Η καστροπολιτεία του Μυστρά

 

  ΗΛΙΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ,Γ2

Στα πλαίσια της εκδρομής της Γ΄ Γυμνασίου στην Πελοπόννησο επισκεφτήκαμε και το Μυστρά που συνεχίζει να μας μεταφέρει μνήμες ενός ένδοξου παρελθόντος.

Ο Μυστράς βρίσκεται στη Λακωνία, πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, σε ένα βραχώδη λόφο στους πρόποδες του Ταΰγετου. Η έρημη στις μέρες μας καστροπολιτεία ήταν μια λαμπρή και ισχυρή βυζαντινή πολιτεία. Η ιστορία «της νεκρής πολιτείας» σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν ολοκληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249, ο πρίγκιπας των Φράγκων Γουλιέλμος Β΄ Βιλλεαρδουίνος έκτισε ισχυρό τείχος και κάστρο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς. Το όνομα Μυστράς ή Μυζηθράς προϋπήρχε  της ίδρυσης του κάστρου και ήταν η ονομασία με την οποία αποκαλούσε το βουνό ο τοπικός πληθυσμός πριν το 1249. Η ονομασία σχετίζεται με τη μυζήθρα και σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, συνδέεται με το σχήμα του βουνού.

Picture1

 

Στην κορυφή του λόφου υψώνεται η ακρόπολη.

Χαμηλότερα, δύο  σειρές τειχών ενισχύουν ουσιαστικά τη φυσική οχύρωση του λόφου.

Ο οικισμός χωρίζεται από τα τείχη σε Άνω και Κάτω Χώρα.

Στην Άνω Χώρα βρίσκονται τα παλάτια και οι αρχοντικές κατοικίες.

Η κάτω Χώρα περιλαμβάνει τη μητρόπολη, σημαντικά Μοναστήρια, κατοικίες αξιωματούχων και πλήθος άλλων σπιτιών.

Picture4

 

Picture3

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ

Στον Μυστρά δεσπόζουν 7 σημαντικές εκκλησίες:

1.Ο Άγιος Δημήτριος (μητρόπολη)
2.Η Ευαγγελίστρια
3.Οι Άγιοι Θεόδωροι
4.Η Παναγία η Οδηγήτρια
5.Η Αγία Σοφία
6.Ο Περίβλεπτος
7.Η Παντάνασσα
Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
Picture6

Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτηρίων που βρίσκεται μέσα από το Βορειότερο σημείο του εξωτερικού τείχους. Είναι  το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο της πόλης.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ

Picture7

Είναι ένας μικρός δίστηλος σταυροειδής ναός με καλαίσθητο τρούλο, νάρθηκα και γυναικωνίτη, που χρονολογείται στα τέλη του 14ου ή στις αρχές του 15ου αιώνα.

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

Picture8

Η μεγαλύτερη και αρχαιότερη εκκλησία του Μυστρά. Διατηρεί εντυπωσιακές τοιχογραφίες, μεταξύ των οποίων και προσωπογραφία του αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου με χρονολογία 1423. Εδώ βρίσκεται και ο τάφος του δεσπότη του Μορέως Θεόδωρου Α΄.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΟΔΗΓΗΤΡΙΑ

Picture9

Κτίστηκε περίπου το 1310 από τον δραστήριο ηγούμενο της Παχώμιο, ο οποίος κατάφερε, σύμφωνα με τα τοιχογραφημένα χρυσόβουλα στο νοτιοδυτικό παρεκκλήσι του ναού, να πετύχει την αυτοκρατορική επικύρωση και παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων γης στην Πελοπόννησο και να οριστεί ισόβιος ηγούμενός της.

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Picture10

Βρίσκεται πάνω από τα παλάτια, του 1350, ήταν το καθολικό της μονής του Ζωοδότη Χριστού και πιθανότατα αποτελούσε την εκκλησία των παλατιών . Σε αυτή έχουν ταφεί πολλά μέλη της άρχουσας τάξης του Μυστρά και σε τάφο της Βόρειας στοάς βρέθηκα το μεταξωτό γυναικείο φόρεμα αρχόντισσα των αρχών του 15ου αιώνα, που είναι στο Μουσείο του Μυστρά.

Ο ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΣ

Picture11

Η Μονή της Παναγίας Περιβλέπτου είναι μονή της ύστερης Βυζαντινής περιόδου στο Μυστρά της Ελλάδας. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική άκρη του εξωτερικού τοίχους, δίπλα στον απόκρημνο βράχο.

Υπήρξε καθολικό μοναστηρίου αφιερωμένου στην Παναγία.

Η ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ

Picture12

Η εκκλησία της Παντάνασσας είναι το καλύτερα διατηρούμενο μνημείο.

Εκεί βρίσκονται και οι τάφοι της Δέσποινας Κλεόπα Μαλατέστα και της Θεοδώρας, της συζύγου του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης