ΟΙ «ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Περιστατικά ομοφοβίας, ρατσισμού, ανισότητας των φύλων, βιασμών σημειώνονται δυστυχώς καθημερινά. Το πρόσφατο περιστατικό του μικρού Eli Fritchley, φρικιάζει και ραγίζει καρδιές. Το έφηβο αγόρι το οποίο αναγκάστηκε να καταφύγει στην ακραία λύση της αυτοκτονίας, καθώς δεχόταν καθημερινά bulling εξαιτίας του ότι η σεξουαλικότητα του ήταν διαφορετική από αυτή που ορίζει η κοινωνία. Σοκάρει επίσης η αιτία της

δολοφονίας του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ. Ο νεαρός άντρας δολοφονήθηκε από αστυνομικό στη Μινεάπολη λόγω του χρώματος του, σοκάροντας έτσι όλη την υφήλιο. Περιστατικά βιασμών τα οποία δυστυχώς αφθονούν στη χώρα μας. Η σοκαριστική δολοφονία της 19χρονης τότε Ελένης Τοπαλούδη, η οποία βιάστηκε και χτυπήθηκε από νεαρούς συμφοιτητές της, με το άψυχο σώμα της να καταλήγει σε θάλασσα της Ρόδου. Αφορμή στάθηκε η άρνηση της κοπέλας να συνευρεθεί ερωτικά με τους δολοφόνους/βιαστές της. Οι γονείς της ακόμα και σήμερα παλεύουν για την δικαίωση του άδικου χαμού της κόρης τους.

Ζούμε στον 21ο αιώνα όπου υποτίθεται ότι οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί, τα στερεότυπα έχουν αλλάξει, οι απόψεις διευρύνονται και δεν μένουν ’’κολλημένες’’ σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και ως εκ τούτου τέτοια περιστατικά θα έπρεπε να έχουν εκλείψει. Παρόλο που οι σημερινή κοινωνία είναι γεμάτη από διαφορετικότητα, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να την αποδεχτεί και να την αγκαλιάσει. Να την κάνει κομμάτι της και να την αφομοιώσει.

Αντ’ αυτού δείχνει το σκληρό και αποτρόπαιο πρόσωπο της κάθε φορά που ομοφυλόφιλα άτομα δέχονται bulling, υβριστικά και χυδαία σχόλια και φτάνουν στην αυτοκτονία επειδή δεν έχουν την σεξουαλικότητα που «πρέπει», ή όταν έγχρωμοι άνθρωποι σκοτώνονται διότι δεν έχουν το χρώμα που «πρέπει». Ή αποδίδοντας ευθύνες σε θύματα βιασμών με κατηγορίες όπως «ρούχα ήταν αυτά που φορούσες;», «ήσουν πολύ προκλητική», «τα ήθελες και τα έπαθες»… Ή κάθε φορά που μια γυναίκα παρενοχλείται, απειλείται, κακοποιείται ή καταπατώνται τα δικαιώματά της σε εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδo.

Είναι καιρός η κοινωνία να εγκαταλείψει την αρνητική της στάση απέναντι στο ιδιαίτερο και στο διαφορετικό οδηγώντας το σε βέβαιο αποκλεισμό και περιθωριοποίηση. Πρέπει να το αποδεχτεί και να του επιτρέψει

την ισότιμη συμμετοχή και τις ίσες ευκαιρίες. Είναι καιρός η κοινωνία να καταπολεμήσει τις διακρίσεις, να επαναπροσδιορίσει τα πρότυπά της, να ενημερωθεί, να εκπαιδευτεί ώστε να κάνει την υπέρβαση και ίσως κάποια στιγμή να κατορθώσει να «θεραπευτεί».

Nora Hatzopoulou

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης