Η επιρροή της μουσικής στον άνθρωπο

 Όλοι μας έχουμε νοιώσει την συναισθηματική εφορία που μας προσφέρει η μουσική, καθώς μας ταξιδεύει και μας κάνει να νοιώθουμε όμορφα. Ένας ήχος μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς χαρά, έως να σε κάνει να κλάψεις. Επηρεάζει επίσης το νευρικό σύστημα και τους μυς, οι οποίοι ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας. επιδραση απο μουσικη εικονα 4

 Όταν η μουσική εισχωρεί στα αυτιά ενός ανθρώπου, οι ήχοι μετατρέπονται σε ερεθίσματα που ταξιδεύουν από τα ακουστικά νεύρα στο θάλαμο του εγκεφάλου, τον σταθμό αναμετάδοσης των συναισθημάτων και των αισθήσεων. Όταν ο θάλαμος διεγερθεί, δραστηριοποιείται ο φλοιός του εγκεφάλου, ο οποίος έπειτα εκπέμπει ερεθίσματα στον θάλαμο, άρα δημιουργεί ένα κύκλωμα δονήσεων που ενισχύεται όσο διαρκεί η μουσική.

Όσο ακούμε μουσική, μπορεί το σώμα μας να κάνει κάποιες αυθόρμητες κινήσεις, όπως το ρυθμικό χτύπημα του ποδιού, κούνημα του χεριού, ή και κίνηση του κεφαλιού.

Επίσης, δυστυχώς υπάρχουν στερεότυπα ακόμα και στην άποψή σου στην μουσική. Για παράδειγμα αν ακούς ένα είδος μουσικής που δεν είναι τόσο συχνό, τότε σε χαρακτηρίζουν αμέσως. Αν και μπορεί να ισχύουν για κάποιους, δεν σημαίνει ότι όποιος ακούει ένα είδος μουσικής βασίζει ολόκληρη την προσωπικότητά του σε αυτό. επιδραση απο μουσικη εικονα 2

Τέλος, έχουν γίνει μελέτες, οι οποίες δείχνουν σε τι οφείλει η μουσική. Σε βοηθά να έχεις καλύτερη μνήμη γιατί, καθώς όταν ένα τραγούδι σου αρέσει θέλεις να μάθεις τα λόγια του. Επίσης λειτουργεί ως θεραπευτικό μέσο, διότι σε χαλαρώνει. Ενισχύει ακόμα και την δημιουργικότητά μας γιατί όταν ακούς μια μουσική που σου αρέσει, είσαι σε έναν κόσμο φαντασίας και ξεχνάς το παρόν. Κλείνοντας, η μουσική ήταν και είναι μέσα μας.                      

Μάνος Νέστορας

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης