ΦΟΙΝΙΔΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ-ΑΝΝΑ Γ’3
Πολλά συστήματα προσκόπων συνεισφέρουν βοήθεια στον δήμο τους. Οι πρόσκοποι κάνουν πολλές δράσεις. Για παράδειγμα δράσεις προσφοράς , πάνε σε μουσεία. Όμως πολλοί πιστεύουν πως ο προσκοπισμός δεν βοηθάει κάπου. Αυτό είναι λάθος, διότι όταν τα παιδιά περάσουν σε κάποια σχολή δεν θα τους είναι δύσκολο να ζήσουν σε ένα σπίτι χωρίς τους γονείς τους. Στους προσκόπους τα παιδιά μαθαίνουν να μαγειρεύουν να τρώνε πολλά διαφορετικά φαγητά και να συνυπάρχουν με παιδιά της ηλικίας τους.
Πως το γνωρίζω; Από την ηλικία των 7 ετών είμαι πρόσκοπος στο 2ο σύστημα προσκόπων Μοσχάτου. Το σύστημα αυτό δημιουργήθηκε το 1969. Μέχρι και σήμερα το σύστημα αυτό βοηθάει τον δήμο Μοσχάτου-Ταύρου στο να καθαρίσουν πλατείες και πάρκα. Οι πρόσκοποι χωρίζονται σε 4 διαφορετικά στάδια. Το 1ο στάδιο είναι τα λυκόπουλα όπου είναι από την ηλικία των 7-10 ετών, η ομάδα όπου είναι από την ηλικία των 11-14 ετών, οι ανιχνευτές όπου είναι από την ηλικία των 15-17 ετών και οι βαθμοφόροι όπου είναι από την ηλικία των 18+.
ΣΚΟΠΟΣ
Ο Προσκοπισμός είναι μία εθελοντική, μη πολιτική, μη κομματική, παιδαγωγική κίνηση για νέους και μεγάλους ανθρώπους, ανοικτή σε όλους, χωρίς διάκριση καταγωγής, φυλής ή πίστης, σύμφωνα με τον Σκοπό, τις Αρχές και τη Μέθοδο που καθόρισε ο Ιδρυτής. Σκοπός της Προσκοπικής Κίνησης είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των νέων ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις σωματικές, διανοητικές, κοινωνικές και πνευματικές τους ικανότητες, να παραδώσει δηλαδή στην κοινωνία άξιους, χρήσιμους, ηθικούς και υπεύθυνους πολίτες. Αποστολή του Προσκοπισμού είναι να συνεισφέρει στην εκπαίδευση των νέων, μέσω ενός συστήματος αξιών βασισμένου στην Προσκοπική Υπόσχεση και Νόμο, να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι ολοκληρώνονται σαν άτομα και διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία.
ΘΕΜΕΛΙΩΔEIΣ ΑΡΧΕΣ
Ο Προσκοπισμός βασίζεται σε τρεις γενικές Αρχές, που αντιπροσωπεύουν τους θεμελιώδεις νόμους και τα πιστεύω τους. Αυτά αναφέρονται ως
- «Καθήκον προς τον Θεό: «Στις πνευματικές αξίες, πίστη στη θρησκεία, που τις εκφράζει και αποδοχή των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή.» Σε αντίθεση με τον τίτλο, στο κείμενο δε χρησιμοποιείται η λέξη «Θεός», για να διευκρινιστεί ότι η πρόταση καλύπτει επίσης και Θρησκείες οι οποίες δεν είναι μονοθεϊστικές, όπως ο Ινδουισμός ή εκείνες οι οποίες δεν αναγνωρίζουν ένα προσωπικό Θεό, όπως ο Βουδισμός.
- Καθήκον προς τους άλλους: «αφοσίωση στη χώρα σου σε αρμονία με την προώθηση της τοπικής, εθνικής και διεθνούς ειρήνης, κατανόησης και συνεργασίας» και «συμμετοχή στην ανάπτυξη της κοινωνίας, με αναγνώριση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ανάπτυξης του φυσικού κόσμου.»
- Καθήκον προς τον εαυτό μας: «υπευθυνότητα για την ανάπτυξη του εαυτού», δηλαδή ότι ο άνθρωπος πρέπει να αναλαμβάνει υπευθυνότητα για την ανάπτυξη των δικών του δυνατοτήτων.
ΠΑΠΕ
ΠΑΠΕ σημαίνει πανελλήνια ανιχνευτική πολιτιστική ενημέρωση. Στην ΠΑΠΕ Ανιχνευτές από όλη την Ελλάδα μαζεύονται σε μία περιοχή και κοιμούνται στα σχολεία της περιοχής εκείνης. Η ΠΑΠΕ πραγματοποιείται κατά την διάρκεια του Πάσχα για 3-4 μέρες. Φέτος το 2024 η ΠΑΠΕ θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο της Κρήτης 9-12 Μαΐου. Η ΠΑΠΕ είναι σαν ένα μεγάλο πάρτι που οι Ανιχνευτές έναν μήνα πριν κάνουν μια σύνοδο για να βρουν θέμα έρευνας και να αποφασίσουν στο εάν θα πάρουν μέρος σε ομαδικούς και ατομικούς διαγωνισμούς. Κατά την διάρκεια της ΠΑΠΕ οι Ανιχνευτές που είναι στις ηλικίες 15-17 ετών παρουσιάζουν έρευνες, χορευτικά και τραγούδια που έχουν φτιάξει οι ίδιοι.