ΝΤΕΙΒΙΣ ΛΑΜΑ ,Α2
Τάβ κόσι (Tave kosi)
ΥΛΙΚΑ
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι τύπου καρολίνα
800 γρ. Γιαούρτι
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι γεμάτες αλάτι, μαυροπίπερο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Περίπου 1 κιλό κρέας κομμένο σε μερίδες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
Αρχικά τσιγαρίζουμε λίγο το κρέας (δίχως κρεμμύδι, σε λίγο λαδάκι σκέτο)και μετά ρίχνουμε νερό, αλάτι και μαυροπίπερο για να βράσει(όχι όμως να λιώσει).Το μαυροπίπερο καλό είναι να το ρίξουμε κατά το τέλος του βρασίματος για καλύτερη γεύση.
Βήμα 2
Σε μια κατσαρόλα ,βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε μέχρι να κιτρινίσει και όχι να κοκκινίσει. Ρίχνουμε τον ζωμό του κρέατος και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και να γίνει μια καλή σάλτσα μπεσαμέλ. Προσέχουμε να μην σβολιάσει. Το τραβάμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 3
Πλένουμε το ρύζι πολύ καλά.
Βήμα 4
Αφού έχει κρυώσει η μπεσαμέλ προσθέτουμε το γιαούρτι , τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά , αλάτι μαυροπίπερο ,ρύζι και μετά τα ανακατεύουμε.
Βήμα 5
Βάζουμε στο ταψί το κρέας και από πάνω του ρίχνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ βουτύρου.
Βήμα 6
Τέλος πάνω από το φαγητό μας βάζουμε μερικά μικρά κομματάκια βουτύρου.
Βήμα 7
Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε μία ώρα στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!
ΠΕΡΣΕΣΙ (pershesh)
(ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ)
ΥΛΙΚΑ
Για το ψωμί
1 κιλό αλεύρι
1 αυγό
200 γρ. Γιαούρτι
1 κουτί γλυκού μαγειρική σόδα
Λίγο χλιαρό νερό
1 κουτί γλυκού αλάτι
Για το ζουμί
2 κρεμμύδια
Τα συκωτάκια από την γαλοπούλα(αν δεν σας αρέσουν μην τα βάλετε)
2-3 κουτιά σούπας δυόσμος
Το ζουμί από την γαλοπούλα και λίγο παραπάνω νερό αν χρειαστεί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια μικρή λακκούβα. Ρίχνουμε εκεί τα υπόλοιπα υλικά και δουλεύουμε το ζυμάρι. Μέτριο προς σκληρό θα είναι. Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Βάζουμε το ζυμάρι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά να ροδίσει και πάνω και κάτω το ψωμί. Όταν είναι έτοιμο ψημένο το ψωμί το τυλίγουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε όρθιο να σταθεί και να κρυώσει εντελώς. Αυτό το κάνουμε από την προηγούμενη μέρα. Την επόμενη μέρα κόβουμε το ψωμί σε μικρά μικρά κομματάκια. Ετοιμάζουμε τώρα το ζουμί για αν νοστιμεύσουμε το ψωμί. Ψιλοκόβουμε σε ένα μούλτι το κρεμμύδι. Κόβουμε τα συκωτάκια σε μικρά κομματάκια και τα πλένουμε καλά. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με λίγο λάδι και προσθέτουμε τα συκωτάκια. Ανακατεύουμε για 5-10 λεπτά και προσθέτουμε το ζουμί από την ψημένη γαλοπούλα, 500 γραμμάρια νερό και το δυόσμο. Δοκιμάζετε αν χρειάζεται αλάτι. Βράζουμε για 10 λεπτά τον ζωμό. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ψωμί και ανακατεύουμε καλά να μουσκέψει καλά όλο το ψωμί. Αν είναι λίγο το ζουμί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα και ανακατεύουμε. Όταν έχει απορροφήσει το νερό αδειάζουμε το ψωμί σε ένα πυρέξ ή ταψί και βάζουμε σε ζεστό φούρνο στους 170 βαθμούς για λίγα λεπτά για να ψηθεί λίγο το ψωμί και να γίνει τραγανό. Μπορείτε να προσθέσετε παραπάνω δυόσμο αν θέλετε. Αυτό δίνει πολύ γεύση στο ψωμί. Σερβίρετε με ένα κομμάτι γαλοπούλα και καλή σας όρεξη.