Αυτοβελτίωση

Στον δρόμο για την αυτοβελτίωση

Η αυτοβελτίωση πηγάζει κυρίως από την προσωπική προσπάθεια του κάθε ατόμου να βελτιώσει στοιχεία του χαρακτήρα του, την εμφάνισή του αλλά και να διευρύνει τις γνώσεις του.

Στη σημερινή εποχή, δεν δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος και η δέουσα προσοχή στην αυτογνωσία, την αυτοεκτίμηση, την αγάπη για τον εαυτό μας, αλλά ούτε και στην προσπάθεια για αυτοβελτίωση. Εξαιτίας αυτής της αδιαφορίας, συχνά οι άνθρωποι, και κυρίως οι έφηβοι που βρίσκονται σε ευάλωτη ηλικία, τείνουν να παραβλέπουν θέματα που τους απασχολούν ή επιλέγουν να τα κρύβουν κάτω από το χαλί, δεν αποδέχονται τον ίδιο τους τον εαυτό, και τα όποια προβλήματα διογκώνονται.

words of affirmation

Στην πραγματικότητα όμως είναι απίθανο να ξεφύγουμε από τον εαυτό μας, καθώς τα αδύνατα σημεία μας, ή ενδεχομένως και κάποια ψυχικά τραύματα που κουβαλάμε, μας ακολουθούν πάντα, επηρεάζουν την ψυχική μας κατάσταση, τις επιλογές και τις αποφάσεις μας.

Οι άνθρωποι, λοιπόν, σε κάθε ηλικία, είναι αναγκαίο να ακολουθήσουν ορισμένα βήματα για να δουν μια βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού τους να αναδύεται.

slow progress is better than no progress

Κατ’ αρχάς, χρειάζεται ο καθένας μας ατομικά να γνωρίσει τον εαυτό του, δηλαδή να ενισχύσει την αυτογνωσία του, και στη συνέχεια να καλλιεργήσει τα ενδιαφέροντά του. Σημαντικό βήμα είναι να προσπαθήσει ο καθένας να έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του και, ει δυνατόν, να τους υπερνικήσει, ενώ και η εύρεση εσωτερικών κινήτρων είναι εξίσου καθοριστική στην πορεία προς την αυτοβελτίωση.

Στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων και της γενικότερης πνευματικής καλλιέργειας υπάρχουν ποικίλες εναλλακτικές, λόγου χάρη το διάβασμα ενός βιβλίου, η ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή η εκμάθηση μια ξένης γλώσσας, αλλά και πιο δημιουργικές / καλλιτεχνικές δραστηριότητες για όσους έχουν ιδιαίτερες κλίσεις, όπως η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, το θέατρο – που μπορούν να αποτελέσουν και εξαιρετικά εργαλεία αυτογνωσίας και έκφρασης.

Συχνά οι έφηβοι κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, κυρίως όσον αφορά τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να κρύβουμε τα αληθινά μας συναισθήματα.

Μερικές φορές, όταν τα πράγματα γίνονται περίπλοκα, μπορεί οι γονείς και οι φίλοι να μην είναι σε θέση να βοηθήσουν όσο κι αν το θέλουν. Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν σκόπιμη η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον ειδικό από τον χώρο της ψυχικής υγείας έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αγχώδεις διαταραχές, αλλά και σοβαρότερες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη. Με τη συζήτηση, λοιπόν, και την κατάλληλη συμβουλευτική από έναν ειδικό, ο έφηβος μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του, αναγνωρίζει τα ελαττώματα αλλά και τα προτερήματά του, μαθαίνει να εκτιμάει τον εαυτό του, σταματάει να αμφισβητεί τις δυνατότητές του και προχωράει σε στοχευμένες κινήσεις αποσκοπώντας στην αυτοβελτίωσή του.

♦ Κωνσταντίνα Μανιατογιάννη

quotes _ Positive quotes, Inspirational quotes, Affirmation quotes

Πηγές

How To Know Yourself

https://www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo?&q=self+improvement+videos+explaination&&mid=78C965097DA17F4154EC78C965097DA17F4154EC&&FORM=VRDGAR

Who Am I?

https://www.youtube.com/watch?v=oocunV4JX4w

Χαλβατζή Δέσποινα
Περί Χαλβατζή Δέσποινα 16 Άρθρα
Γεννήθηκα το 1976 στην Αθήνα. Η καταγωγή μου είναι από την Ίμβρο. Η οικογένειά μου αλλά και οι πολύτιμες φιλίες που έκανα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα έχουν καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μου. Σπούδασα Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και για αρκετά χρόνια ασχολήθηκα με την επιμέλεια κειμένου σε πολιτιστικά ιδρύματα, εκδοτικούς οίκους και στην έντυπη και ηλεκτρονική ενημέρωση. Το 2008 διορίστηκα στη δημόσια εκπαίδευση. Από την Αθήνα στη Χίο, από τη Χίο στην Κορινθία και από εκεί πάλι πίσω στην Αθήνα. Υπηρετώ για δεύτερη χρονιά στο 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων (το λύκειο από το οποίο αποφοίτησα) και φέτος, κατόπιν πρότασης της Δ/ντριας του σχολείου, κας Κυζερίδη Μελπομένης, τολμάμε -με τους μαθητές που απαρτίζουν τη συντακτική ομάδα της σχολικής εφημερίδας αλλά και με καλοδεχούμενη τη συνδρομή όλων των εκπαιδευτικών και των μαθητών του σχολείου- να κοινοποιήσουμε στιγμές της σχολικής ζωής, να εκφράσουμε σκέψεις, προβληματισμούς με αφορμή την επικαιρότητα, να παρουσιάσουμε τα ενδιαφέροντά μας γύρω από την τέχνη και άλλα που ευελπιστούμε να προκύψουν στο πλαίσιο αυτής της απόπειρας... Η κοσμοθεωρία μου συμπυκνώνεται στα λόγια του Τζον Κίτινγκ από την ταινία «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών»: «Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή!».