Ταξίδι στο Κάιρο

Γιάννης Μαντζιάρας , Α2

Τον Μάρτιο του 2024 επισκέφτηκα το Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Είχα μεγάλες προσδοκίες για το τι θα δω εκεί, καθώς η λαμπρή ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο.

Το σημερινό Κάιρο είναι μια φτωχή και άναρχη πόλη που κατοικείται από 26.000.000 ανθρώπους. Στους δρόμους η κίνηση είναι ανυπόφορη και δεν τηρείται κανένας κανόνας οδικής κυκλοφορίας. Τα κτίρια είναι κίτρινα και εναρμονίζονται με την άμμο της ερήμου. Το Κάιρο περικυκλώνεται από την έρημο, αλλά από μέσα του περνάει ο ποταμός Νείλος που δίνει ζωή όπως έδινε στα αρχαία χρόνια.

Λίγο πιο έξω από το Κάιρο βρίσκονται οι διάσημες πυραμίδες της Γκίζας, τάφοι των Φαραώ. Πρόκειται για 3 μεγάλες πυραμίδες, του Χέοπα, του Χεφρήν και του Μικερίνου και 6 μικρότερες. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κατασκευή τους. Νοιώθεις δέος όταν στέκεσαι μπροστά τους. Η μεγαλύτερη πυραμίδα είναι του Χέοπα, έχει ύψος 147 μέτρα, χρονολογείται γύρω στο 2550 π. Χ και είναι το μοναδικό από τα επτά θαύματα του κόσμου που σώζεται στις μέρες μας. Η πυραμίδα αυτή είναι επισκέψιμη. Έχουν ανοίξει ένα στενό διάδρομο που σε οδηγεί στην αίθουσα όπου ήταν η σαρκοφάγος. Δεν υπάρχει κάτι μέσα στην αίθουσα αυτή καθώς όλες οι πυραμίδες της Γκίζας έχουν συληθεί, δηλαδή έχουν κλέψει το περιεχόμενό τους. Λένε πως η πυραμίδα του Χέοπα είναι το κέντρο του σύμπαντος. Η κατασκευή είναι εντυπωσιακή, ειδικά αν σκεφτείς ότι έγινε πριν χιλιάδες χρόνια!

 

Εικόνα 1: Οι πυραμίδες της Γκίζας

12

Εικόνα 2: Η πυραμίδα του Χεφρήνου

 

Κοντά στις πυραμίδες είναι και η Σφίγγα, φύλακας που βρίσκεται δίπλα στους τάφους με σώμα λιονταριού και το κεφάλι του βασιλιά Χεφρήν. Η μύτη της Σφίγγας λείπει και φαίνεται να σφυροκοπήθηκε με μακριές βέργες ή σμίλες.

19

Εικόνα 3: Η Σφίγγα

 

Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα μουσεία του Καίρου. Επισκέφθηκα το Αιγυπτιακό μουσείο αρχαιοτήτων όπου φιλοξενούνται τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα αντικείμενα της αιγυπτιακής τέχνης. Μέσα σε αυτό φυλάσσονται αντικείμενα που έχουν βρεθεί στον τάφο του Τουταγχαμόν που ήταν άθικτος και οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα αντικείμενα όπως είχαν τοποθετηθεί μέσα χιλιάδες χρόνια πριν, όπως ο θρόνος του, η βεντάλια με φτερά στρουθοκαμήλου που έκανε αέρα, το επιτραπέζιο παιχνίδι που έπαιζε και λέγεται Σέγκα, τα δοχεία όπου φύλαξαν τα σπλάχνα του και διάφορα άλλα προσωπικά του αντικείμενα.

14

Εικόνα 4: Η βεντάλια του Τουταγχαμόν

 

15

εικόνα 5: Sega επιτραπέζιο παιχνίδι του Τουταγχαμόν

 

16

Εικόνα 6:Tuyu, η μούμια της προγιαγιάς του Τουταγχαμόν

 

Στο Εθνικό μουσείο αιγυπτιακού πολιτισμού υπάρχει ένας χώρος μόνο με μούμιες. Είναι ενδιαφέρον να δεις μούμια με πολυομελίτιδα και μούμια με δερματολογικά προβλήματα! Δυστυχώς σε αυτό το μουσείο δεν επιτρέπεται να φωτογραφίσεις τις μούμιες.

Άλλα αξιοθέατα του Καίρου είναι ο Χριστιανικός  ναός του Αγίου Γεωργίου, το Citadel που είναι η Ακρόπολη του Καίρου και η αγορά Χαν Ελ Χαλίλι.

Νομίζω ότι είδα ένα πολύ μικρό μέρος αυτών που έχει να δείξει στον επισκέπτη η Αίγυπτος. Μακάρι κάποτε να πάω ξανά για περισσότερες μέρες, για να έχω χρόνο για άλλα μέρη της Αιγύπτου, αλλά και για να δω το νέο Αιγυπτιακό μουσείο που ακόμα δεν έχει λειτουργήσει και λέγεται ότι θα είναι εξαιρετικό!

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης