Παραμύθι χωρίς όνομα, Πηνελόπη Σ. Δέλτα

»ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ»  Πηνελόπη Σ. Δέλτα

Logo Παραμυθι χωρις ονομα

Όταν η Πηνελόπη Δέλτα εξέδιδε το δεύτερο αυτό βιβλίο της, το 1910, θεωρήθηκε ότι οι χαρακτήρες της συμβόλιζαν πολιτικά πρόσωπα και ότι συνέδεε τα γεγονότα της αφήγησης με τα σύγχρονά της ιστορικά γεγονότα, μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα πως έναν αιώνα μετά –στις μέρες μας– το βιβλίο δεν έχει χάσει διόλου τον επίκαιρο χαρακτήρα του. Το βασίλειο των Μοιρολάτρων που περιγράφεται θυμίζει τις κακοδαιμονίες και τις κακοτοπιές της σύγχρονης Ελλάδας. Όμως, όπως συμβαίνει στα παραμύθια, αλλά κάποτε και στην πραγματικότητα, ο γιος του βασιλιά των Μοιρολάτρων, το Βασιλόπουλο, συμβολίζει τον νέο άνθρωπο, που οραματίζεται μια καλύτερη χώρα, που παλεύει, που μάχεται με πείσμα και πάθος. Και τελικά τα καταφέρνει. Το Παραμύθι χωρίς όνομα είναι ένα διαχρονικό βιβλίο, κυρίως χάρη στις αξίες που εκφράζει: ήθος, αξιοπρέπεια, μαχητικότητα.

Υπόθεση-περίληψη του έργου

Σε παρακμή οδηγεί το βασίλειό του ο Βασιλιάς Αστόχαστος, ο οποίος δεν νοιάζεται για τίποτα παρά μόνο για διασκεδάσεις και εύκολη ζωή. Οι πάντες υποφέρουν και επιδιώκουν μόνο το ατομικό τους συμφέρον αδιαφορώντας για το κοινό καλό.
Το Βασιλόπουλο, ο Συνετός, με τη βοήθεια της Ειρηνούλας, της μικρής του αδερφής, και δύο γυναικών, της Γνώσης και της Φρόνησης, πασχίζει για την αναγέννηση της χώρας του. Βασικά συστατικά για να πετύχει η συνταγή είναι η εργατικότητα και η προκοπή, η τιμιότητα και η αρετή, η προσφορά και η θυσία, η υπομονή και η σύνεση, η δικαιοσύνη και η επικράτηση της αλήθειας. Οπλισμένος με θάρρος και θέληση, αγωνίζεται να δώσει νέα πνοή στο χαμένο όραμα του βασιλείου και να αποκαταστήσει την ευημερία στη χώρα του.
Ένα αλληγορικό παραμύθι που 100 χρόνια μετά την έκδοσή του μεταφέρει ακόμα και σήμερα επίκαιρα μηνύματα.
Ένα παραμύθι για παιδιά, μα και μαζί ένα διήγημα για τους μεγάλους, μια πλαστική διαμαρτύρηση για ένα περίσσιο κοινωνικό κακό, μια σάτιρα και μια φάρσα, μια καρικατούρα και ένα μάθημα, ένα βιβλίο και μια πράξη. . . ένα ηθικό ποτό προσφερόμενο σε καλότεχνο ποτήρι. Πατριωτικό μάθημα σε ζωγραφιές. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

https://www.psichogios.gr/el/paramythi-xwris-onoma.html

https://www.politeianet.gr/books/9789605017507-delta-s-pinelopi-metaichmio-paramuthi-choris-onoma-222958

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης