίων και της Αλβανίας. Οι αποστάσεις μεταξύ της Θεσσαλονίκης και των πρωτευουσών των γειτονικών χωρών είναι οι εξής:

Θεσσαλονίκη – Σόφια (Βουλγαρία) :280 χιλιόμετρα
Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι (Σερβία) :610 χιλιόμετρα
Θεσσαλονίκη – Πρίστινα (Κόσσοβο) :320 χιλιόμετρα
Θεσσαλονίκη – Σκόπια  (Σκόπια) :220 χιλιόμετρα
Θεσσαλονίκη – Τίρανα (Αλβανία) :328 χιλιόμετρα

 

 3

 

Το λιμάνι Διαθέτει έξι προβλήτες με συνολικού μήκους 6.200 μ. μαζί με όλα τα είδη μηχανολογικού εξοπλισμού και μέγιστο βύθισμα περίπου 12 μ. Ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων βρίσκεται στην προβλήτα 6 και καλύπτει μια έκταση περίπου 254.000 στρεμμάτων.

4

 

Από τις αρχές του 20ου αιώνα το λιμάνι λειτουργεί ως ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ελέγχου τύπου αλλά επίσης συμμορφώνεται πλήρως με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Μαΐου 1995. Είναι επαρκώς εξοπλισμένο με σύγχρονες εγκαταστάσεις για την υποδοχή και χειρισμό όλων των ειδών φορτίου και άριστα συνδεδεμένο με τα οδικά και σιδηροδρομικά μέσα μεταφοράς. Επίσης  Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 4 Αυγούστου 2011 η Ελεύθερη Ζώνη του λιμανιού επεκτάθηκε κατά 75 στρέμματα. Τέλος, το λιμάνι άρχισε να φιλοξενεί κυρίως χώρους διασκέδασης, που απευθύνονται σε νέους και φοιτητές.

 5

 

Σχολιάστε

Top