Καλιτσούνια Κρήτης

Τα καλιτσούνια είναι ένα από τα πιο εκλεκτά και νόστιμα κρητικά εδέσματα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

• 1 κούπα ελαιόλαδο

• 1 ½ κούπα ζάχαρη

• 3 αυγά

• 1 βανίλια άρωμα

• χυμός από ένα πορτοκάλι

• ξύσμα πορτοκαλιού

• 1 ½ φακελάκι baking powder

• 1 κιλό αλεύρι περίπου

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

• 1 ½ κιλό μυζήθρα                                                                               

• ½ κούπα ζάχαρη

• 3 κουταλιές σούπας μέλι

• 1 κρόκος αυγού

• 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη

• 1 βανίλια άρωμα

• 1 κουταλιά σούπας αλεύρι

 

ΕΠΑΛΛΕΙΨΗ

• 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε λεκάνη βάζουμε το ελαιόλαδο με το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με σύρμα. Στη συνέχεια βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια, το ξύσμα και το baking powder. Προσθέτουμε σιγά-σιγά  το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση, πολτοποιούμε με ένα πιρούνι τη μυζήθρα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τον κρόκο αυγού, τη βανίλια, την κανέλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Από τη ζύμη κόβουμε μικρά κομμάτια μεγέθους καρυδιού, ανοίγουμε στρογγυλά φυλλαράκια με διάμετρο περίπου 10 εκατοστά και πάχος 4 χιλιοστά. Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση στο κέντρο και διπλώνουμε τριγωνικά , φροντίζοντας να σκεπαστεί η γέμιση. Τα τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα και αλείφουμε με αυγό. Τα  ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

Μαρία Χατζιδάκη  Α4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης