Κάπνισμα και εφηβεία

tsigaro

Το κάπνισμα είναι ένας εθισμός πολύ συνηθισμένος στην κοινωνία μας αλλά και στους έφηβους, οι οποίοι ξεκινούν να καπνίζουν σε ολοένα και μικρότερη ηλικία. Το 70-90% των ενήλικων καπνιστών - όπως δείχνουν οι στατιστικές - έχουν αρχίσει το τσιγάρο πριν από την ηλικία των 18 χρόνων. Η κρίσιμη ηλικία που τα παιδιά δοκιμάζουν το κάπνισμα είναι τα 12-13 χρόνια, όπως προκύπτει από ελληνικές και ξένες έρευνες.

Αλλά ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αρχίζουν οι έφηβοι να καπνίζουν;

  • Καθοριστικό ρόλο παίζει το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον το οποίο λειτουργεί ως πρότυπο για να αρχίσει ο έφηβος να καπνίζει ή όχι. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων που καπνίζουν, έχουν γονείς που επίσης καπνίζουν.
  • Πολύ συχνά το κάπνισμα αρχίζει τυχαία χωρίς να το πολυσκεφτούν, απλά ακολουθούν το ρεύμα.
  • Αρκετοί έφηβοι θεωρούν ότι με το  κάπνισμα μεγάλωσαν.
  • Άλλοι θεωρούν ότι τους προσδίδει αυτοπεποίθηση και στυλ.
  • Για κάποιους το κάπνισμα αποτελεί ένα μέσο για να εισχωρήσουν στις «σωστές» ομάδες.
  • Μερικοί έφηβοι  καπνίζουν από αντίδραση στους κανονισμούς.
  • Οι έφηβοι συχνά αγνοούν τη δυνατότητα του εθισμού στον καπνό και θεωρούν ότι δεν πειράζει να καπνίσουν μια μόνο φορά εφόσον το κόψουν πριν γίνει συνήθεια. Είναι όμως πια αποδεδειγμένο ότι η νικοτίνη είναι έντονα εθιστική και εξαρτησιογόνος ουσία.

Όμως αυτό που αγνοούν είναι ότι το κάπνισμα έχει 50 τρόπους να επηρεάσει τη ζωή του καπνιστή μέσω κάποιας ασθένειας και περισσότερους από 20 τρόπους για να τον οδηγήσει στο θάνατο. Μεταξύ των σοβαρών ασθενειών που προκαλεί το κάπνισμα συγκαταλέγονται:

  • Ο καρκίνος των πνευμόνων, που είναι η συχνότερη αιτία θανάτων από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες. Οι πνεύμονες είναι το όργανο που είναι άμεσα εκτεθειμένο στις καρκινογόνες ουσίες του καπνού.
  • Οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα, το άσθμα. Οι καπνιστές καταστρέφουν σταδιακά την υγεία των πνευμόνων τους. Η πίσσα με όλα τα βλαπτικά συστατικά της κατακάθεται και καλύπτει τους βρόγχους και τις κυψελίδες των πνευμόνων.
  • Οι παθήσεις των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, του εγκεφάλου και των αγγείων των άκρων του σώματος. Ο καπνός στενεύει τα τοιχώματα των αγγείων και δυσκολεύει την αιμάτωση των κυττάρων. Είναι η κύρια αιτία πρόκλησης εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και γάγγραινας των άκρων.
  • Οι καρκίνοι του στόματος, του οισοφάγου, του παγκρέατος, της ουροδόχου κύστεως κ.λ.π. Εκτός από τον καρκίνο των πνευμόνων, το κάπνισμα ενοχοποιείται για πολλές μορφές καρκίνου, που εμφανίζονται είτε σε θέσεις άμεσα εκτεθειμένες στον καπνό, είτε σε θέσεις που δρουν τα τοξικά προϊόντα του καπνού που απορροφώνται από τους πνεύμονες και κυκλοφορούν στο αίμα.
  • Προβλήματα γονιμότητας και εγκυμοσύνης. Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, την υγεία των εγκύων, την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών.

Και φυσικά να αναφέρουμε ότι το κάπνισμα επιδρά αρνητικά στην εμφάνιση των καπνιστών καθώς αφυδατώνει την επιδερμίδα, δημιουργεί ρυτίδες γύρω από τα μάτια και το στόμα, κιτρινίλα στα δάχτυλα, νύχια και δόντια, αλλά και έντονη κακοσμία…

Σχολιάστε

Top