Η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μια καινοτόμα εταιρεία, προωθεί ένα πρωτόγνωρο έργο στην Ελλάδα μεγάλης σημαντικότητας. Ειδικότερα τα εγκαίνιά του γιγαντιώδους αιολικού πάρκου στην Κοζάνη, ακολουθεί ένα πλωτό αιολικό πάρκο στον Βόλο. Ευδιάκριτη, χαρακτηρίζεται και απότομη μεταλλαγή της Ελλάδας στην υιοθέτηση της ανανεωμένης ενέργειας που μπορεί επίσης να διακριθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το γεγονός αυτό δικαιολογείται από την θέληση των Ευρωπαϊκών χωρών να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε πρόσφατα, όταν χρησιμοποιήθηκαν τα σχέδια «εκτατής ανάγκης» όπου αυξήθηκε αξιοσημείωτα η καύση του λιγνίτη. Επιπλέον, οι χώρες αυτές αναζητούν ταυτόχρονα, την ενεργειακή τους απεξάρτηση από μία χώρα που πρόσφατα, κατάφερε να κάνει αδύνατη, την αγορά και πώληση, μεταξύ αυτής και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η πρόσφατη κατάσταση, έφερε ως αποτέλεσμα, την δεύτερη πρωτοπορία της Ελλάδας μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το πλωτό αυτό ηλιακό πάρκο, θα είναι η πρώτη παγκόσμια προσπάθεια να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και για κάποιον καθημερινό πολίτη μοιάζει απίθανο. Το σχέδιο θα ωφελήσει στο κοντινό και μακρινό μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αναγκαίο για την παρούσα ελληνική οικονομία.
Σε περιοχή 1000 στρεμμάτων γύρω από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Sovel, θα τοποθετηθούν πυλώνες. Τα υλικά εξαρτήματα ακόμη και καλώδια που θα χρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή είναι όλα ελληνικής προέλευσης, ένα ακόμη πλεονέκτημα για την οικονομία της χώρας. Οι πυλώνες που ανέρχονται στο 60% του κόστους του έργου, θα συνδεθούν με τις πλωτές κατασκευές και ενοποιημένες θα μεταφερθούν μέσω του λιμανιού του Αλμυρού, το οποίο θα αναβαθμιστεί στο πλαίσιο της νέας επένδυσης, στον θαλάσσιο χώρο που έχει προβλεφθεί να εγκατασταθεί. Παράλληλα, μικρές κατασκευαστικές εταιρίες θα κατασκευάσουν τα πτερύγια που θα ομαδοποιηθούν με το υπόλοιπο έργο αργότερα για διαφόρους λόγους.
Από την έναρξη κατασκευής του, το έργο, θα ολοκληρωθεί σε 18 με 24 μήνες, μικρό διάστημα μπροστά στη μεγάλη εικόνα του τελικού σχεδίου. Τους πρώτους 12 μήνες, θα κατασκευαστούν 120 πλωτές αιολικές ενέργειες. Στο μακρινό μέλλον, προβλέπεται πως με παρόμοιες κατασκευές, μπορούν να παραχθούν 30 – 40 GW από τις ελληνικές θάλασσες. Ένα τεράστιο ποσό από το οποίο μπορούμε να ωφεληθούμε στο έπακρο.
Αβίαστα συνάγεται το συμπέρασμα, πως αυτό το έργο, θα είναι από τα σημαντικότερα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα
ως προς την οικονομική και ενεργειακή του ωφέλεια. Αν και τόσο μεγαλειώδες, είναι μόνο ένα αρχικό, μικρό βήμα, το οποίο θα ακολουθήσουν πολύ μεγαλύτερα, που θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την οικονομική και ενεργειακή κρίση την οποία περνάνε μαζί μας πολλές ακόμη χώρες του κόσμου. Ο ελληνικός πληθυσμός, αγωνιεί την έναρξη του σχεδίου με περηφάνια για τη χώρα του, καθώς αυτό δεν είναι το μέλλον της παρούσας ενήλικης γενεάς, αλλά της παρούσας ανήλικης.
Αλέξανδρος Ευγενίδης