Κύπρος: 20 Ιουλίου 1974

Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Αυτό ήταν η στρατιωτική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία.  Ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου (πραξικόπημα που υποκινήθηκε από τη Χούντα των Συνταγματαρχών με σκοπό την ανατροπή του προέδρου της Κύπρου Μακαρίου Γ’ και την ένωσή της με την Ελλάδα). Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα, επικαλούμενη το δικαίωμα επέμβασης το οποίο τής παρείχε δήθεν η Συνθήκη Εγγύησης.

Κάτω από την κάλυψη ισχυρής ναυτικής και αεροπορικής δύναμης, η Τουρκία άρχισε να αποβιβάζει στρατεύματα στην βόρεια ακτή της Κύπρου τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, 20 Ιουλίου 1974. Στην Κύπρο οι πραξικοπηματίες είχαν παραλύσει τη διοίκηση και η αντίσταση κατά των εισβολέων υπήρξε ασθενής. Η Τουρκία πραγματοποίησε δυο πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Κύπρου, τις Αττίλας 1 και 2.

Βαριά οπλισμένα στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Κερύνεια στις βόρειες ακτές συναντώντας την αντίσταση των ελληνοκυπριακών δυνάμεων. Η Άγκυρα ανέφερε ότι επικαλείται το δικαίωμά της, βάσει της Συνθήκης Εγγυήσεων να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους και να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Κύπρου. Μέχρι τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπόρεσε να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στις 22 Ιουλίου, οι τουρκικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο μιας στενής λωρίδας μεταξύ Κερύνειας και Λευκωσίας, το 3% του εδάφους της Κύπρου, το οποίο κατάφεραν να διευρύνουν, παραβιάζοντας αυτήν την κατάπαυση.

 Υπό την πίεση των οδυνηρών αυτών γεγονότων η δικτατορία στην Ελλάδα κατέρρευσε και ανέλαβε την πρωθυπουργία, επανερχόμενος από το Παρίσι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Συγχρόνως στην Κύπρο παραιτήθηκε ο Σαμψών (ο πρόεδρος μετά το πραξικόπημα) και ανέλαβε την προεδρία ο Γλαύκος Κληρίδης.

Εργασία των μαθητών/ τριών του τμήματος Γ3:

Μπακογιάννη Ευαγγελία, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Μπουζούκος Ταξιάρχης, Πλιάτσικα Μυρτώ

 

 

Αποτελέσματα και συνέπειες

Περίπου 150.000 άνθρωποι (πάνω από το 1/4 του συνολικού πληθυσμού και το 1/3 των Ελληνοκυπρίων) έγιναν πρόσφυγες και κατέφυγαν στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Ένα χρόνο αργότερα, 60.000 περίπου Τουρκοκύπριοι, μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες νότιες περιοχές, στις ελεγχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειες περιοχές.

Το 1983, ανακηρύχθηκε η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία. Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη της ΤΔΒΚ (ως κατεχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου. Η κατοχή εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη.

 

Στις 25 Ιουλίου 1974, άρχισαν στην Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο, ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου )μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών της Κυπριακής Ανεξαρτησίας (Τζέιμς Κάλαχαν, ΤουράνΓκιουνές, Γεώργιος Μαύρος).

Στο τέλος των συνομιλιών, στις 30 Ιουλίου, υπέγραψαν διακήρυξη, τα κύρια σημεία της οποίας ήταν:

  • Η μη επέκταση των περιοχών που είχαν κάτω από τον έλεγχό τους οι αντίπαλες δυνάμεις.
  • Η εγκαθίδρυση ζωνών ασφαλείας μεταξύ των αντιμαχομένων
  • Η εκκένωση των Τουρκικών θυλάκων από την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ
  • Το δικαίωμα να διαθέτουν οι δύο πλευρές δική τους αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας
  • Η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

 

Οι συνομιλίες για λύση του ζητήματος συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

 

 

Αυτοί είναι μερικοί τίτλοι βιβλίων που εξηγούν εν συντομία τα γεγονότα:

– ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟΒΑΣΗ Μ.Α.Μπιράντ

– ΔΙΑΤΑΓΗ: ΕΚΤΕΛΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ Ρ.Αλάσορ

– ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ Χ.Χαραλαμπόπουλος

– ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ – ΚΥΠΡΟΣ #1/#2 Σ.Βλάσσης

– Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Α.Αθανασίου

– ΤΡΑΓΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ – ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ Π.Γαρουφαλιάς

– ΚΥΠΡΟΣ 1954-1974 – ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ Κ.Χατζηαντωνίου

– 1974 ΟΙ ΑΔΙΚΑΙΩΤΟΙ Κ.Αργυρόπουλος

– ΟΙ 1619 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ι.Βαρνάκος

– 13 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ – ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Π.Κασιμάτης

– ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ Κ.Βελλόπουλος

–– ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ Ι.Μαζαράκης-Αινιάν

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης