«Εσείς πού θα πάτε φέτος το Πάσχα;»

        Το Πάσχα είναι η ιδανική ευκαιρία για μια απόδραση. Υπάρχουν πολλοί προορισμοί κοντά στην Αθήνα, όπου μια οικογένεια μπορεί να απολαύσει στιγμές χαλάρωσης και να παρακολουθήσει τα πασχαλινά έθιμα κάθε τόπου. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις για την πασχαλινή σας εξόρμηση.

Αράχοβα   αράχωβα

Ένας μαγευτικός προορισμός σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, είναι η Αράχοβα. Η γραφική πόλη με τα πέτρινα σπίτια είναι η ιδανική απόδραση για τις διακοπές του Πάσχα. Η πόλη διαθέτει ποικίλα πασχαλινά έθιμα. Το παραδοσιακό έθιμο ψησίματος του αρνιού πραγματοποιείται με ένα διαφορετικό τρόπο. Την Κυριακή του Πάσχα κάθε γειτονιά σκάβει έναν λάκκο, όπου ανάβει φωτιές για να ψήνονται τα αρνιά! Φημισμένο έθιμο είναι το Πανηγύρι του Αϊ-Γιώργη, που διοργανώνεται κάθε χρόνο και είναι αφιερωμένο στον προστάτη του χωριού, τον Άγιο Γεώργιο. Οι εορτασμοί κρατούν 3 μέρες με  κανονιοβολισμούς, παραδοσιακά τραγούδια, αθλητικά δρώμενα και χορούς.

Καλαμάτα

Εκτός από καλοκαιρινός πόλος έλξης, προσελκύει μεγάλο πλήθος επισκεπτών και την περίοδο του Πάσχα. Ένα ιδιαίτερο έθιμο της Καλαμάτας είναι τα Αερόστατα. Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, οι κάτοικοι της περιοχής απελευθερώνουν τα φαναράκια τους δημιουργώντας ένα χάρμα οφθαλμών για τους επισκέπτες. Ένα ακόμη έθιμο είναι και το κάψιμο του Ιούδα. Η ομορφιά της πόλης μαζί με τα έθιμα της αξίζουν μία επίσκεψη.

monemvasiaΜονεμβασιά

Η μεσαιωνική αυτή πόλη αποτελεί μία μοναδική εμπειρία. Εκτός από τα καθιερωμένα έθιμα, υπάρχει και το κάψιμο του Ιούδα. Πραγματοποιείται το Σάββατο το απόγευμα στον περίβολο της Εκκλησίας, όπου οι άνθρωποι τιμωρούν τον προδότη του Ιησού, πυρπολώντας ένα ομοίωμα του από ξύλο.

Ναύπακτος

Ένας μοναδικός προορισμός κυρίως για τους λάτρεις της θάλασσας και όχι μόνο. Καθώς συνδυάζει θάλασσα και στεριά και περιλαμβάνει ένα ευρέως γνωστό έθιμο παραλλαγμένο είναι ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς για το Πάσχα.  Το έθιμο του Επιταφίου γίνεται μπροστά στο λιμάνι. Τα φώτα σβήνουν και φωτιές ανάβουν στις πολεμίστρες και στο νερό και ένας φλεγόμενος σταυρός βρίσκεται στο λιμάνι.

Λεωνίδιολεωνίδιο

Το Λεωνίδιο, σε απόσταση μόνο τριών ωρών από την Αθήνα, αποτελεί μια υπέροχη και γραφική περιοχή, μοναδική στην Αρκαδία, ειδικά την περίοδο του Πάσχα, όπου πραγματοποιείται το έθιμο των αερόστατων. Το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, τη νύχτα της Ανάστασης, στην πλατεία του χωριού. Κάθε κάτοικος έχει κατασκευάσει ένα αερόστατο το οποίο απελευθερώνει στον ουρανό δημιουργώντας ένα ξεχωριστό και φαντασμαγορικό θέαμα για τους επισκέπτες.

Λιτόχωρο

Το Λιτόχωρο είναι ένας αξιοθαύμαστος προορισμός για παραδοσιακές διακοπές του Πάσχα στην Πιερία, γεμάτες με τη θρησκευτική κατάνυξη των ημερών, αλλά και τον μαγευτικό συνδυασμό θάλασσας και βουνού, που προσφέρει η τοποθεσία στους πρόποδες του Ολύμπου, με θέα τον Θερμαϊκό. Στο Λιτόχωρο, από την Μεγάλη Πέμπτη, οι ελεύθερες γυναίκες στολίζουν με πολύχρωμα λουλούδια τον επιτάφιο με μεγάλη καθήλωση καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής όπου στο τέλος δημιουργούν αληθινά κομψοτεχνήματα! Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, μετά την ακολουθία οι Επιτάφιοι των δύο ενοριών βγαίνουν για την καθιερωμένη περιφορά σε βαθιά ατμόσφαιρα, ενώ προπορεύονται οι ανδρικές χορωδίες που ψάλλουν τα εγκώμια… Οι Επιτάφιοι συναντώνται στο «παζάρι». Εκεί γίνεται και ο  συναγωνισμός για τον καλύτερο Επιτάφιο και την καλύτερη χορωδία! Το μαγευτικό θέαμα που δημιουργείται, μένει αξέχαστη σε όποιον προτιμήσει να περάσει την εβδομάδα των παθών στο Λιτόχωρο!!

Μέγαρα

ΜέγαραΤα Μέγαρα είναι ένα κοντινός, υπέροχος προορισμός για τις διακοπές του Πάσχα! Στα Μέγαρα, το Σάββατο του Λαζάρου, μικρά κορίτσια πάνε από σπίτι σε σπίτι κρατώντας καλαθάκια στολισμένα με πολύχρωμα λουλουδάκια και τραγουδάνε! Οι κάτοικοι, τους δίνουν κυρίως χρήματα, αυγά, στραγάλια και γλυκά! Την Κυριακή των Βαΐων οι χριστιανοί παρακολουθούν την Θεία Λειτουργία στη εκκλησία και μετά παίρνουν τα λεγόμενα  «βάγια». Τα «βάγια» τα κρατούν 3 ημέρες κρεμασμένα στην πόρτα του σπιτιού τους. Έπειτα, τα φύλλα της βάγιας τα χρησιμοποιούσαν ως μυρωδικό στα φαγητά. Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, οι γυναίκες ζυμώνουν «τσεραμιδόπιτες», δηλαδή πίτες ψημένες στο κεραμίδι, και τις έτρωγαν όλη μέρα γιατί ήταν νηστίσιμες. Την Κυριακή του Πάσχα, ανάβουν φωτιές στις γειτονιές, σούβλιζαν τα αρνιά και το γλέντι κρατούσε μέχρι αργά το βράδυ. Εκείνη την μέρα δεν επιτρεπόταν να περπατούν οι άνθρωποι ξυπόλυτοι γιατί μόνο η μητέρα του Ιούδα περπατούσε έτσι. Οι μεγάλοι σε ηλικία εξέταζαν τα κόκκαλα των αρνιών που έτρωγαν και έδιναν διάφορες μαντείες. Ο κόσμος πίστευε πως την ημέρα της Ανάστασης ανασταίνονταν οι νεκροί από τον Άδη και ζούσαν 40 μέρες ελεύθεροι. Στη δεύτερη Ανάσταση το απόγευμα, κάποιος ειδικός έφτιαχνε με άχυρο ομοίωμα του Ιούδα, βάζοντας μέσα μπαρούτι, πετρέλαιο και εκρηκτικές ύλες. Έπειτα, το έκαιγε μπροστά στην εκκλησία, για το κάψιμο του Ιούδα.

Χίος

Η Χίος αποτελεί έναν αγαπημένο, καλοκαιρινό προορισμό. Εκτός από το καλοκαίρι, όμως, αξίζει να το επισκεφτείτε και το Πάσχα, για να έχετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε στην τέλεση των πασχαλινών εθίμων. Εκτός από τα κλασσικά, παραδοσιακά έθιμα στην Χίο πραγματοποιείται το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου. Κάθε χρόνο, από την αρχή της Σαρακοστής, μικροί και μεγάλοι ξεκινάνε την κατασκευή των ρουκετών. Η κάθε ενορία φτιάχνει όσες περισσότερες ρουκέτες μπορεί, διότι  νικητής του Ρουκετοπόλεμου είναι αυτός που θα καταφέρει να ρίξει τις περισσότερες ρουκέτες στον αντίπαλο. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου την στιγμή που ψέλνεται το «Χριστός Ανέστη» χιλιάδες ρουκέτες γεμίζουν τον ουρανό με τις πολύχρωμες τροχιές και με τους κρότους τους, χαρίζοντας ένα εκπληκτικό και μοναδικό θέαμα.

Οι μαθήτριες,

Γιακουμή Μαρία

Δημουλά Κωνσταντίνα

Κανελλοπούλου Χρύσα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης