Hackers

hacking

Με τον όρο hacker χαρακτηρίζεται το άτομο που έχει πολλές τεχνικές γνώσεις για τους υπολογιστές, αλλά και προχωρημένες γνώσεις προγραμματισμού. Οι hackers (white hat hackers) είναι άτομα με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης. Λύνουν τεχνικά προβλήματα, εντοπίζουν αδυναμίες στην ασφάλεια δικτύων υπολογιστών, βελτιώνουν εφαρμογές και κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας. Στην περίπτωση που οι πράξεις τους είναι κακόβουλες και παραβιάζουν τους νόμους, αποκαλούνται crackers (criminal hackers) ή black hat hackers. Τέτοια άτομα είναι δυνατόν να εισβάλλουν σε συστήματα υψηλής ασφαλείας χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς καθώς και να προκαλέσουν ζημιά σε αυτά, να κλέψουν πληροφορίες, να διαγράψουν σημαντικά αρχεία ή απλώς να αφήσουν ένα μήνυμα ότι κατάφεραν να εισβάλλουν στο σύστημα.

Οι hackers βρίσκουν τρόπους και κρύβονται, ώστε να μην τους ανακαλύπτουν. Κάποιοι από αυτούς είναι ότι χρησιμοποιούν πάντα firewall (τείχος προστασίας), δεν επιτίθενται ποτέ μέσω διαδικτύου από το σπίτι τους, δεν αναφέρουν ποτέ σε κανέναν ότι είναι hackers, πάντα έχουν ένα κουμπί πανικού που διαγράφει μαζικά όλο το υλικό τους και δεν επιτίθενται ποτέ χωρίς proxy.

Υπάρχουν τρόποι να προστατευτούμε από αυτούς, όπως για παράδειγμα να αλλάζουμε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης, να αποφεύγουμε να ανοίγουμε e-mail με συνημμένα αρχεία από άγνωστο αποστολέα και να αποφεύγουμε επίσης να χρησιμοποιούμε τους ίδιους κωδικούς σε διαφορετικές ιστοσελίδες. Αν ακολουθούμε τα παραπάνω, μαζί με τη χρήση ενός ενημερωμένου αντιϊικού προγράμματος και την ενεργοποίηση ενός τείχους προστασίας (firewall), ένας cracker θα είναι πιο δύσκολο να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα μας.

Υπάρχουν hackers που έμειναν στην ιστορία για τα επιτεύγματά τους, όπως ο Αμερικανός Kevin Mitnic. Ο Kevin Mitnic είναι ο πιο γνωστός hacker παγκοσμίως και ξεκίνησε τη δραστηριότητα του εκτυπώνοντας κάρτες για δωρεάν διαδρομές με το λεωφορείο. Μετά από εκεί το ενδιαφέρον του στράφηκε στα κινητά τηλέφωνα και συνέχισε παραβιάζοντας υπολογιστές, δίκτυα τηλεφώνων, κυβερνητικά έγγραφα και δημόσια συστήματα. Συνελήφθη δύο φορές και εξέτισε συνολικά ποινή φυλάκισης έξι ετών.  Σήμερα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, δίνει διαλέξεις και προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με θέματα ασφαλείας υπολογιστών σε επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς. Ένας άλλος γνωστός hacker είναι ο Andrian Lamo που εισέβαλε σε συστήματα εταιριών όπως η Microsoft, η New York Times και η Yahoo. Ο Lamo έδρασε στα πλαίσια της ομάδας White Hat Hackers οι οποίοι προσλαμβάνονται από τις ίδιες τις εταιρίες για να βρουν λάθη στο σύστημα προστασίας τους. Φυσικά υπάρχει και ελληνική κοινότητα hackers, με εκπρόσωπο  έναν δεκαοχτάχρονο από τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να μπει ψηλά στη λίστα των καταζητούμενων από τις πιο διάσημες αστυνομίες του κόσμου. Αιτία οι  επιθέσεις του  στις ιστοσελίδες τις Interpol, τoυ FBI και της Nasa. Η σύλληψή του το 2011 από την αστυνομία έβαλε τέλος στη δράση του.

 

 

Σχολιάστε

Top