Αγροτικά προϊόντα Ν. Ημαθίας

ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Το ροδάκινο είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο και θεωρείται ένα από τα βασικότερα προς εξαγωγή προϊόντα της χώρας μας. Η Ροδακινιά καλλιεργείται στους περισσότερους Νομούς της χώρας υπό μορφή διάσπαρτων δένδρων ή μεμονωμένων οπωρώνων, σε πολλούς δε από αυτούς, υπό μορφή κανονικών δενδρώνων , για κάλυψη τοπικών κυρίως αναγκών. Κύριο διαμέρισμα της ροδακινιάς είναι η Μακεδονία στην οποία οι καλλιεργούμενες εκτάσεις καταλαμβάνουν το 96%. Τα κέντρα παραγωγής ροδάκινων, που τροφοδοτούν τις αγορές μεγάλων αστικών κέντρων, τις βιομηχανίες μεταποίησης και εξάγουν μεγάλες ποσότητες είναι ο Ν. Ημαθίας και Πέλλας. Πρώτη χώρα προορισμού που εξάγει ο Ν. Ημαθίας ροδάκινα είναι η Ρωσία με 19.996,69, δεύτερη χώρα είναι η Αλβανία με ποσότητα εξαγωγής 1.947,55 και τρίτη χώρα προορισμού έρχεται η Πολωνία με 1.722,98. Παρόλο που καλλιεργείται σε πολλές πόλεις το ροδάκινο ο Ν. Ημαθίας έχει την καλύτερη ποιότητα ροδακίνων.

Το μήλο, παραδοσιακό προϊόν της Ελλάδας, αποτελεί ένα από τα πρώτα είδη της επιχειρηματικής δενδροκομίας στην χώρα μας. Συγκεκριμένα η καλλιέργεια της μηλιάς έρχεται τρίτη μεταξύ τν οπωροφόρων δένδρων, ως προς την έκταση που καταλαμβάνεται από συστηματικές φυτείες. Ή μηλιά ως καλλιεργούμενη έκταση καταλαμβάνει το 47% στο διαμέρισμα της Μακεδονίας. Στον Ν. Ημαθίας η καλλιέργεια της μηλιάς καταλαμβάνει το 15%,της καλλιεργούμενης έκτασης της χώρας μας. Ο Ν. Ημαθίας εξάγει στην Αλβανία ποσότητα 6.853,80, στην Ρωσία 4.478,20 και στην Βουλγαρία 1.057,12, αυτοί είναι οι τρείς πρώτοι προορισμοί εξαγωγής μηλιάς από την Βέροια.

Το Ελληνικό βαμβάκι έχει εξαιρετική φήμη στην ξένη αγορά. Οι εξαγωγές του εκκοκκισμένου βαμβακιού στον Ν. Ημαθίας μειώθηκαν και γενικότερα σ’ όλη τη χώρα μας διότι αυξήθηκε η νηματοποίηση βαμβακιού, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εξαγωγές νημάτων. Το σιτάρι καλλιεργείται κατά κύριο λόγο για τον καρπό του, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλευριού, ψωμιού, ζυμαρικών γλυκισμάτων αλλά και για ζωοτροφή. Το σιτάρι κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και κυρίως καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές της γης. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των εκτάσεων μαλακού σιταριού, ενώ συνεχίζεται η αυξητική τάση για το σκληρό σιτάρι. Τα αυξημένα πλεονάσματα πρέπει να διακινηθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος στην Ιταλία όπου υπάρχει ανεπτυγμένες βιομηχανίες ζυμαρικών, και σε τρίτες χώρες είτε με τη μορφή του αυτούσιου προϊόντος, είτε με αυτή του σιμιγδαλιού

Η ακτινιδιά καλλιεργείται στη Μακεδονία όπου καταλαμβάνει το 70% επί του συνόλου στη χώρα μας. Ο Ν. Ημαθίας καταλαμβάνει το 13% της παραγωγής ακτινιδίων. Οι παραγόμενες ποσότητες στους διάφορους νομούς, δεν είναι ανάλογες των καλλιεργούμενων εκτάσεων και η παραγωγή ανά μονάδα εδάφους διαφέρει από νομό σε νομό. Οι διαφορές αυτές οφείλονται κυρίως στο εδαφολογικό περιβάλλον, τα σχήματα διαμόρφωσης και την επιμέλεια διεξαγωγής των καλλιεργητικών εργασιών.

Τη μεγαλύτερη παραγωγή ανά μονάδα εδάφους επιτυγχάνει ο Ν. Άρτας και αμέσως μετά ο Ν. Ημαθίας. Οι τρεις πρώτοι προορισμοί για εξαγωγή ακτινιδίων από τον Ν. Ημαθίας είναι η Ρωσία με εξαχθείσα ποσότητα 9.151,44, η δεύτερη χώρα είναι η Ουκρανία με 2.419,69 και τρίτη η FYROM με ελάχιστη ποσότητα εξαγωγών 673,87.20 Τα πορτοκάλια είναι ένα από τα βασικότερα δενδροκομικά είδη της χώρας μας.

Τετραπλάσιες ήταν οι εξαγωγές πορτοκαλιών από τη χώρα μας, για την εβδομάδα που έληξε στις 5 Δεκεμβρίου. Οι εξαγωγές των πορτοκαλιών κυμάνθηκαν στους 13.434 τόνους, έναντι μόλις 3.216 τόνους την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, βοηθούμενου του γεγονότος ότι τα πορτοκάλια διατίθενται στις – εύκολα προσβάσιμες και με χαμηλό σχετικά κόστος μεταφοράς- γειτονικές χώρες της Βαλκανικής και σε μικρότερες ποσότητες στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Βασικός ανταγωνιστής των εξαγωγών ελληνικών εσπεριδοειδών παραμένει η Ισπανία, καθώς τα προϊόντα της χώρας προσφέρονται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Αποτέλεσμα αυτού, οι Έλληνες εξαγωγείς να χάνουν το πλεονέκτημα του χαμηλότερου κόστους μεταφοράς.

υπεύθυνες καθηγήτριες

Αύκου Μαρία

Μαυρομάτη Αφροδίτη

Σχολιάστε

Top