Νομός Ημαθίας

Ημαθία

macedonia_imathia

Ο Ν. Ημαθίας βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία. Έχει έκταση 1.712 τ.χλμ. και πληθυσμό 144.495 κατοίκους. Συνορεύει Ανατολικά με το Νομό Θεσσαλονίκης, Δυτικά με το Νομό Κοζάνης, Βόρεια με το Νομό Πέλλης, και Νότια με το Νομό Πιερίας. Ανατολικά βρέχεται σ ένα μικρό τμήμα του από τον Θερμαϊκό κόλπο. Ο νομός Ημαθίας χαρακτηρίζεται από την πλούσια εύφορη πεδιάδα του που διασχίζεται από τον ποταμό Αλιάκμονα αλλά και από τους ορεινούς κατάφυτους όγκους του Βερμίου και των Πιερίων. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Βέροιας χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Βερμίου. Είναι μια όμορφη και σύγχρονη πόλη και κέντρο βιομηχανιών επεξεργασίας των άφθονων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στην πλούσια πεδιάδα. 

 map_orein-hmior

Γεωγραφία Έδαφος : Το έδαφος της Ημαθίας είναι κατά το ήμισυ σχεδόν πεδινό και κατά το ήμισυ ορεινό. Η κατανομή του κατά κατηγορίες είναι: 45% πεδινό, 5% ημιορεινό και 50% ορεινό.

3d IMATHIA

Όρη: Στην Ημαθία βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες οροσειρές της Μακεδονίας, το Βέρμιο. Η κύρια κορυφογραμμή του εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων του με το Νομό Κοζάνης. Ψηλότερη κορυφή του είναι το Τσανακτσή (2.052 μ.), άλλες κορυφές του είναι η Μαύρη Πέτρα (2.027 μ.), το Παλάτι (1.895 μ.), το Αρσούμπασι (1.874 μ.), το Ξεροβούνι (1.804 μ.) και ο Πιλάλοφος (1.749 μ.). Η Ημαθία παρουσιάζει σημαντική τουριστική δραστηριότητα τους χειμερινούς μήνες στα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Σέλι και 3-5 πηγάδια) στο όρος Βέρμιο.

Πεδιάδες: Η Ημαθία έχει μια μεγάλη πεδιάδα, μεγάλο μέρος της καλυπτόταν παλιότερα από τα νερά της λίμνης των Γιαννιτσών και είναι εύφορη με άφθονα νερά. Η πεδινή έκταση του νομού κατανέμεται στις πεδιάδες της Βέροιας, της Νάουσας και της Αλεξάνδρειας. Οι πεδινές αυτές εκτάσεις αποτελούν συνέχεια της μεγάλης πεδιάδας της Θεσσαλονίκης και της πεδιάδας των Γιαννιτσών.

 POTAMIA imathias

Ποταμοί: Οι κυριότεροι ποταμοί της Ημαθίας είναι:

  • Ο Αλιάκμονας που διαρρέει κατά μήκος όλο το νομό, στην κοίτη του οποίου κατασκευάστηκε φράγμα για παραγωγή ηλεκτρισμού και την άρδευση των εύφορων πεδιάδων.
  • Ο Λουδίας που ρέει κατά μήκος των συνόρων του νομού με το Ν. Θεσσαλονίκης που με πολλές τεχνητές διώρυγες συγκεντρώνει τα νερά, διαρρέει την περιοχή της αποξηραμένης λίμνης των Γιαννιτσών και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο.
  • Ο Τριπόταμος που περνάει από τη Βέροια και η Αραπίτσα που περνάει από τη Νάουσα.

Κλίμα: Το κλίμα της Ημαθίας είναι ηπειρωτικό, με δριμείς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια.

υπεύθυνοι καθηγητές:

Μητροσούδης Γιώργος

Κάμινας Δημήτρης

Σχολιάστε

Top