Σήμερα οι νέοι ιδίως άνθρωποι αποκτούν πολλούς φίλους στο διαδίκτυο, κάποιους από τους οποίους δε γνωρίζουν ποτέ από κοντά. Είναι όμως αληθινοί οι φίλοι στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης; Το διαδίκτυο βοηθάει ή όχι στη δημιουργία και διατήρηση μιας φιλίας;
Ασφαλώς, δε λείπουν τα θετικά της υπόθεσης! Τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν εύκολα και οποιαδήποτε στιγμή με τους φίλους τους. Ακόμη, γνωρίζουν καινούριους ανθρώπους ή επανασυνδέονται με άλλους που πιθανόν έχουν πολύ καιρό να δουν. Επίσης, τους δίνεται η δυνατότητα να μιλούν πιο ανοιχτά με τους φίλους τους και πιο εύκολα να λένε διάφορα πράγματα, καθώς αυτοί δεν είναι απέναντί τους, αλλά συνομιλούν μέσω διαδικτύου.
Οι τόποι όμως κοινωνικής δικτύωσης έχουν και πολλά αρνητικά. Πρώτα απ’ όλα, οι νέοι εθίζονται σε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας και απομακρύνονται από τον πραγματικό κόσμο και τους πραγματικούς φίλους τους. Οδηγούνται έτσι συχνά στην αποξένωση από τον κοινωνικό τους περίγυρο και νιώθουν μοναξιά, γιατί ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές μόνο οι αληθινοί φίλοι θα μπορούσαν να είναι δίπλα τους και όχι κάποιοι που γνωρίζουν μόνο μέσα από το διαδίκτυο και δεν έχουν άμεση, προσωπική επαφή. Επίσης, πολλές φορές σε αυτές τις διαδικτυακές σχέσεις δεν υπάρχει ειλικρίνεια, καθώς πολλοί κρύβουν τον πραγματικό τους εαυτό πίσω από την οθόνη του υπολογιστή, με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξαπάτησης, εκφοβισμού ή και κακοποίησης.
Επομένως, συμπεραίνουμε ότι η φιλία μέσω διαδικτύου μπορεί να διευκολύνει την επικοινωνία αλλά πρέπει να βάζει κανείς όρια σε αυτήν και να μην ξεχνάει ότι οι φιλίες χτίζονται μέσα από την καθημερινή, ουσιαστική επαφή.
Νάτσιου Ηλιάνα, μαθήτρια της Β΄ Τάξης