Θράκη – Γεωγραφία – Κλίμα

Γεωφυσικός Χάρτης Θράκης
Γεωφυσικός Χάρτης Θράκης

Γεωφυσικός Χάρτης Θράκης

Η Θράκη αποτελεί το πιο ακραίο στο βορειοανατολικό άκρο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδος. Έχει έκταση 8.578 τετρ. χλμ. Συνορεύει Δ με την Α. Μακεδονία, Β και ΒΔ με τη Βουλγαρία, Α και ΒΑ με την Ευρωπαϊκή Τουρκία, ενώ Ν βρέχεται από το Θρακικό Πέλαγος. Το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους της Θράκης είναι ημιορεινό και ορεινό. Αναλυτικά η κατανομή του έχει ως εξής: 46,7% πεδινό, 24,5% ημιορεινό και 28,8% ορεινό.

Τα κυριότερα όρη της Θράκης είναι: το Γυφτόκαστρο (1.827 μ.), το Παπίκιο (1.460 μ.), το Μεγάλο Λιβάδι (1.267 μ.), το Σίλο (1.065 μ.) και η Σάπκα (1.044 μ.). Στη Σαμοθράκη υπάρχει το όρος Φεγγάρι (1.448 μ.).

Οι κυριότερες πεδιάδες της Θράκης είναι: η πεδιάδα της Ξάνθης (430 τ. χλμ.), η πεδιάδα της Κομοτηνής (510 τ. χλμ.) και η πεδιάδα Ορεστιάδος-Διδυμοτείχου.

Το δυτικό τμήμα της Θράκης ποτίζεται από τον ποταμό Νέστο και τους παραποτάμους του, ενώ το ανατολικό από τον Έβρο. ´Αλλοι μικρότεροι ποταμοί είναι ο Αρδας και ο Ερυθροπόταμος.

Μοναδική λίμνη της Θράκης είναι η Βιστονίδα, στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των ακτών της Θράκης είναι: το ακρωτήριο Καρασού στις εκβολές του Νέστου, το ακρωτήριο Μπαλούστρα, ο κόλπος του Πόρτο Λάγο, το ακρωτήριο Φανάρι, το ακρωτήριο Κουρουσμηλού, ο όρμος Ανοιχτό, τα ακρωτήρια ´Aγιος Χαράλαμπος και Μαρώνεια και το Δέλτα των εκβολών του Έβρου. Στη Θράκη ανήκει και η νήσος Σαμοθράκη.

Η Θράκη έχει τη μεγαλύτερη δασοκάλυψη της Ελλάδος. Το σύνολο της δασικής της έκτασης καλύπτει το 31% περίπου της συνολικής της έκτασης. Επικρατέστερο δασικό είδος είναι η δρυς.

Οι άφθονες βροχές και τα χιόνια είναι το κύριο χαρακτηριστικό του κλίματος της Θράκης. Στα παράλια το κλίμα είναι μεσογειακό, ενώ στο εσωτερικό ηπειρωτικό.

Νομοί Θράκης

Νομοί Θράκης

Η Θράκη διοικητικά διαιρείται σε τρεις νομούς: Ξάνθης με πρωτεύουσα την Ξάνθη, Ροδόπης με πρωτεύουσα την Κομοτηνή και Έβρου με πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη.

Υπεύθυνοι Καθηγητές:

Μητροσούδης Γιώργος

Κάμινας Δημήτρης

Σχολιάστε

Top