Η έκλειψη ηλίου έκλεψε το ενδιαφέρον…

ΕΚΛΕΙΨΗ 5

   Με ένα από τα σπάνια και πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα της φύσης υποδεχτήκαμε την έλευση της φετινής εαρινής περιόδου, με μία ολική έκλειψη Ηλίου, το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Μαρτίου, περίπου 13 ώρες πριν από την Εαρινή Ισημερία. Η σκιά της Σελήνης κάλυψε  πλήρως τον ηλιακό δίσκο, λίγο πριν από τις 12:00΄ της Παρασκευής, όμως ελάχιστοι ήταν  οι τυχεροί κάτοικοι της Ευρώπης, οι οποίοι ήταν  σε θέση να δουν το φαινόμενο σε όλο του το μεγαλείο. Η έκλειψη έγινε  ορατή ως ολική για περίπου δυόμιση λεπτά, μόνο από τις Νήσους Φερόες, ανάμεσα στη Βρετανία και την Ισλανδία, και από το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική. Νοτιότερα, το φαινόμενο έγινε  ορατό ως μερική έκλειψη. Στη χώρα μας συγκεκριμένα, είδαμε  το ήμισυ σχεδόν του ηλιακού δίσκου να καλύπτεται από τη Σελήνη. Κατά προσέγγιση, οι ώρες κατά τις οποίες το φαινόμενο ήταν  ορατό από  τη Θεσσαλονίκη είναι οι εξής :

Έναρξη μερικής έκλειψης: 10:40΄ Μέγιστο έκλειψης: 11:46΄
Τέλος μερικής έκλειψης: 12:55΄

ΕΚΛΕΙΨΗ 4

    Η παρατήρηση της έκλειψης  πρέπει να γίνεται μόνο με ηλιακά φίλτρα ή ειδικά γυαλιά ηλίου, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο από εξειδικευμένα καταστήματα. Τα γυαλιά αυτά προστατεύουν 100% από όλες τις επικίνδυνες ακτινοβολίες, παρέχοντας απόλυτη ασφάλεια στην παρατήρηση του φαινομένου. Οι επιστήμονες, επίσης, προειδοποιούν ότι πρέπει να αποφεύγονται πρακτικές που ακολουθούσαν ορισμένοι στο παρελθόν, όπως καπνισμένα γυαλιά, μαυρισμένα φωτογραφικά φιλμ, CD κλπ., καθώς δεν παρέχουν την κατάλληλη προστασία.

Με επείγουσα εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Αναστάσιος Κουράκης κάλεσε  τους διευθυντές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμα της 20ης Μαρτίου, προκειμένου όλοι οι μαθητές να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης Ηλίου (10.30΄π.μ. -13.00΄μ.μ.). Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας μπορεί να προκληθούν σοβαρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού.

  Τι ακριβώς όμως είναι η έκλειψη; Έκλειψη στην αστρονομία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο επηρεάζεται η φωτεινότητα ενός ουράνιου σώματος, είτε διότι εισέρχεται στη σκιά ενός άλλου ουράνιου σώματος, είτε διότι ένα άλλο ουράνιο σώμα εισέρχεται ανάμεσα σε εκείνο και τον παρατηρητή. Συνήθως, ο όρος έκλειψη χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας έκλειψης Ηλίου ή μιας έκλειψης Σελήνης. Τη σημερινή εποχή, η έκλειψη Ηλίου μπορεί να είναι μερική, όταν ο παρατηρητής στη Γη βλέπει τη Σελήνη να μην καλύπτει ολόκληρο τον δίσκο του Ήλιου, ή ολική. Αντίθετα, η έκλειψη Σελήνης είναι πάντα ολική.

Πιο συγκεκριμένα,  έκλειψη Ηλίου είναι ένα  φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της Γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως. Έκλειψη Ηλίου μπορεί να παρατηρηθεί κατά την ημέρα και όταν η Σελήνη βρίσκεται στη φάση της νέας Σελήνης. Ενώ έκλειψη Σελήνης είναι ένα  φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη σταματάει να δέχεται το φως του Ήλιου, καθώς ανάμεσα στα δύο αυτά ουράνια σώματα παρεμβάλλεται η Γη. Έκλειψη Σελήνης μπορεί να παρατηρηθεί κατά τη νύχτα και όταν η Σελήνη βρίσκεται στη φάση της Πανσελήνου.

Το σπάνιο αυτό διαστημικό φαινόμενο έστρεψε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τη γη προς τον ουρανό και απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ.

 

Πηγές :  www.star.gr

el.wikipedia.org/wiki

 

                            Βίκυ Τουγιουντζή, μαθήτρια της Β΄τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης