Καθημερινά περνάμε μπροστά από διαφορετικά μέρη και κτίρια, όμως λόγω της βιασύνης μας δεν προσέχουμε τις λεπτομέρειες. Περνώντας από τον κινηματογράφο «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» έχετε σίγουρα προσέξει τις καταπληκτικές αφίσες που κοσμούν την είσοδό του. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ, ποιος τις έχει δημιουργήσει;
Ο κινηματογράφος είναι ο πιο παλιός από όλους αυτούς που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας μας και ιδρύθηκε το 1960. Η παράδοση των διαφημιστικών πινακίδων ζωγραφισμένες στο χέρι άρχισε τότε από τον παππού της σημερινής καλλιτέχνιδας, κυρίας Βιργινίας Αξιώτη. H κυρία Αξιώτη από το 2019 έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου την δημιουργία των πινακίδων, αφού μέχρι τότε τις δημιουργούσαν από κοινού με τον Βασίλη Δημητρίου, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών.
Σε συνέντευξή της στους “REUTERS” αναφέρει πως: « Η χειροποίητη αφίσα προσελκύει το βλέμμα του κόσμου στον κινηματογράφο, παρόλο που δεν είναι όπως η ψηφιακή». Σχετικά με τη διαφορά των δύο αυτών τρόπων δημιουργίας εξηγεί ότι «η πιο βασική διαφορά τους είναι το άγγιγμα του ανθρώπου, έτσι το βλέμμα θα παραμείνει για λίγο πάνω στο έργο, καθώς φαίνεται σαν να είναι ‘’ζωντανό’’ και να μην είναι στατικό». Κάθε αφίσα είναι περίπου 6.2 x 2.20 μέτρα, ενώ ο εκτιμώμενος χρόνος είναι 3 με 4 ημέρες και κάθε χρόνο δημιουργεί 20-25. Αξίζει να σημειωθεί πως η κυρία Αξιώτη είναι η τελευταία καλλιτέχνιδα στην Ελλάδα που δημιουργεί αφίσες με το χέρι.
Ο ξάδερφός της και συνιδιοκτήτης του κινηματογράφου, κύριος Γιαννόπουλος εξηγεί πως η αγάπη της οικογένεια για το σινεμά είναι πολύ μεγάλη και μπορεί αυτή η διαφήμιση να τους κοστίζει παραπάνω, όμως νοιώθουν ότι είναι κομμάτι της ταυτότητάς τους. «Όλοι σήμερα ζουν με εικόνες, στο κινητό, στο λάπτοπ ή στην τηλεόραση. Είναι μοναδική ευκαιρία κάποιος να περάσει με το αμάξι του από τη Βασιλίσσης Σοφίας και να δει κάτι διαφορετικό. Είναι ένα μικρό διάλειμμα στην καθημερινότητα, κάτι που θα σου γεννήσει σκέψεις για την ταινία – σκέψεις που προκύπτουν με το χέρι» επισημαίνει. Πράγματι αυτές οι εικόνες είναι ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα οι οποίες σε κάνουν να ταξιδεύεις έστω και για λίγα λεπτά.
Αθηνά Καρυώτη-Χατζή
Πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο ως προς το θέμα του άρθρο!
Πολύ ωραίο άρθρο!Το θέμα είναι πολύ ασυνήθιστο και δυστυχώς δεν γνωρίζουν πολλοί το επίτευγμα της κυρίας Αξιώτη.Ειλικρινά, μακάρι κι άλλοι καλλιτέχνες να κάνουν αντίστοιχα δημιουργήματα!
Θα ήταν καλό να γράφετε και το όνομά σας στο σχόλιο!