ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

1ο γυμνασιο 1ο γυμνασιο 2

 

Το σχολείο μας

Το 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καραολή και Δημητρίου και 28ης Οκτωβρίου. Στεγάζεται σε διώροφο κτίριο και έχει 19 αίθουσες,  ένα εργαστήριο Πληροφορικής, ένα Χημείο, ένα εργαστήριο Τεχνολογίας,  ένα κλειστό Γυμναστήριο και ένα γήπεδο μπάσκετ στην αυλή του σχολείου.

Ιστορία του σχολείου

Το κτήριο θεμελιώθηκε το 1972 και προοριζόταν αρχικά για τη στέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου.  Λειτούργησε το σχολικό  έτος  1975-1976 ως νεοσύστατο παράρτημα του 4ου Γυμνασίου Θηλέων  Αμπελοκήπων.  Την επόμενη χρονιά το Παράρτημα Θηλέων έγινε στεγαστικό παράρτημα Ευόσμου Μικτού Γυμνασίου Διαβατών.  Στην ίδια σχολική στέγη λειτούργησε, μετά την κατάργηση του εξατάξιου Γυμνασίου, και το στεγαστικό παράρτημα Ευόσμου Λυκείου Διαβατών με βάρδια εναλλάξ.  Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του το Γυμνάσιο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα λόγω κυρίως του μεγάλου αριθμού των μαθητών του αλλά και του ελλιπούς διδακτικού προσωπικού. Το σχολικό έτος 1981-1982 αυτονομήθηκε το Γυμνάσιο από το σχολείο των Διαβατών και την επόμενη χρονιά αυτονομήθηκε  και το Λύκειο.  Το 1991 το Λύκειο μεταστεγάστηκε στο σημερινό κτήριο του 1ου Λυκείου Ευόσμου.

Το 2008 το σχολείο μας απέκτησε την προσωνυμία Αρχέλαος (σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων,  ΑΠ. 20521/Γ1/15.02.08).

Στις 29/06/2016 το 1ο Γυμνάσιο Ευόσμου συμπληρώνοντας σαράντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία γιόρτασε με επιτυχία τα Σαραντάχρονα της λειτουργίας του. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση της ιστορίας του Σχολείου, των δράσεων και δραστηριοτήτων του, έκθεση αρχειακού υλικού, τραγούδια από τη χορωδία του Σχολείου, τραγούδια από τους αδερφούς Πρατσινάκη και  κλασικά κομμάτια που εκτέλεσαν βιολιστές από τη Μουσική Σχολή Βασιλειάδη.

Ποιος ήταν ο Αρχέλαος;

Ο Αρχέλαος, ήταν βασιλιάς του κράτους της αρχαίας Μακεδονίας. Το 413 π.Χ., διαδέχθηκε στον θρόνο τον Περδίκκα Β΄. Μόλις ανέλαβε την εξουσία, εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η Αθήνα είχε απόλυτη ανάγκη από ξυλεία και γενναιόδωρα την προμήθευσε στους Αθηναίους, πετυχαίνοντας έτσι να αντιστρέψει το κλίμα αντιπαλότητας που υπήρχε μεταξύ των δύο πόλεων-κρατών. Ο Αρχέλαος προχώρησε σε πολλές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις : έκοψε νόμισμα καλής ποιότητας σε ικανή ποσότητα, έχτισε οχυρά, χάραξε ευθείς δρόμους και βελτίωσε τη στρατιωτική οργάνωση, κυρίως το ιππικό και την οπλιτική φάλαγγα.  Ήταν επίσης γνωστός για το ενδιαφέρον του προς την τέχνη.  Φιλοξένησε διάσημους καλλιτέχνες της εποχής στο νέο του παλάτι στην Πέλλα, που μεταφέρθηκε εκεί από την παλαιά πρωτεύουσα, τις Αιγές. Επίσης, ο Αρχέλαος διοργάνωσε Ολύμπια πανελλήνιας εμβέλειας στο Δίον με αθλητικούς και μουσικούς αγώνες. Σύμφωνα με τον Αιλιανό σκοτώθηκε το 399 π.Χ. κατά τη διάρκεια κυνηγιού, από έναν «βασιλικόν παῖδα», Κρατεύα ή Κρατερό.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης