Ποια είναι η αλήθεια για την χοληστερόλη ;

nea-anatreptiki-meleti-gia-tin-kaki-xolisteroli.w_l

Η χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία ,απαραίτητη για τη λειτουργία των κυττάρων του νευρικού συστήματος και για την παραγωγή και το μεταβολισμό των ορμόνων. Η χοληστερόλη που υπάρχει στον οργανισμό μας προέρχεται από δυο πηγές :από την κατανάλωση τροφής και από τη σύνθεση της στο ήπαρ, στο έντερο και σε άλλα όργανα .Η διαιτητική χοληστερόλη αγγίζει το 25% ,ενώ το υπόλοιπο 75% παράγεται από αυτόν.

Η χοληστερόλη λοιπόν περιβάλλεται από κάποιους μύθους :

  1. Έχουμε ακούσει συχνά την φράση πως ‘’η μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης προέρχεται από την τροφή ‘’. Η αλήθεια είναι πως πολλές τροφές περιέχουν χοληστερόλη , αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό .Το ήπαρ χρησιμοποιεί τα λιπαρά ,τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες για την παραγωγή 1γρ. χοληστερόλης την ημέρα . Σύμφωνα με τις συστάσεις η καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 300mg.
  2. Λοιπόν όχι δεν αυξάνουν όλες οι λιπαρές τροφές τα επίπεδα χοληστερόλης, γιατί δεν έχουν ίδια δράση όλα τα λιπαρά οξέα. Τα κορεσμένα για αρχή αυξάνουν την LDL ‘’ΚΑΚΉ’’ χοληστερόλη στο αίμα . Αντίθετα τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα( ω-3 ,ω-6) όχι μόνο δεν αυξάνουν τη χοληστερίλη ,αλλά μπορούν και να την μειώσουν.
  3. Η χοληστερόλη είναι θέμα φύλλου και οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν .Όχι. Οι γυναίκες έχουν συνήθως χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης από τους άνδρες σε συγκεκριμένη περίοδο της ζωής τους (εφηβεία- εμμηνόπαυση). Αυτό οφείλεται στα οιστρογόνα που έχουν προστατευτική δράση απέναντι στην εμμηνόπαυση. Μετά την εμμηνόπαυση τα οιστρογόνα πέφτουν σημαντικά, με αποτέλεσμα τα επίπεδα χοληστερόλης να αυξάνονται .
  4. Φήμες λένε ότι τα παιδιά  δεν έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Και όμως και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αυξημένες τιμές χοληστερόλης στο αίμα . Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής και η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρία συνιστούν τον έλεγχο της χοληστερόλης σε παιδιά 2 ετών και πάνω όταν:
  • Υπάρχει κληρονομικότητα καρδιακού επεισοδίου
  • Έχουν γονείς με υψηλές τιμές χοληστερόλης (>240mg /dL)
  1. To κάπνισμα δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης: Συμβαίνει και όμως, όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, αυξάνει την ολική και LDL χοληστερόλη ,αυξάνει τα τριγλυκερίδια και μειώνει την HDL .
  2. ‘’Μη φας πολλά αυγά γιατί αυξάνουν τη χοληστερόλη’’. Τα αυγά και τα θαλασσινά περιέχουν μεν αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας .Είπαμε ότι οι συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία, συνιστούν να μην ξεπερνά τα 300mg η πρόσληψη χοληστερόλης από την τροφή . Οπότε και ένα αυγό τη μέρα (212 mg χοληστερόλης) μπορεί να καταναλώνεται άφοβα και τα θαλασσινά με μέτρο.
  3.  Αν νομίζεται ότι το φυσιολογικό βάρος υποδηλώνει και φυσιολογική χοληστερόλη κάνετε λάθος. Μπορεί τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης να έχουν συσχετιστεί με την παχυσαρκία ,όμως υπάρχουν και άνθρωποι με φυσιολογικό σωματικό βάρος που έχουν αυξημένη χοληστερόλη. Στην κατηφορία αυτή ανήκουν οι άνθρωποι με κακή ποιότητα διατροφής, πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και τράνς λιπαρά οξέα. Από την άλλη υπάρχουν άτομα με χαμηλό σωματικό βάρος και χαμηλή πρόσληψη κορεσμένου λίπους που εμφανίζει προβλήματα υπερχοληστερολαιμίας. Η ασθένεια αυτή είναι γνωστή ως οικογενής υπερχοληστερολαιμία και είναι κληρονομική .
  4. ‘’Η χοληστερίνη μειώνεται μόνο με τα φάρμακα ‘’. Δεν αποτελεί το μόνο τρόπο μείωσης η χορήγηση φαρμάκων. Η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, μια καλύτερη ποιότητα διατροφής, η αύξηση φυσικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Αλλάξτε το είδος των τροφών που καταναλώνετε, αλλάξτε τρόπο σκέψης προς το φαγητό . Απομακρύνετε τα κορεσμένα λιπαρά και τα τράνς  λιπαρά οξέα και ακολουθήστε μια μεσογειακού τύπου διατροφή ,χωρίς στερήσεις, με μέτρο!

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΣΤΡΙΝΙΑ ΨΥΧΟΓΥΙΟΥ

ΑΛΙΚΗ ΣΑΚΑΛΗ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΡΝΑΡΗ

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΤΡΙΤΑΡΗ

Σχολιάστε

Top