Υπερυπολογιστές (Supercomputers)

supercomputer

Με τον όρο «υπολογιστής» αναφερόμαστε συνήθως στους προσωπικούς υπολογιστές, είτε αυτοί είναι επιτραπέζιοι (desktop), είτε φορητοί (laptop, netbook, notebook). Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία υπολογιστών που δεν είναι ευρέως γνωστή, οι υπερυπολογιστές (supercomputers). Οι υπερυπολογιστές είναι υπολογιστικές μονάδες με πολύ μεγάλη υπολογιστική ισχύ και λειτουργούν με ταχύτητες ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές των προσωπικών υπολογιστών. Αποτελούνται συνήθως από εκατοντάδες ή και χιλιάδες  επεξεργαστές, σε αντίθεση με τον ένα επεξεργαστή των προσωπικών υπολογιστών. Καταλαμβάνουν χώρο πολλών τετραγωνικών μέτρων, έχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος τους ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια. Xρησιμοποιούνται για πολύ συγκεκριμένες εργασίες τις οποίες και εκτελούν με τη μέγιστη ταχύτητα. Υπερυπολογιστές μπορούμε να συναντήσουμε σε πανεπιστήμια, εταιρίες και ερευνητικά κέντρα.

Οι υπερυπολογίστες έκαναν την εμφάνιση τους  τη δεκαετία του 1960 με βασικό σχεδιαστή τον  Seymour Cray που εργαζόταν στην Control Data Corporation. Το 1972 ο Cray δημιούργησε την δική του εταιρία την  Cray Research που ακόμη κατασκευάζει υπερυπολογίστες και η οποία επικράτησε στον χώρο των υπερυπολογιστών με δικές της δημιουργίες για πολλά χρόνια. Οι υπερυπολογιστές σήμερα κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από την Cray και την IBM.

Οι χώρες οι οποίες διαθέτουν τους περισσότερους υπερυπολογιστές είναι οι Η.Π.Α, η Κίνα, η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Παρότι οι Η.Π.Α υπερέχουν αριθμητικά έναντι των άλλων χωρών και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά, η Κίνα είναι αυτή διαθέτει τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή. Ο κινέζικος υπερυπολογιστής, ο «MilkyWay 2 (Tianhe-2)», είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας και χρησιμοποιείται για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Μάλιστα η ταχύτητα λειτουργίας του είναι σχεδόν η διπλάσια από αυτή του υπερυπολογιστή που κατέχει τη δεύτερη θέση (υπερυπολογιστής «Titan», των Η.Π.Α.).

Επίσης η NASA διαθέτει υπερυπολογιστές για το ερευνητικό της έργο και μάλιστα το νέο της απόκτημα προέκυψε από τη συνεργασία της με την εταιρία   Google. Ο νέος αυτός υπερυπολογιστής λειτουργεί 3.600 φορές γρηγορότερα από τους συμβατικούς υπολογιστές. Χρησιμοποιείται σε έρευνες της NASA και της Google , αλλά  το 20% του χρόνου λειτουργίας  του θα χρησιμοποιηθεί και από ανεξάρτητους ερευνητές. Μπορεί να λύσει εξαιρετικά δύσκολα μαθηματικά προβλήματα σε κλάσματα του δευτερολέπτου και η κατασκευή του αποσκοπεί κυρίως στην πρόοδο της έρευνας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Κόστισε 15 εκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα απέκτησε το δικό της υπερυπολογιστή στις αρχές του μήνα και είναι εγκατεστημένος σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Παιδείας. Ο υπερυπολογιστής αυτός θα χρησιμοποιηθεί για ερευνητικούς σκοπούς και θα συνδράμει ερευνητές σε πεδία όπως η υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανική, οι Επιστήμες Υλικών και οι Κοινωνικές Επιστήμες. Θα είναι διαθέσιμος σε όλους τους ερευνητές όλων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων, μέσω του πανελλαδικού οπτικού δικτύου νέας γενιάς του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Σχολιάστε

Top