To πρωτοποριακό drone, στο οποίο…κάθεσαι!

              Πρόσφατα, η eVTOL κυκλοφόρησε ένα βίντεο με την πρωτότυπη προσωπική της ιπτάμενη μηχανή, το Jetson ONE, σε δράση. Το κλιπ σημείωσε γρήγορα περισσότερες από 12 εκατομμύρια προβολές στο YouTube, σε περίπου τέσσερις εβδομάδες. Ένας πιλότος με κράνος κάθεται στο κέντρο αυτού που μοιάζει με ένα μεγάλο drone, με τους πολλαπλούς περιστρεφόμενους έλικες. Το σκάφος κάνει ζουμ στο τοπίο, «ανατινάζοντας» τη σκόνη. Αυτό είναι ένα ηλεκτρικό όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης ή eVTOL. Τα προσωπικά eVTOL είναι από τα μικρότερα αεροσκάφη που μπορούν να οδηγηθούν και γενικά έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν μόνο έναν επιβάτη – τον πιλότο.

                Η τοποθεσία των γυρισμάτων, μια περιοχή που μοιάζει με έρημο, επιλέχθηκε σκόπιμα για την επιστημονική φαντασία που προκαλεί. Στην πραγματικότητα είναι ένα στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης στην Πολωνία. Το μικρό μέγεθος του οχήματος βοηθά στη διατήρηση της χαμηλής σχετικά τιμής του, αλλά υπάρχει ένα άλλο πλεονέκτημα για τις εταιρείες που θέλουν να το πουλήσουν. Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) λέει ότι τα εξαιρετικά ελαφριά οχήματα – τα οποία ζυγίζουν λιγότερο από 115 κιλά και έχουν μέγιστη ταχύτητα 101 χλμ./ώρα μπορούν να πετάξουν χωρίς πιστοποιητικό πιλότου.

                Αυτή είναι η μέθοδος που ακολουθούν η JetsonOIF και μια σειρά από άλλες εταιρείες για να φέρουν τα προϊόντα τους στην αγορά. Αλλά θα είναι πραγματικά ασφαλείς αυτές οι νεότευκτες ιπτάμενες μηχανές, ειδικά αν σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να αγοράσει μία; Ο κύριος Ternstrom είναι λίγο πιο προσεκτικός από ό,τι απαιτείται από το νόμο. Τα πρώτα Jetson ONE θα πουληθούν το 2023, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά ο ιδρυτής λέει ότι θέλει οι πρώτοι ιδιοκτήτες να είναι άτομα που κατέχουν ή που έχουν άδεια πιλότου.

                «Αν έχεις προηγούμενη εμπειρία, έχουμε πει, «Εντάξει, ωραία, μπορείς να αγοράσεις ένα»», εξηγεί. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι «πρεσβευτές» για το brand, λέει. Όλοι όσοι αγοράσουν ένα, για 81,098 € θα παρακολουθήσουν επίσης ένα διήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Σίγουρα υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους υποψήφιους ιδιοκτήτες. Τρεισήμισι εβδομάδες αφότου η εταιρεία δημοσίευσε το βίντεο της, η Jetson είχε λάβει προπαραγγελίες για 118 αεροσκάφη.

                Το Jetson ONE προσφέρει επί του παρόντος 20 λεπτά πτήσης με πλήρως φορτισμένη μπαταρία. Αλλά σε μερικά χρόνια, ο κ. Ternstrom προβλέπει ότι αυτό θα αυξηθεί στα 30 λεπτά, χάρη στην καλύτερη τεχνολογία μπαταρίας. Όσον αφορά την ασφάλεια, το drone είναι κατασκευασμένο με ζώνες τσαλακώματος γύρω από το κάθισμα του πιλότου για να μετριάσει τον αντίκτυπο μιας σύγκρουσης σε χαμηλό υψόμετρο.Το όχημα μπορεί επίσης να συνεχίσει να πετάει αφού χάσει μία από τις προπέλες του – αν και σε τέτοιες καταστάσεις οι πιλότοι θα κληθούν να προσγειωθούν αμέσως.

                Επιπλέον, το ενσωματωμένο λογισμικό θα προσπαθήσει να αποτρέψει αυτόματα την επικίνδυνη πτητική συμπεριφορά. Το λογισμικό επιβραδύνει το όχημα καθώς πλησιάζει στο έδαφος, για παράδειγμα, και χρησιμοποιεί ένα σύστημα Lidar (ανίχνευση φωτός και εμβέλεια) για να αντιληφθεί πόσο μακριά είναι στην πραγματικότητα το έδαφος. Όμως ο κ. Ternstrom γνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να πάνε τα πράγματα στραβά, και γι” αυτό εν μέρει έχει ορίσει ότι οι πρώτοι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν κάποια πτητική εμπειρία και προσθέτει: «Θέλω να είναι πολύ υπεύθυνοι».

Rex
Περί Rex 11 Άρθρα
Μαθητής στη Βαρβάκειο σχολή Αθηνών, στην α' γυμνασίου.

3 Σχόλια

Υποβολή απάντησης