ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η Μεσογειακή Διατροφή προέρχεται από την Ελλάδα και
επεκτείνεται στην νότιο Ιταλία , Γαλλία και Ισπανία στην δεκαετία του 1940 και 1950.Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας είναι η υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου , όσπρια,
δημητριακά , φρούτα και λαχανικά , ψάρι , κρασί , κρέας
και γαλακτοκομικά προϊόντα. Στις αρχές του 1955 μια
ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Χάρβαλντ
δημιούργησαν την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.
Η Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει:
- Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα , λαχανικά και ψωμί)
- Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (καθημερινά σε μικρές ποσότητες)
- Ψάρια και πουλερικά (μικρές ποσότητες)
- Κόκκινο κρέας(2 φορές τον μήνα)
- Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Η συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα
σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες.
Πηγές : Βικιπαίδεια.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΡΝΑΡΗ
ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΤΡΙΤΑΡΗ
ΑΣΤΡΙΝΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ
ΑΛΙΚΗ ΣΑΚΑΛΗ
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.