Η καρδιά της Jazz χτυπάει στην Αθήνα!

Η καρδιά της… Jazz χτυπάει στην Αθήνα

 

Έχετε διάθεση για jazz ακούσματα; Ψάχνετε χώρους οι οποίοι υποστηρίζουν κατάλληλα την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που προσφέρει το συγκεκριμένο είδος μουσικής; Τότε μπορείτε να επισκεφθείτε μερικά από τα μαγαζιά της Αθήνας που ειδικεύονται στην Jazz! Είναι αξιοσημείωτο ότι η μουσική αυτή συνεχίζει να είναι δημοφιλής και στη σύγχρονη εποχή, ενώ γνώρισε διεθνή αναγνωρισιμότητα τη δεκαετία του 1920. Η χαλαρωτική της μελωδία σε συνδυασμό με τα κατάλληλα πνευστά και κρουστά μουσικά όργανα, γεννά ψυχική ευεξία στον ακροατή και αποτελεί την καλύτερη συντροφιά σε μια ήρεμη βραδιά… Δώστε λοιπόν μια ευκαιρία σε ένα από τα jazz bars της Αθήνας που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα!

Εάν συχνάζετε στην περιοχή του Κολωνακίου, τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει για ένα από τα πιο γνωστά jazz bars, το οποίο δεν είναι άλλο από το Jazz in Jazz… Το συγκεκριμένο μαγαζί αποτελεί έναν μικρό χώρο με vintage διακόσμηση, ενώ αν παρατηρήσετε γύρω σας θα ανακαλύψετε τα διάφορα CD, μουσικά όργανα και τους μικρούς πίνακες με αποφθέγματα που υπάρχουν σε όλο το περιβάλλον του Jazz in Jazz! Παράλληλα, η ποικιλία των αλκοολούχων ποτών που σερβίρει το μαγαζί, αν είστε άνω των 18 (!), ταιριάζει απόλυτα με τη ζεστή του ατμόσφαιρα και σας συνοδεύει στη διάρκεια της βραδιάς.

Σε περίπτωση που προτιμάτε ένα πιο… underground ύφος, το Almagesti κάνει αισθητή την παρουσία του στην καρδιά της Αθήνας! Κατά την επίσκεψή σας στο μπαρ, θα παρατηρήσετε αμέσως τα πολυάριθμα φυτά που διακοσμούν τον χώρο, τα μικρά χαριτωμένα τραπεζάκια με κεριά στη μέση και τα vintage χρώματα που κυριαρχούν ολόγυρα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο χαμηλός φωτισμός του Αlmagesti προσδίδει άμεσα ζεστή ατμόσφαιρα, που συνοδεύει κατάλληλα το στυλ της jazz μουσικής και επιτρέπει στους θαμώνες να απολαύσουν τη χαλαρωτική διάθεση του μαγαζιού! Όσοι έχουν επισκεφθεί αυτόν τον χώρο, έχουν μείνει ικανοποιημένοι, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο και από τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται στα live.

almagesti

Εκτός από το downtown, η jazz εκπροσωπείται επάξια και στο κέντρο του Χαλανδρίου και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία του Αγίου Νικολάου! Το Petite Fleur αποτελεί έναν μικρό χώρο με παριζιάνικη διάθεση στον οποίο συχνά διοργανώνονται βραδιές jazz! Με μια προσεκτική ματιά, θα αντιληφθείτε την έντονη παρουσία του κόκκινου και γαλάζιου, χρωμάτων που είναι προφανές ότι παραπέμπουν στη γαλλική κουλτούρα… Οι βραδιές, λοιπόν, που οργανώνονται εκεί προσεγγίζουν κατάλληλα κάθε δεκαετία της jazz, αφήνοντας πλήρως ικανοποιημένους και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, κάτι που έχει αντίκτυπο στη φήμη του Petite Fleur.

petite fleur

 

Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν βρεθείτε εκεί σε μια jazz βραδιά, είναι πάντα δυνατή η αξιοποίηση των βινυλίων από τα οποία θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε μουσική της αρεσκείας σας σε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο για αυτό τον σκοπό περιβάλλον!

Αναζητώντας κάποιον από τους προτεινόμενους εδώ χώρους, θα ανακαλύψετε σίγουρα και άλλα jazz bars, ίσως διαφορετικού στυλ που μπορεί να σας ταιριάζουν και να γίνουν το στέκι σας αν είστε λάτρεις του συγκεκριμένου είδους μουσικής! Θεωρώ πως η Αθήνα υποστηρίζει επαρκώς τη δυνατότητα αυτή, καθώς έχει ποικιλία επιλογών από χώρους που γεμίζουν από τον ιδιαίτερο ήχο της jazz! Η αξία της μουσικής αυτής είναι διαχρονική, έχει οπαδούς παγκοσμίως, και επιτρέπει στη ρομαντική πλευρά της ζωής να δίνει ρυθμό στην καθημερινότητα…

♦ Καρύδη Ναταλία

Χαλβατζή Δέσποινα
Περί Χαλβατζή Δέσποινα 16 Άρθρα
Γεννήθηκα το 1976 στην Αθήνα. Η καταγωγή μου είναι από την Ίμβρο. Η οικογένειά μου αλλά και οι πολύτιμες φιλίες που έκανα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μου. Σπούδασα Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και για αρκετά χρόνια ασχολήθηκα με την επιμέλεια κειμένου σε πολιτιστικά ιδρύματα, εκδοτικούς οίκους και στην έντυπη και ηλεκτρονική ενημέρωση. Το 2008 διορίστηκα στη δημόσια εκπαίδευση. Από την Αθήνα στη Χίο, από τη Χίο στην Κορινθία και από εκεί πάλι πίσω στην Αθήνα. Υπηρετώ για δεύτερη χρονιά στο 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων (το λύκειο από το οποίο αποφοίτησα) και φέτος, κατόπιν πρότασης της Δ/ντριας του σχολείου, κας Κυζερίδη Μελπομένης, τολμάμε -με τους μαθητές που απαρτίζουν τη συντακτική ομάδα της σχολικής εφημερίδας αλλά και με καλοδεχούμενη τη συνδρομή όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου- να κοινοποιήσουμε στιγμές της σχολικής ζωής, να εκφράσουμε σκέψεις, προβληματισμούς με αφορμή την επικαιρότητα, να παρουσιάσουμε τα ενδιαφέροντά μας γύρω από την τέχνη και άλλα που ευελπιστούμε να προκύψουν στο πλαίσιο αυτής της απόπειρας... Η κοσμοθεωρία μου συμπυκνώνεται στα λόγια του Τζον Κίτινγκ από την ταινία «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών»: «Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!».