«Κώδικας 99″

Ο «Κώδικας 99» της συγγραφέως Γιώτας Φωτίου γράφτηκε το 2012 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΨΥΧΟΓΙΟΣ». Προτείνεται για παιδιά ηλικίας 11 ετών και πάνω.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Γιάννης, μαθητής της Β’ Γυμνασίου σε ένα σχολείο στην πόλη της Λάρισας.  Η ζωή του έχει σκαμπανεβάσματα στο σχολείο, στην οικογένεια και στη φιλία του με τον κολλητό του, Παπ. Μια μέρα, ο καθηγητής Φυσικής του, αποφασίζει να δώσει στους μαθητές του έναν δύσκολο γρίφο για να λύσουν. Την ίδια μέρα ένα email στέλνεται σε όλους τους από έναν ανώνυμο αποστολέα, έχοντας την λύση κρυπτογραφημένη. Ο Γιάννης μπαίνει στον πειρασμό να την αποκρυπτογραφήσει, όταν τα καταφέρνει βρίσκεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη έκπληξη…

Η συγγραφέας καταφέρνει να συνδυάσει άψογα το μυστήριο με την ζωή των εφήβων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Οι αναγνώστες έχουν αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία σε όλους τους τομείς που παρουσιάζονται. Το βιβλίο πραγματεύεται την αυτοεκτίμηση και τις προσωπικές επιλογές χωρίς να σκεφτόμαστε τι λένε οι άλλοι.

Η πρωτόπροσωπη αφήγηση δίνει στο κείμενο μια αίσθηση ζωντάνιας, καθώς και την προσωπική άποψη του πρωταγωνιστή. Έτσι, οι έφηβοι αναγνώστες μπορούν τα ταυτιστούν με τον ήρωα και τις δυσκολίες που περνά. Οι σύντομοι διάλογοι μας μεταφέρουν ακόμα καλύτερα το κλίμα που επικρατεί. Ενδιαφέρον προκαλούν οι συγκρούσεις γονέων και παιδιών για τους βαθμούς, ενώ οι μεταβολές στη συμπεριφορά όλων των παιδιών είναι συνεχείς.

Το βιβλίο είναι εξαιρετικό και ιδανικό για παιδιά του γυμνασίου, περνάει πολλά μηνύματα, ενώ ταυτόχρονα ψυχαγωγεί. Το συστήνω ανεπιφύλαχτα!

Αθηνά Καρυώτη-Χατζή

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης