ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

αρχείο λήψης

Η Μεσογειακή Διατροφή προέρχεται από την Ελλάδα και

επεκτείνεται στην νότιο Ιταλία , Γαλλία και Ισπανία στην δεκαετία του 1940 και 1950.Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας είναι η υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου , όσπρια,

δημητριακά , φρούτα και λαχανικά , ψάρι , κρασί , κρέας

και γαλακτοκομικά προϊόντα. Στις αρχές του 1955 μια

ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Χάρβαλντ

δημιούργησαν την Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής.

Η Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει:

  • Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα , λαχανικά και ψωμί)
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα  προϊόντα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (καθημερινά σε μικρές ποσότητες)
  • Ψάρια και πουλερικά (μικρές ποσότητες)
  • Κόκκινο κρέας(2 φορές τον μήνα)
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχει  μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα

σε κορεσμένα  λιπαρά  και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες.

Πηγές : Βικιπαίδεια.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΡΝΑΡΗ

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΤΡΙΤΑΡΗ

ΑΣΤΡΙΝΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ

ΑΛΙΚΗ ΣΑΚΑΛΗ

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σχολιάστε

Top