Φρίντα Κάλο – Η ιδιαίτερη καλλιτέχνης του 20ου αιώνα

Κουδωνά Μελίνα ,Γ2 

Η Φρίντα Κάλο ήταν μία Μεξικάνα ζωγράφος, η οποία έχει γίνει γνωστή από τη συλλογή των έργων της, που περιλαμβάνει κυρίως προσωπογραφίες της καλλιτέχνιδας.

Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1907 στην Πόλη του Μεξικού. Τα παιδικά της χρόνια ήταν δύσκολα καθώς έπασχε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα πόδι της να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Στα 18 ένα τραμ συγκρούστηκε με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε. Υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων και έκτοτε η ζωή της σημαδεύτηκε από πόνο και θλίψη για την αδυναμία της να κάνει παιδιά.

Η καλλιτεχνική της πορεία άρχισε καθώς ανάρρωνε από το ατύχημά της. Εκείνο τον καιρό, άρχισε μαθήματα ζωγραφικής. Επειδή, η οικογένεια της δεν μπορούσε να στηρίξει την καριέρα της, η πρώτη της δουλειά σαν ζωγράφος ήταν η εικονογράφηση βιβλίων ιατρικής. Τα επόμενα έργα της ήταν επηρεασμένα από την κουλτούρα που άνθιζε εκείνη την περίοδο στο Μεξικό, αλλά και από δημοφιλή χριστιανικά τάματα, Συχνά οι πίνακές της αποτελούν ευχαριστίες στην Παρθένο Μαρία για την πραγματοποίηση μιας ευχής της. Τα έργα της μπορούν να ενταχθούν στα κινήματα του υπερρεαλισμού και του μαγικού ρεαλισμού.

Το 1929, η Φρίντα  παντρεύτηκε τον τοιχογράφο, Ντιέγκο Ριβέρα. Εκείνη δεν ήταν αναγνωρισμένη από το κοινό, αλλά ήταν γνώστη ως η γυναίκα του Ριβέρα. Το ζευγάρι χώρισε το 1939 και επανασυνδέθηκε το 40’.

Μετά από πολλαπλές εγχειρήσεις και έντονα κινητικά προβλήματα, η Φρίντα άφησε την τελευταία της πνοή στις 13 Ιουλίου 1954.

Αν και η Φρίντα Κάλο ήταν μια επιτυχημένη καλλιτέχνιδα στη διάρκεια της ζωής της, η μεταθανάτια φήμη της αυξήθηκε σταθερά από τη δεκαετία του ’70 και έφτασε σε αυτό που ορισμένοι κριτικοί ονομάζουν «Φρινταμάνια» τον 21ο αιώνα. Τα δραματικά γεγονότα της ζωής της – ο εξουθενωτικός τραυματισμός, ο ταραγμένος γάμος, οι συγκλονιστικές ερωτικές υποθέσεις και η καταφυγή στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά – ενέπνευσαν πολλά βιβλία και ταινίες μετά τον θάνατό της.

ΤΟ ΜΠΛΕ ΣΠΙΤΙ:

Το «Μπλε Σπίτι» είναι ο τόπος κατοικίας της Φρίντα Κάλο. Αγοράστηκε από τον πατέρα της, αλλά επεκτάθηκε από τον σύζυγό της. Μέσα σε αυτή την βίλα με την ζωηρή πρόσοψη, η καλλιτέχνιδα γεννήθηκε αλλά και απεβίωσε. Πολλοί Μεξικάνοι ισχυρίζονται πως το ανήσυχο πνεύμα της Φρίντα περιπλανιέται ακόμη μέσα στα δωμάτια.

φ2

Μετά το άδοξο τέλος της ζωγράφου, το σπίτι μετατράπηκε σε μουσείου όπου εκτίθενται έργα, φορέματα, κοσμήματα αλλά και προσωπικά της αντικείμενα που χρησιμοποιούσε καθημερινά. Τα δωμάτια έχουν διατηρηθεί όπως τον καιρό που ζούσε εκείνη σε αυτά.

Μερικά από τα έργα της Φρίντα Κάλο:

φ3

Αυτοπροσωπογραφία με κολιέ από αγκάθια

 

φ4

Οι δυο Φρίντες

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης